Rămâi conectat

Actualitate

CEDO a hotărât că preoţii din România pot avea sindicat

Publicat

în

Sindicatul preoţilor „Pastorul cel Bun” înfiinţat în România în anul 2008 a fost interzis de instanţele româneşti după ce Mitropolia Olteniei a atacat în Justiţie decizia de înfiinţare a  acestuia.
Acum aproape patru ani, 35 de preoţi şi angajaţi „civili” din parohiile subordonate Mitropoliei Olteniei au decis înfiinţarea sindicatului „Pastorul cel Bun”. Intrigaţi de demersul fără precedent al preoţilor, conducătorii Mitropoliei au decis atacarea în Justiţie a deciziei de înfiinţare a sindicatului. Toate instanţele româneşti au dat câştig de cauză Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Motivul: sindicatul contravine Legii cultelor.
Membrii sindicatului au atacat la CEDO soluţia instanţelor româneşti şi în cele din urmă, miercuri, 2 februarie, judecătorii de la Strasbourg au publicat decizia: sindicatul „Pastorul cel Bun” este legal constituit. În plus, instanţa Curţii Europene a Drepturilor Omului a condamnat România la plata a 10.000 de euro, despăgubiri, şi obligă statul român să recunoască sindicatul interzis. Între timp însă, majoritatea sindicaliştilor au cedat presiunilor BOR, astfel încât nou-înfiinţatul sindicat nu mai are membri.
CEDO îşi susţine decizia prin faptul că preoţii şi angajaţii bisericilor îşi primesc salariile în mare parte de la statul român, fiind, de asemenea, contribuabili la sistemul social, deci îşi pot face, la rândul lor, sindicat. De asemenea, instanţa a mai reţinut faptul că în România nicio lege nu prevede interzicerea înfiinţări sindicatelor în rândul clericilor.
Practic, faptul că BOR este una dintre instituţiile care primeşte masiv fonduri de la bugetul de stat, face ca Patriarhia română să se identifice cu statul şi să suporte consecinţele legilor „civile”.
Conform unui cotidian central, preoţii care au înfiinţat sindicatul au decis acest lucru pentru că nu mai făceau faţă solicitărilor de a cotiza lunar către protoierii sume foarte mari, pentru care erau obligaţi să instituie noi taxe credincioşilor. „Mai-marii Bisericii s-au închis într-un turn de fildeş şi nu i-a mai interesat de soarta noastră, a preoţilor săraci. Şi-au văzut de propriul interes, de propriile buzunare. A fost călcat în picioare Statutul Bisericii Ortodoxe Române şi a fost creată o adevărată clică. Ca să plătim taxele, suntem obligaţi să le cerem bani enoriaşilor, care sunt şi ei săraci. Dar nu-i interesează, vor banii în fiecare lună, indiferent de situaţie”, a spus, sub protecţia anonimatului, unul dintre cei care au pus bazele sindicatului „Pastorul cel Bun” în urmă cu patru ani.
Într-un comunicat Patriarhia Română „a luat cunoştinţă cu uimire de hotărârea în primă instanţă a completului de judecători din cadrul Secţiei a III-a a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cauza autointitulatului sindicat al preoţilor din Mitropolia Olteniei „Pastorul cel Bun” contra României având ca obiect dreptul clericilor la libera asociere în organizaţii de tip sindical”. BOR impută „cunoaşterea trunchiată (insuficientă) de către CEDO a specificului relaţiilor dintre stat şi culte în România şi ignorarea prevederilor Constituţiei României (…) şi reţinerea total eronată în hotărârea CEDO că statutul aşa-numitului sindicat nu ar contraveni prin nimic Statutului Bisericii Ortodoxe Române, Legii cultelor şi canoanelor. Patriarhia consideră că „o eventuală adoptare finală a acestei hotărâri de către CEDO ar constitui un atac direct la organizarea constituţională şi legală a cultelor din România şi din statele membre ale Consiliului Europei, asimilând vocaţia sacerdotală misionară cu acţiunea sindicală protestatară”.
Pentru BOR, singura şansă de anulare a deciziei europene ar fi ca statul român să conteste la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului hotărârea din 1 februarie 2012. (B.P.)

sursa foto: www.razbointrucuvant.ro

Publicitate

Actualitate

OFICIAL| Date INSP: Câți români s-au infectat cu coronavirus după vaccinarea cu PRIMA DOZĂ

Publicat

în

OFICIAL| Date INSP: Câți români s-au infectat cu coronavirus după vaccinarea cu PRIMA DOZĂ

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, de la începutul campaniei de vaccinare anti-COVID până la 31 iulie, 23.784 de persoane au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 după administrarea primei doze.

Acestea reprezintă 0,47% din totalul persoanelor care au primit prima doză de vaccin.

„În perioada 27 decembrie 2020 – 31 iulie 2021, la un număr de 497 persoane (2,09% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea primei doze de vaccin) a survenit decesul. Niciunul dintre decese nu s-a datorat vaccinării”, transmis INSP.

Electrica Furnizare Discount

Potrivit sursei citate, în acelaşi interval de timp, 5.354 persoane, reprezentând 0,11% din totalul celor vaccinate cu doza a doua, au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2.

Dintre acestea, în cazul a 113 (2,11% din totalul persoanelor care au avut un test pozitiv de infecţie cu virusul SARS-CoV-2, după administrarea celei de a doua doze de vaccin) a survenit decesul. „Niciunul dintre decese nu s-a datorat vaccinării”, indică INSP.

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Momente dramatice pe o șosea din Spania. Mai mulți români au oprit un șofer de TIR beat care omorâse un om

Publicat

în

VIDEO| Momente dramatice pe o șosea din Spania. Mai mulți români au oprit un șofer de TIR beat care omorâse un om

Momente dramatice pe o șosea din nordul Spaniei. Mai mulți șoferi au intervenit pentru a opri un TIR scăpat de sub control. Bărbatul care conducea era băut și tocmai omorâse un om. Apoi a încercat să fugă și a lovit un autoturism, rănind câteva persoane. Printre cei care au intervenit s-au aflat și mai mulți români.

Accidentul a avut loc duminică pe autostrada N-2 din La Jonquera. Potrivit presei spaniole, TIR-ul a lovit mortal un pieton, iar după a intrat într-un autoturism, rănind trei persoane.

Electrica Furnizare Discount

Mai mulți martori la accidente l-au obligat pe șoferul TIR-ului să oprească și l-au imobilizat până când poliția a ajuns la locul accidentului.

Șoferul avea o alcoolemie de 0,66 mg/l. Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional!

sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Accident GRAV pe autostrada A1: 2 persoane au decedat și alte trei sunt sub evaluare medicală. Traficul a fost deviat

Publicat

în

Accident GRAV pe autostrada A1: 2 persoane au decedat și alte trei sunt sub evaluare medicală. Traficul a fost deviat

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că circulația este întreruptă la kilometrul 26 al Autostrăzii A1 pe sensul dinspre Pitești către București, în zona localității Poenari, județul Giurgiu.

Întreruperea circulației este cauzată de un accident în care au fost implicate două autoturisme și o autoutilitară, în cursul dimineții de marți. În urma impactului două persoane au decedat, alte trei fiind în evaluare medicală.

Traficul urmează să fie deviat între kilometrii 30 și 23, prin localitatea Bolintin Vale.

Electrica Furnizare Discount

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare