Rămâi conectat

Actualitate

Centenarul Marii Uniri, marcat la Târgul de Fete: un drapel național de mari dimensiuni, arborat pe cel mai înalt punct de pe Muntele Găina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a dovedit şi în acest an că este una dintre cele mai importante  sărbători populară din România şi cel mai puternic brand tradiţional românesc. Ediţia din 2018 s-a desfăşurat sub simbolismul puternic al Anului Centenar, anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire.

În acest context, punctul special din programul manifestărilor a fost reprezentat de arborarea, pe cel mai înalt punct al  Muntelui Găina, a unui steag tricolor de mari dimensiuni, în zona în care se află Crucea Iancului şi bustul marelui Erou al Naţiunii Române – Avram Iancu. În final, după două zile de tradiţii, folclor şi obiceiuri tradiţionale româneşti, Târgul de Fete a demonstrat că este cel mai puternic brand tradiţional românesc, o sărbătoare care a intrat în spiritul locuitorilor din Apuseni, dar şi în spiritul românilor.

Astfel, mii de oameni veniţi din Transilvania, dar şi din alte colţuri ale ţării şi de peste hotare, s-au bucurat împreună şi au „gustat” ingredientele sărbătorii din acest an: folclorul şi portul românesc autentice, muzica de calitate şi petrecerile în aer liber.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a marcat în acest an şi Centenarul Marii Uniri, iar în acest context programul a cuprins, duminică, un moment simbolic în cadrul căruia a fost arborat pe cel mai înalt punct de pe munte steagul tricolor. Drapelul a fost înălţat pe un catarg de peste 12 metri, lângă Crucea Iancului şi bustul marelui Erou al Națiunii Române – Avram Iancu, fiind vizibil de la o distanţă foarte mare. Ceremonia de arborare s-a desfăşurat pe ritmurile muzicii de fanfară a Fanfarei Judeţului Alba, dirijor Coriolan Honcaș, la momentul festiv participând şi elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia.

„Târgul de Fete este pe drept cuvânt unul dintre cele mai importante branduri culturale ale României şi rămâne o dovadă vie că putem păstra şi promova într-o formă autentică tradiţiile, folclorul, portul popular, meşteşugurile şi obiceiurile. Anul acesta am marcat Centenarul Marii Uniri prin arborarea Drapelului Naţional al României în punctul cel mai înalt al Muntelui Găina, ca simbol al modului în care oamenii acestor locuri îşi respectă tradiţiile, istoria, ţara şi însemnele naţionale. Steagul României veghează astfel, din data de 22 iulie 2018, de pe Muntele Găina, de lângă Crucea Iancului şi de lângă bustul Eroului Națiunii Române – Avram Iancu, asupra Munţilor Apuseni, ca o dovadă că viitorul acestei naţiuni înseamnă respectarea şi cunoaşterea istoriei şi a valorilor naţionale. Cu această ocazie, doresc să mulţumesc în mod deosebit tuturor instituţiilor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a evenimentului, pentru excelenta colaborare: Inspectoratului Judeţean de Poliţie  Alba, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba și Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Mureș, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, Serviciului de Ambulanţă Alba, Electrica Furnizare SA și Apa CTTA Alba.”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”.

Târgul de Fete s-a desfăşurat, în perioada 21 – 22 iulie, în comuna Avram Iancu şi pe platoul de pe Muntele Găina. Spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte de muzică folk şi muzică uşoară, focuri de artificii şi petreceri în aer liber au fost doar câteva dintre ingredientele ediţiei din acest an. Târgul de Fete este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Această manifestare cultural-artistică a fost menţionată prima dată în documente în anul 1816.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu, în parteneriat cu grupurile de acțiune locală „Pe Mureş şi pe Târnave” şi „Drumul Iancului”.

FOTOGRAFII DIN CADRUL TÂRGULUI DE FETE PUTEŢI DESCĂRCA ACCESÂND PAGINA DE FACEBOOK A CENTRULUI DE CULTURĂ „AUGUSTIN BENA” ALBA: https://www.facebook.com/Centrul-de-Cultura-AUGUSTIN-BENA-Alba-173204689496678/

CREDITE FOTO: Vasile Sârb

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea