Rămâi conectat

Economie

Cel mult 250 de euro/cap, subvenţia pentru vacile din zonele defavorizate

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Alba (APIA) informează că termenul limită pentru depunerea cererilor pentru ajutoarele specifice acordate producătorilor de lapte din zonele defavorizate şi pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), este 21 ianuarie, a anunţat Felicia Hondola, directorul APIA Alba.
Astfel, ajutoare specifice acordate producătorilor de lapte din zonele defavorizate primesc crescătorii de vaci de lapte, persoane fizice şi/sau juridice, deţinători de cotă de lapte. Solicitanţii trebuie să depună cererea aferentă fiecărei exploataţii la Centrul Judeţean Alba al APIA. Condiţiile de eligibilitate (selecţie) sunt următoarele: efectivul de vaci de lapte pentru care se solicită ajutor financiar să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să fie menţinut în exploataţie pe perioada derulării schemei, exploataţiile trebuie să fie localizate în zonele defavorizate stabilite prin Anexa 4A din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), ajutorul specific se acordă pentru un efectiv cuprins între 2 şi maximum 15 capete vaci de lapte. Persoanele fizice care au depus cerere de plată în prima etapă sau a doua etapă de depunere şi nu s-au autorizat potrivit OUG nr. 44/2008, cu modificările ulterioare, nu vor depune o nouă cerere; cererea iniţială depusă ca persoană fizică va fi reverificată şi acceptată la plată cu respectarea condiţiilor de eligibilitate. Cuantumul ajutorului specific pe cap de vacă de lapte este de cel mult 250 euro/cap de vacă, iar plafonul total aferent acestei forme de sprijin este de de 22.447.205 euro.
De ajutoarele specifice acordate pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică vor beneficia producătorii agricoli, persoane fizice şi/sau juridice, cu exploataţii pe producţie vegetală şi animalieră, exploataţii care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi conversie. Solicitanţii pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură. Condiţiile de eligibilitate sunt: producătorii agricoli trebuie să fie înregistraţi, în fiecare an pentru care solicită ajutorul specific, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), ca producători în sistemul de agricultura ecologică, ei trebuie să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare, organism aprobat de MADR, să deţină un certificat de conformitate/master certificat/certificat de confirmare a conversiei emis producătorului de organismul de inspecţie şi certificare cu care a încheiat contractul, să nu aibă datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local, iar suprafaţa agricolă în folosinţă trebuie să fie de cel puţin 0,30 ha pentru producţia vegetală. Producătorii agricoli care beneficiază de ajutorul specific trebuie să menţină exploataţiile în sistemul de agricultură ecologică pe o durată de cinci ani. Pentru acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică, România beneficiază de fonduri europene de 3.098.000 euro, din care pentru producţia vegetală plafonul alocat anual este de 2.373.000 euro, iar  pentru producţia animalieră de 725.000 euro.
„Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate prevăzute pentru acordarea ajutoarelor specifice acordate producătorilor de lapte din zonele defavorizate şi pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică poate atrage, după caz, reducerea sau excluderea de la plată, respectiv penalităţi şi sancţiuni multianuale”, a arătat Graţiela Mărginean, specialist în cadrul APIA Alba.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Polo pentru toți – explorează diversitatea tricourilor polo pentru selectarea stilului perfect (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Tricourile polo, emblematice pentru stilul lor versatil care îmbină eleganța casual cu confortul, prezintă o serie de caracteristici de design distincte care le diferențiază de alte articole de îmbrăcăminte și le conferă un loc special în garderoba oricărui iubitor de modă dar și de funcționalitate și confort. Selectarea stilului perfect pentru tricouri polo damă și bărbați […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea