Rămâi conectat

Actualitate

Cel mai TOXIC aliment din lume este consumat de români zilnic, fără ca aceștia să știe. Care este acesta

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cel mai TOXIC aliment din lume este consumat de români zilnic, fără ca aceștia să știe. Care este acesta

Rafturile magazinelor sunt pline, internetul e plin de rețete, dar de multe ori nu știm că unele alimente pe care le consumăm sunt dăunătoare.

Ei bine, există un produs prezent în magazine, în bucătăriile multora și în obiceiul de consum care ne afectează.

Alimentul prezent peste tot la care nu se gândea nimeni

Este vorba despre ulei, și mai exact, despre uleiul de palmier. Chiar dacă nu te-ai fi gândit niciodată la el, sigur l-ai cunsumat, pentru că este prezent atât în pâine, în ciocolată, în înghețată, în produse de patiserie, margarină, cât și în pizza.

Potrivit BBC, modul în care este produs uleiul de palmier afectează oamenii, aerul pe care îl respirăm şi vieţuitoarele sălbatice.

Uleiul de palmier este cel mai popular tip de ulei vegetal din lume și așa cum spuneam, este folosit în mai multe alimente, uneori în cantităţi mari. Se estimează că ar fi în aproape jumătate din produsele întâlnite în supermarketuri.

O directivă din 2014 a Uniunii Europene a forţat producătorii să menţioneze produsele în care acesta este folosit, dar această regulă nu a inclus şi industria produselor cosmetice, aşa că aproape nimeni nu realizează că acesta e prezent într-o gamă variată de produse de îngrijire şi înfrumuseţare, de la şampon la ruj. Motivul pentru care este atât de popular este dat de anumite calităţi care îl fac un ingredient brut excelent. Nu conţine grăsimi trans, are un punct de topire foarte ridicat şi are costuri mici de producţie, potrivit businessmagazine.ro.

Care e problema la uleiul de palmier, la nivelul mediului

Nu uleiul de palmier este problema, de fapt, ci faptul că această specie de palmieri creşte în pădurile tropicale care sunt casa unor animale ca urangutanii. Pe lângă vânătoare, defrişările cauzate de producţia de ulei de palmier a condus la punerea pe lista de specii pe cale de dispariţie a unor animale precum specia „bornean oragnutan”.

În anul 2016, organizaţia Amnesty International a acuzat industria că foloseşte copii foarte mici, chiar şi de opt ani, în procesul de producţie. De asemenea, studiile arată răspândirea la scară largă a unor conflicte între marii producători şi comunităţile locale. Producţia de ulei de palmier a fost şi unul dintre cauzele incendiilor de vegetaţie din 2015, care au cauzat un grad foarte ridicat de poluare a aerului, iar defrişările au contribuit la schimbările climatice.

Chiar dacă pentru mulți soluția este să fie stopat consumul de ulei de palmier, multe companii au protestat, aducând argumente potrivit căruia uleiul de palmier este foarte eficient, mai ales că pentru cultura acestor palmieri se folosesc mai puţine pesticide.

Schimbându-l cu ulei de soia sau de rapiţă, mediul ar avea mult mai mult de suferit. Au spus, de asemenea, că producţia sa reperzintă o sursă de locuri de muncă pentru mulţi oameni din comunităţi mici.

Industria spune că soluţia stă în dezvoltarea unei producţii sustenabile, în care să nu fie afectate pădurile tropicale, animalele sau oamenii.

În anul 2003 s-a creat şi o comunitate care să sprijine această mişcare.

Atenţie la uleiul de palmier! Ce probleme de sănătate aduce

Potrivit specialiştilor citați de csid.ro, uleiul de palmier supus temperaturilor ridicate eliberează o substanţă care s-a dovedit cancerigenă pe studiile realizate pe animale de laborator.

Atunci când uleiul de palmier este supus unor temperaturi mai mari de 200 de grade Celsius, acesta eliberează esteri glicerici şi alte uleiuri şi grăsimi nocive, cel puţin în cazul animalelor.

Riscurile asupra oamenilor sunt încă incerte şi urmează să fie întocmite mai multe cercetări pe această temă, dar până la o concluzie care să confirme sau să infirme efectul cancerigen al uleiului de palmier, specialiştii recomandă evitarea sau reducerea consumului de produse care conţin ulei de palmier, mai ales în cazul copiilor mici, care sunt mult mai sensibili.

Pe de altă parte, „uleiul de palmier este una dintre sursele vegetale bogate în grăsimi saturate, care nu sunt deloc benefice pentru sănătatea inimii şi cresc colesterolul”, susţine dr. Alice Lichtenstein, medic cardiolog la Universitatea Tufts.

Sursa: dcnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații

Ziarul Unirea

Publicat

în

23-30 aprilie: Restricții de circulație pe Autostrada A10 Sebeș-Turda. Se efectuează lucrări de reparații În perioada 23-30 aprilie sunt instituite restricții de circulație pe banda 2 a Autostrăzii A10 Sebeș-Turda, între kilometrii 45+500 și 45+800 de metri, calea 2 (sens Turda-Sebeș). Citește și: FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea