Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

CEDO a hotărât că preoţii din România pot avea sindicat

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Sindicatul preoţilor „Pastorul cel Bun” înfiinţat în România în anul 2008 a fost interzis de instanţele româneşti după ce Mitropolia Olteniei a atacat în Justiţie decizia de înfiinţare a  acestuia.
Acum aproape patru ani, 35 de preoţi şi angajaţi „civili” din parohiile subordonate Mitropoliei Olteniei au decis înfiinţarea sindicatului „Pastorul cel Bun”. Intrigaţi de demersul fără precedent al preoţilor, conducătorii Mitropoliei au decis atacarea în Justiţie a deciziei de înfiinţare a sindicatului. Toate instanţele româneşti au dat câştig de cauză Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Motivul: sindicatul contravine Legii cultelor.
Membrii sindicatului au atacat la CEDO soluţia instanţelor româneşti şi în cele din urmă, miercuri, 2 februarie, judecătorii de la Strasbourg au publicat decizia: sindicatul „Pastorul cel Bun” este legal constituit. În plus, instanţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a condamnat România la plata a 10.000 de euro, despăgubiri, şi obligă statul român să recunoască sindicatul interzis. Între timp însă, majoritatea sindicaliştilor au cedat presiunilor BOR, astfel încât nou-înfiinţatul sindicat nu mai are membri.
CEDO îşi susţine decizia prin faptul că preoţii şi angajaţii bisericilor îşi primesc salariile în mare parte de la statul român, fiind, de asemenea, contribuabili la sistemul social, deci îşi pot face, la rândul lor, sindicat. De asemenea, instanţa a mai reţinut faptul că în România nicio lege nu prevede interzicerea înfiinţări sindicatelor în rândul clericilor.
Practic, faptul că BOR este una dintre instituţiile care primeşte masiv fonduri de la bugetul de stat, face ca Patriarhia română să se identifice cu statul şi să suporte consecinţele legilor „civile”.
Conform unui cotidian central, preoţii care au înfiinţat sindicatul au decis acest lucru pentru că nu mai făceau faţă solicitărilor de a cotiza lunar către protoierii sume foarte mari, pentru care erau obligaţi să instituie noi taxe credincioşilor. „Mai-marii Bisericii s-au închis într-un turn de fildeş şi nu i-a mai interesat de soarta noastră, a preoţilor săraci. Şi-au văzut de propriul interes, de propriile buzunare. A fost călcat în picioare Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi a fost creată o adevărată clică. Ca să plătim taxele, suntem obligaţi să le cerem bani enoriaşilor, care sunt şi ei săraci. Dar nu-i interesează, vor banii în fiecare lună, indiferent de situaţie”, a spus, sub protecţia anonimatului, unul dintre cei care au pus bazele sindicatului „Pastorul cel Bun” în urmă cu patru ani.
Într-un comunicat Patriarhia Română „a luat cunoştinţă cu uimire de hotărârea în primă instanţă a completului de judecători din cadrul Secţiei a III-a a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza autointitulatului sindicat al preoţilor din Mitropolia Olteniei „Pastorul cel Bun” contra României având ca obiect dreptul clericilor la libera asociere în organizaţii de tip sindical”. BOR impută „cunoaşterea trunchiată (insuficientă) de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României (…) şi reţinerea total eronată în hotărârea CEDO că statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Legii cultelor şi canoanelor. Patriarhia consideră că „o eventuală adoptare finală a acestei hotărâri de către CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constituţională şi legală a cultelor din România şi din statele membre ale Consiliului Europei, asimilând vocaţia sacerdotală misionară cu acţiunea sindicală protestatară”.
Pentru BOR, singura şansă de anulare a deciziei europene ar fi ca statul român să conteste la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului hotărârea din 1 februarie 2012. (B.P.)

sursa foto: www.razbointrucuvant.ro

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea