Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Cele mai sănătoase reţete de mâncăruri de post

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Postul Crăciunului

    Postul Crăciunului are 40 de zile şi durează de la 15 noiembrie până la 24 decembrie. Din punct de vedere al alimentaţiei, este un post mai uşor, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Astfel, se mănâncă peşte şi preparate din peşte în toate zilele de sâmbăta şi duminica, cuprinse între 21 noiembrie şi 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în 30 noiembrie (Sf. Apostol Andrei), 4 decembrie (Sf. Varvara), 5 decembrie (Sf. Sava), 6 decembrie (Sf. Nicolae), 9 decembrie (Zămislirea Sfintei Fecioare Maria), 18 decembrie (Sf. Cuvios Daniil Sihastrul), 20 decembrie (Sf. Ignatie Teoforul). În general, în post, n-ai voie să consumi produse de origine animală (carne, lapte, ouă, unt), precum şi oţet, urzici şi alcool. Vă propunem dragi cititori în cele ce urmează câteva reţete de post pe care le puteţi prepara cu uşurinţă acasă.

Pilaf de orez cu ciuperci

    Aceasta este mâncarea perfectă pentru o zi de post, se şi prepară foarte uşor şi repede, iar dacă nu toată lumea din casă ţine post, o puteţi servi ca şi garnitură lângă altceva.
Pentru 4 – 6 porţii (depinde cât de înfometaţi sunteţi) aveţi nevoie de: o cană de orez (de 250ml), 2 borcanele de ciuperci (500g ciuperci proaspete), o ceapă mare, o cană (eventual + jumătate) de apă, o lingură de boia, păntrunjel, condimente după gust (cei de la Fuchs au condimente speciale pentru pilaf foarte bune).
Se taie ceapa mărunt şi se căleşte. Când ceapa este aurie se adaugă ciupercile tăiate bucăţele şi se călesc împreună cu ceapa. După aproximativ 5-10 minute (5 minute la foc iute, 10 minute la foc lin) peste ciuperci se pun o cană de apă, boiaua (dacă aveţi boia dulce) şi restul de condimente. Se lasă să fiarbă la foc mic cca 10-15 minute, în cazul ciupercilor la borcan sau mai mult, 20-30 de minute în cazul ciupercilor proaspete (de aceea şi ziceam o cană şi jumătate de apă pentru că va scădea foarte tare la fiert şi mai trebuie adaugată). Separat se fierbe orezul după instrucţiunile de pe pachet şi când ciupercile sunt gata se amestecă cu compoziţia pentru ciuperci şi pătrunjelul tocat mărunt şi cam asta e. Se acoperă oala cu un capac şi se mai lasă pe foc cca 5 minute să se întrepătrundă aromele. Poftă mare!

Musaca de cartofi cu soia

Ingrediente:
500 de grame de ciuperci proaspete, 1 ceapă, sare, piper, o lingură de margarină vegetală, mărar tocat, 1 ardei gras, soia (semipreparată din comerţ).
Mod de preparare:
Se fierb cartofii în coajă, se curăţă şi se taie felii. Separat, se pune la înmuiat soia în apă fiartă cu condimente. După ce se umflă, soia se scurge de apă şi se căleşte cu ceapă. Se condimentează şi se adaugă verdeaţa. Se unge o cratiţă cu ulei şi se aşează un rând de cartofi, apoi un rând de soia. Se pune la cuptor. Poftă bună!

Chiftele de post

Ingrediente:
1 cutie ciuperci, 2 cartofi potriviţi, 2 linguri de orez, 2 cepe mici, boia, pătrunjel, sare, piper, ulei, 3 linguri de făină.
Mod de preparare:
Cartofii se curăţă şi se fierb. Separat, se fierbe orezul. Ceapa tocată se căleşte. Cartofii fierţi se scurg, se pasează şi se amestecă cu orezul fiert, ceapa călită, pătrunjelul tocat şi ciupercile date prin maşina de tocat. Se adaugă boia, sare şi piper. Din compoziţia rezultată se fac chifteluţe care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei. Poftă bună!

Ciorbă de fasole păstăi

Ingrediente:
3 morcovi, 1 ceapă, 1 ardei, 1/2 kg fasole păstăi, cimbru, sare, boia, leuştean.
Mod de preparare:
Se taie morcovii şi ardeiul, se toacă ceapa şi se călesc toate în ulei cu boia. Se toarnă apă şi se fierbe. Când s-a fiert morcovul, se adaugă păstăile de fasole tăiate, cimbrul şi sarea. La sfârşit, se adaugă leuşteanul tocat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism

Bera Larisa

Publicat

în

Slănina, remediu pentru reducere colesterolului: Cu ce să o combini pentru a elimina toxinele din organism Slănina, un produs alimentar iubit de mulți români, s-a dovedit a fi benefică în reducerea colesterolului. Specialiștii recomandă anumite combinații pentru ca aceasta să aibă efecte maxime asupra organismului. Citește și: Zeama de varză murată sau moarea: Proprietăți și […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Alternativa perfectă pentru cafea: Boost de energie și beneficii multiple

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alternativa perfectă pentru cafea: Boost de energie și beneficii multiple Băutura care înlocuiește cafeaua pentru dimineți pline de energie, fară efecte secundare. O alternativă mai sănătoasă. Cafeaua este băutura preferată a multor oameni dimineața, oferind un impuls rapid de energie. Cu toate acestea, consumul excesiv poate veni la pachet cu efecte secundare precum nervozitate, palpitații […]

Citește mai mult

Sănătatea și natură

Schimbările climatice vor agrava alergiile. Avertisment pentru persoanele predispuse

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Schimbările climatice vor agrava alergiile. Avertisment pentru persoanele predispuse Schimbările climatice bruște din acestă perioadă afecteză persoanele cu alergii și probleme respiratorii, aceste boli crescând cu 30% din cauza intensificării polenului și mucegaiului în aer. Citește și: INSP: Aproape 100 de cazuri noi de COVID-19 în ultima săptămână, în creștere cu 23%. Doi oameni au […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea