Rămâi conectat

Actualitate

Ce trebuie să știe elevii la fiecare materie până la finalul clasei pregătitoare. Metodologia de întocmire, completare și valorificare a raportului de evaluare

Ziarul Unirea

Publicat

în

clasa pregatitoareMinisterul Educației a publicat Metodologia de întocmire, completare și valorificare a raportului de evaluare a elevilor la finalul clasei pregătitoare, precum și modelul tip de raport de evaluare pentru fiecare materie. Fiecare învățătoare trebuie să completeze raportul electronic, în luna mai, pentru fiecare elev din clasă, în colaborare cu psihologul școlar, profesorul logoped sau medicul școlar, dacă e cazul.

Învățătoarea trebuie să le dea o copie a raportului părinților, iar rezultatele individuale obținute de copii nu pot fi făcute publice.

În Monitorul Oficial a fost publicat miercuri, 15 aprilie 2015, Ordinul nr. 3678 din 8 aprilie 2015 al ministrului educatiei si cercetarii stiintifice privind aprobarea Metodologiei de intocmire, completare si valorificare a raportului de evaluare la finalul clasei pregatitoare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit rapoartelor de evaluare tip, la Comunicare in limba romana invatatorii vor consemna, de exemplu, daca elevul din clasa pregatitoare poate sa recunoasca cuvinte uzuale scrise cu litere mari si mici de tipar sau daca stie sa scrie mesaje simple.

La Limba straina, invatatorii vor completa, printre altele, daca elevii reactioneaza la salut si raspund la o intrebare scurta, simpla si clara, daca stiu numele unor obiecte, daca pot invata scurte poezii sau cantece, cu sprijinul profesorului, daca pot sa spuna in limba respectiva cum se numesc, ce varsta au, daca participa la jocuri de comunicare in care creeaza rime sau mesaje scurte.

La Matematica si explorarea mediului, invatatorii vor scrie in raportul de evaluare daca elevul stie numerele de la 0 la 31, daca poate sa compare aceste numere, sa le ordoneze, sa faca adunari si scaderi cu pana la 5 elemente dintr-o multime data. De asemenea, profesorul va verifica daca elevul identifica patratul, triunghiul, dreptunghiul, cercul, cubul, sfera, daca poate identifica relatii de tipul „daca… atunci” intre doua evenimente succesive, precum si alte informatii.

La Religie, Raportul tip de evaluare la Clasa pregatitoare verifica urmatoarele:

Recunoasterea unor elemente de baza ale credintei religioase
Observarea caracteristicilor comportamentale ale unui crestin, pe baza valorificarii unor situatii din viata de zi cu zi
Aplicarea unor reguli de comportament moral-crestin in contexte de viata familiare
Asumarea unor responsabilitati in cadrul grupurilor din care face parte, la propunerea adultului
Identificarea unor elemente comune si de diferentiere intre oameni
Explicarea semnificatiei unor evenimente religioase cunoscute
Identificarea unor sarbatori si evenimente cu semnificatii religioase, cu incidenta asupra vietii familiei

La Arte Vizuale si Abilitati Practice, Raportul tip de evaluare la Clasa pregatitoare verifica, printre altele, urmatoarele:

Sesizarea semnificatiei unui mesaj vizual simplu, exprimat prin desen/ pictura/modelaj/ colaj/ film/ desen animat, care reflecta un context familiar
Identificarea liniei, a punctului, a culorii si a formei in ipostaze familiare, in spatiul inconjurator
Manifestarea curiozitatii fata de explorarea de mesaje artistice simple, exprimate vizual
Observarea unor caracteristici simple ale materialelor intalnite in mediul familiar
Exprimarea ideilor si trairilor personale, in aplicatii simple, specifice artelor vizuale
Transformarea unui material prin tehnici simple
Participarea la activitati integrate adaptate nivelului de varsta, in care se asociaza elemente de exprimare vizuala, muzicala, verbala, kinestezica

La Muzica si miscare:

Receptarea unor sunete din mediul inconjurator
Diferentierea sunetelor vorbite sau cantate
Receptarea sunetelor emise de jucariile muzicale si percutia corporala
Cantarea in colectiv, asociind miscarea sugerata de text
Improvizarea a unei combinatii ritmice asemanatoare celor din folclorul copiilor si asocierea acesteia cu miscari adecvate

La Educatie fizica:

Recunoasterea influentei soarelui si a temperaturii asupra sanatatii
Identificarea principalelor caracteristici ale posturii corporale corecte
Respectarea regulilor de igiena personala
Aplicarea deprinderilor motrice in conditii de joc
Redarea prin limbaj corporal a unor actiuni/trairi personale
Sesizarea regulilor necesare desfasurarii jocurilor
Manifestarea atitudinii de cooperare, intrajutorare si fair-play in timpul jocurilor

La Dezvoltare personala:

Identificarea unor trasaturi personale elementare
Identificarea unor obiecte si activitati simple de igiena personala
Recunoasterea emotiilor de baza in in situatii simple, familiare
Identificarea regulilor de comunicare in activitatea scolara
Explorarea caracteristicilor fiintelor si obiectelor preferate si a interactiunii simple cu acestea
Identificarea unor rutine in activitatea scolara
Aplicarea unor tehnici simple care sprijina invatarea si succesul scolar
Identificarea hobby-urilor, jocurilor si activitatilor preferate

Metodologia de intocmire, completare si valorificare a raportului de evaluare la finalul clasei pregatitoare prevede ca Raportul de evaluare se completeaza pentru toti elevii din clasele pregatitoare.

Fiecare invatatoare va completa acest Raport de evaluare in luna mai, pentru clasa la care preda, „in urma observarii si evaluarii elevilor, desfasurate de catre fiecare cadru didactic pe tot parcursul anului scolar”. Raportul este un document-tip, in care invatatorii scriu care este nivelul realizarii competentelor asociate fiecarei materii.

Metodologia spune ca invatatorul completeaza raportul, „in urma consultarii si in colaborare, dupa caz, cu profesorul psihopedagog, profesorul psiholog scolar, profesorul logoped, consilierul scolar, medicul scolar, alti profesori ai clasei, parintii/reprezentantii legali”.

Invatatoarea completeaza raportul in format electronic, folosind aplicatia de pe clasapregatitoare.rocnee.eu, a stabilit Ministerul Educatiei. In metodologie se arata ca un exemplar al raportului este tiparit, semnat de invatatoare si predat directorului scolii, care asigura pastrarea acestor rapoarte in arhiva scolii pe toata perioada de scolarizare a elevului. Acest raport poate fi consultat de conducerea scolii, de profesorii care predau la clasa, precum si de reprezentanti ai inspectoratului scolar si ai Ministerului Educatiei, „in vederea monitorizarii si analizei nivelului de atingere a competentelor in conformitate cu programele scolare”.

Continutul raportului de evaluare are caracter confidential, iar rezultatele individuale obtinute de elevi nu pot fi facute publice, mai prevede metodologia.

Invatatoarea trebuie sa le prezinte parintilor, „in mod individual, continutul raportului de evaluare, pana la incheierea anului scolar, cu scopul de a-i implica pe acestia in activitatea educativa, prin prezentarea rezultatelor pozitive ale activitatii elevilor, respectiv a rezultatelor care urmeaza sa fie ameliorate”.

De asemenea, invatatoarea trebuie sa inmaneze o copie a raportului de evaluare catre parintii/reprezentantii legali ai copilului.

In metodologie se arata ca raportul de evaluare face parte din portofoliul educational al elevului, portofoliu care nici pana astazi nu a fost clarificat de Ministerul Educatiei.

Raportul de evaluare la finalul clasei pregatitoare este structurat pe urmatoarele sectiuni:

a) date de identificare ale elevului
b) disciplina: Comunicare in limba romana, Comunicare in limba moderna 1, Matematica si explorarea mediului, Religie, Arte vizuale si abilitati practice, Muzica si miscare, Educatie fizica, respectiv Dezvoltare personala
c) competentele generale, precum si competentele specifice asociate fiecarei discipline, prevazute in programele scolare in vigoare pentru clasa pregatitoare, in dreptul carora cadrul didactic responsabil consemneaza, in baza documentelor-suport, nivelul achizitiei: ,,realizata” sau ,,in curs de realizare”, dupa caz
d) aprecieri si recomandari

Legea Educatiei Nationale (nr. 1/2011) prevede la articolul 74, aliniatul 1: „La finalul clasei pregatitoare, cadrul didactic responsabil intocmeste, in baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, un raport de evaluare a dezvoltarii fizice, socioemotionale, cognitive, a limbajului si a comunicarii, precum si a dezvoltarii capacitatilor si atitudinilor de invatare”.

sursa: hotnews


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Alertă alimentară: Profi și Metro retrag loturi dintr-un produs contaminat cu o toxină

Profi și Metro retrag de pe piaţă mai multe loturi de porumb prăjit, contaminate cu aflatoxină, potrivit unor anunţuri ale ANSVSA. Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


Profi informează că Mogyi România a inițiat retragerea de la vânzare rechemarea de la client a produselor Mexicorn cu sare 70g Lot 240110, Mexicorn cu chilli, 70g Lot 231110 și Lot 231221, ca urmare a detectării aflatoxinei.

„Se recomandă persoanelor care dețin produsul descris mai sus să nu-l consume, ci să-l distrugă sau să-l returneze la magazin în perioada 08.06.2023 – 23.06.2023 inclusiv, urmând să primească în schimb un același tip de produs din alt lot, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal”, a transmis, joi, Profi, potrivit unui anunţ pe site-ul oficial al ANSVSA.

