Ce trebuie să facă pescarii pentru a fi recompensați de Ministerul Agriculturii. 3,5 milioane de euro, veniți de la UE
Ce trebuie să facă pescarii pentru a fi recompensați de Ministerul Agriculturii. 3.5 milioane de euro, veniți de la UE
3,5 milioane de euro au venit deja de la Uniunea Europeană pentru astfel de operațiuni. Iar din acești bani, 1,2 milioane sunt alocați micilor pescari. Pentru fiecare kilogram de gunoi adunat, oamenii vor primi cel puțin 3 lei, spun autoritățile.
Cel puțin 5-6 astfel de pescadoare ies zilnic în largul Mării Negre. Teoretic este o perioadă foarte bună pentru pescuitul la scrumbie și calcan. În practică însă, pescarii spun că plasele pescărești dar și celelate unelte de pescuit sunt pline mai bine de trei sferturi cu tot felul de gunoaie și deșeuri. De cele mai multe ori, gunoaiele din larg ajung la mal unde rămân până când sunt adunate de firmele de salubrizare.
Adrian Bîlbă, cercetător Științific INCDM București: „Toate furtunile rup și mărunțesc aceste bucăți de plastic, îl aduc în forme ingerabile de către vietăți marine și mai departe de către noi”.
Doar voluntarii organizațiilor de mediu fac curat, pe cheltuiala lor. Unii au scos din mare peste 1,4 tone de deșeuri.
Marian Paiu, director executiv Mare Nostrum: „Noi am inițiat două tipuri de colectare una cu navele de pescuit. Și a doua manual cu ajutorul scafandrilor”.
1,2 milioane de euro pentru colectarea deșeurilor marine
Iulian Rusu, președinte Asociație Scafandri: „Majoritatea epavelor pe care le-am găsit, vreo 17 până acum, aveau plase pe ele”.
Ministerul Agriculturii își propune să investească aproape 10 milioane de euro – bani europeni – în construcția unei platforme în portul Midia, unde să fie colectate și sortate gunoaiele din Marea Neagră. Este luat în calcul și sudul litoralului. Mihai Leonov, subsecretar de stat Minsterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: „Vom predeve pentru colectarea de deșeuri marine o sumă de 1,2 milioane de euro”.
Laurențiu Mirea, președintele Federației Asociației de Pescari: „Micii pescari îi vom considera sisteme de colectare a deșeurilor. Ei când predau se va face un proces verbal cu tarife pe fiecare tip”.
La fiecare metru pătrat, în apele românești ale Mării Negre, se găsește cel puțin un deșeu, spun reprezentanții Uniunii Europene.
sursa: stririleprotv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale
Guvernul pregătește o schimbare de amploare: Posibilă reformă fiscală înainte de turul al II-lea al alegerilor prezidențiale La Guvern, în această perioadă, s-au pregătit mai multe variante pentru reforma fiscală, variante care sunt prezentate Comisiei Europene. Cătălin Predoiu, Premierul interimar, imediat ce vom primi undă verde din partea Comisiei, își va asuma trimiterea reformei fiscale […]
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025
Vremuri grele pentru români: BNR avertizează creșteri de taxe după alegerile prezidențiale 2025 Noile taxe nu vor putea fi evitate după alegerile prezidențiale. Consilierul guvernatorului BNR, Eugen Rădulescu, anunță vremuri grele pentru români. Conform acestuia, noul executiv nu va putea evita impunerea unor noi taxe din cauza deficitului bugetar foarte ridicat și care trebuie restrâns. […]
Andrei Caramitru: Scrisoarea comună de avertizare a celor 7 foști ambasadori SUA în România, mesaj absolut ISTORIC și de o importanta ENORMĂ înainte de turul II al alegerilor prezidențiale
Andrei Caramitru: Scrisoarea comună de avertizare a celor 7 foști ambasadori SUA în România, mesaj absolut ISTORIC și de o importanta ENORMĂ înainte de turul II al alegerilor prezidențiale Suntem martorii unui moment istoric! Șapte foști ambasadori ai Statelor Unite în România au semnat, într-un gest fără precedent, o scrisoare comună cu o săptămână înaintea […]