CEDO a dat dreptate Ungariei în problema refugiaţilor. Poate refuza cererea de azil făcută de doi cetățeni din Bangladesh, care vor fi returnați în Serbia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins apelul făcut de doi cetăţeni din Bangladesh, reprezentaţi de Comitetul ungar de la Helsinki, de a interzice Ungariei să-i expulzeze în Serbia, potrivit Ministerului ungar al Justiţiei, informează agenţia de presă MTI.

În sesizarea lor din data de 25 septembrie, cei doi imigranţi au solicitat CEDO un ordin de protecţie temporar împotriva Ungariei, se arată într-un comunicat al Ministerului ungar de Justiţie publicat luni.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Ministerul precizează că, înainte de a da verdictul în cazul solicitării imigranţilor, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a solicitat poziţia Ungaria în legătură cu clasificarea Serbiei ca ţară sigură.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Cei doi imigranţi au depus cereri pentru acordarea azilului în Ungaria pe data de 15 septembrie, precizând autorităţilor că au plecat din ţara de origine în urmă cu cinci ani, în urma unor inundaţii, şi că au lucrat în mai multe ţări de atunci. Ei au explicat că nu au depus solicitări de azil în Serbia, deoarece nu doreau să se stabilească acolo.

Autorităţile ungare au refuzat solicitările celor doi, pe motiv că Serbia este o ţară sigură. Ulterior, Comitetul de la Helsinki a hotărât să-i ajute pe cei doi imigranţi cu sesizarea lor. Când solicitările de azil le-au fost refuzate, Comitetul ungar de la Helsinki a fost de acord să îi reprezinte, din punct de vedere juridic, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.

Ministerul ungar de Justiţie insistă asupra faptului că majoritatea imigranţilor folosesc Serbia pe post de tranzit şi că cei care depun cereri de acordare a azilului nu aşteaptă până la încheierea procedurii, ci părăsesc Serbia pentru ţări care se află în UE. Instituţia a criticat Comitetul de la Helsinki pentru că „face experimente” pe imigranţii, „fără a le acorda asistenţă legală adecvată”. (Z.U.)

Sursa: stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419