Elit - Gustul Desăvârșit

De asemenea, Metro anunţă că a fost notificat de către același furnizor să înceapă retragerea de la vânzare și de la clienți a produselor 70g Mexicorn cu chilli și 70g Mexicorn cu sare, din cauza identificării unei contaminări cu aflatoxină.

Cumpărătorii sunt sfătuiţi să nu consume produsele şi să le returneze până în 26 iunie, urmând să primească înapoi banii.
În luna mai a.c., asociaţia ungară din domeniul biocombus­tibi­lilor atrăgea atenţia asupra problemelor provo­cate de recolta de porumb de anul trecut, care a înregistrat niveluri de aflatoxină peste media de siguranţă a UE, scria Budapest Business Journal. Potrivit asociaţiei, interdicţiile im­puse de guvern asupra importurilor din Ucraina a înrăutăţit situaţia.

Aflatoxinele sunt substanțe toxice, cancerigene, produse de anumite ciuperci, care se găsesc pe anumite cereale cultivate și depozitate în condiții insalubre.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Ziarul Unirea

Publicat

în

WhatsApp lansează „canale” de comunicare publică: Cum va funcționa noul serviciu

Aplicația WhatsApp va introduce „canale” care vor permite organizaţiilor să comunice public cu un număr mare de abonaţi, o dezvoltare semnificativă pentru mesageria renumită până acum pentru protejarea confidenţialităţii conversaţiilor utilizatorilor săi, relatează AFP.

„Suntem încântaţi să vă prezentăm canalele WhatsApp, o modalitate simplă, fiabilă şi privată de a primi informaţii importante de la persoane şi organizaţii pe platforma noastră”, a anunţat joi filiala Meta (Facebook, Instagram), într-un comunicat de presă online.

Elit - Gustul Desăvârșit

Această nouă funcţie va fi testată mai întâi în Singapore şi Columbia, înainte de a fi lansată în alte ţări.

Utilizatorii vor putea găsi canalele care îi interesează într-o filă nouă, numită „Actus”, separată de discuţiile cu contactele şi grupurile lor.

Administratorii canalelor nu vor putea adăuga abonaţi. Ei vor comunica „într-un singur sens”, trimiţând mesaje, fotografii, videoclipuri, stickere şi sondaje.

Meta a precizat că printre organizaţiile partenere se vor număra Comitetul Internaţional de Salvare (IRC), Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi echipele de fotbal FC Barcelona şi Manchester United.

Acest nou serviciu ar trebui să permită grupului californian să relanseze sistemul de mesagerie ultra-popular în anumite regiuni ale lumii (în special în Africa şi America Latină), dar mult mai puţin popular în Statele Unite.

Gigantul reţelelor sociale a traversat un an dificil în 2022, cu prima scădere a veniturilor sale din publicitate de la intrarea sa pe Bursă în 2012.

Canalele îi vor permite să ofere mărcilor o nouă modalitate de a comunica cu consumatorii.

În ceea ce priveşte securitatea şi confidenţialitatea, abonaţii nu vor vedea numerele de telefon ale altor persoane din audienţă, iar opţiunile lor de canale vor fi private. Conţinutul postat va dispărea după 30 de zile.

„Canalele WhatsApp vor avea drept scop să devină cea mai sigură funcţie de mesagerie publică disponibilă şi să continue să ofere un nivel de confidenţialitate la nivelul aşteptărilor utilizatorii aplicaţiei”, a mai spus compania.

„Deoarece canalele urmăresc să ajungă la un public larg”, ele nu vor fi criptate în mod implicit, aşa cum sunt conversaţiile private, a adăugat ea.

Cu toate acestea, Meta intenţionează să ofere canalelor criptare end-to-end în anumite cazuri, de exemplu pentru asociaţii non-profit sau în domeniul sănătăţii.

Acest tip de criptare garantează că mesajele pot fi citite doar de expeditor şi destinatar.

WhatsApp, achiziţionată de Facebook în 2014, şi-a construit reputaţia pe această funcţionalitate, la fel ca Signal şi Telegram, mesagerii rivale.

Sursa: stiri.tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ziarul Unirea

Publicat

în

CALENDAR NOU pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2023: Când se vor susține probele

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat joi o serie de schimbări în calendarul educațional, modificările fiind necesare în urma grevei generale din învățământ.

Citește și: BACALAUREAT 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME din anii precedenți

Acestea sunt noile calendare pentru Bacalaureat și Evaluarea Națională, așa cum rezultă din anunțurile ministrului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendar nou Bacalaureat:

• Până în 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
• Până în 13 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale – proba D
• 14 – 23 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C
• 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
• 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) -proba scrisă
• 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
• 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
• 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00
• 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
• 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți

Calendar nou Evaluare Națională 2023:

Până în 13 iunie 2023 – Înscrierea la Evaluarea Națională 2023

19 iunie 2023 – Limba și literatura română – probă scrisă
21 iunie 2023 – Matematica – probă scrisă
22 iunie 2023 – Limba și literatura maternă – probă scrisă
28 iunie 2023 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare