Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ce trebuie să facă pescarii pentru a fi recompensați de Ministerul Agriculturii. 3,5 milioane de euro, veniți de la UE

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce trebuie să facă pescarii pentru a fi recompensați de Ministerul Agriculturii. 3.5 milioane de euro, veniți de la UE

3,5 milioane de euro au venit deja de la Uniunea Europeană pentru astfel de operațiuni. Iar din acești bani, 1,2 milioane sunt alocați micilor pescari. Pentru fiecare kilogram de gunoi adunat, oamenii vor primi cel puțin 3 lei, spun autoritățile.

Cel puțin 5-6 astfel de pescadoare ies zilnic în largul Mării Negre. Teoretic este o perioadă foarte bună pentru pescuitul la scrumbie și calcan. În practică însă, pescarii spun că plasele pescărești dar și celelate unelte de pescuit sunt pline mai bine de trei sferturi cu tot felul de gunoaie și deșeuri. De cele mai multe ori, gunoaiele din larg ajung la mal unde rămân până când sunt adunate de firmele de salubrizare.

Adrian Bîlbă, cercetător Științific INCDM București: „Toate furtunile rup și mărunțesc aceste bucăți de plastic, îl aduc în forme ingerabile de către vietăți marine și mai departe de către noi”.

Doar voluntarii organizațiilor de mediu fac curat, pe cheltuiala lor. Unii au scos din mare peste 1,4 tone de deșeuri.

Marian Paiu, director executiv Mare Nostrum: „Noi am inițiat două tipuri de colectare una cu navele de pescuit. Și a doua manual cu ajutorul scafandrilor”.

1,2 milioane de euro pentru colectarea deșeurilor marine

Iulian Rusu, președinte Asociație Scafandri: „Majoritatea epavelor pe care le-am găsit, vreo 17 până acum, aveau plase pe ele”.

Ministerul Agriculturii își propune să investească aproape 10 milioane de euro – bani europeni – în construcția unei platforme în portul Midia, unde să fie colectate și sortate gunoaiele din Marea Neagră. Este luat în calcul și sudul litoralului. Mihai Leonov, subsecretar de stat Minsterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Vom predeve pentru colectarea de deșeuri marine o sumă de 1,2 milioane de euro”.

Laurențiu Mirea, președintele Federației Asociației de Pescari: „Micii pescari îi vom considera sisteme de colectare a deșeurilor. Ei când predau se va face un proces verbal cu tarife pe fiecare tip”.

La fiecare metru pătrat, în apele românești ale Mării Negre, se găsește cel puțin un deșeu, spun reprezentanții Uniunii Europene.

sursa: stririleprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea