Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce spunea comisarul Berbeceanu despre Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străina și susținător al lui Georgescu, în urmă cu câțiva ani: „Toate armele pe care le-am găsit puteau fi folosite la un act terorist”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce spunea comisarul Berbeceanu despre Horațiu Potra, fost luptător în Legiunea Străina și susținător al lui Georgescu, în urmă cu câțiva ani: „Toate armele pe care le-am găsit puteau fi folosite la un act terorist”

Sibianul Horațiu Potra, unul din susținătorii lui Călin Georgescu, fost luptător în Legiunea Străină, a fost săltat din trafic de poliție în noaptea de sâmbătă spre duminică. Acesta și aproximativ 20 de bărbați se îndreptau spre Capitală și aveau în mașini macete, pistoale și chiar droguri.  În 2010, Potra a mai fost condamnat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţilor. Comisarul BCCO Alba, Traian Berbeceanu a afirmat la vremea respectivă că în urma perchezițiilor efectuate, toate armele găsite putea fi folosite la un act terorist. 

Polițiștii au desfășurat noaptea trecută o acțiune în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov și în municipiul București. Ei au oprit în trafic mai multe mașini, toate persoanele oprite fac parte din grupul lui Horațiu Potra. Asupra persoanelor au fost găsite două pistoale, mai multe arme albe, precum cuțite, săbii, macete, bâte, dar și materiale pirotehnice. Toată acțiunea polițiștilor a avut loc în jurul orei două, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Aproximativ 20 de persoane sunt la audieri și au fost întocmite mai multe dosare penale, notează libertatea.ro

Horațiu Potra, 54 de ani, și Lup Andrei Florin, de 22 ani, din Mediaș, au fost opriți în trafic de polițiști în comuna Mănești, sat Gura Crivățului.

„Pe raza județului Prahova circula auto marca Mercedes, model G (…) în care se afla mai multe persoane care ar deține arme și obiecte interzise la detinere cu scopul de a se deplasa in mun. Bucuresti.”, au spus surse pentru Libertatea. În mașina lor au fost găsite:

-un pistol marca UMAREX HDR, cal. 50,
-un dispozitiv de imprastiere gaze iritant lacrimogene cu aspect de pistol și butelia aferentă cu piper
-o bucata articol pirotehnic tip petarda cat. F4 supusa autorizarii un dispozitiv tip box
-un topor
-cinci cuțite tip briceag
-trei cuțite doua lame de cutit
-un baston telescopic

De altfel, în mașină a fost descoperită o sumă mare de bani, mai exact: 24.990 lei, 5.197 dolari, 200 coroane cehe, 100 de euro, 560.000 franci congolezi(900 de lei), notează libertatea.ro

Acuzații la adresa lui Horațiu Potra în 2010

În 2010, Horațiu Potra a fost acuzat de constituire de grup infracţional organizat, trafic de droguri, contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţilor.

În 2010, Horațiu Potra împreună cu Ilie Vasile Lulciuc, Mihai Szasz şi Vasile Vătavu au fost reţinuţi şi arestaţi preventiv de Tribunalul Sibiu în urma unor percheziţii desfăşurate în localităţi din Sibiu şi Mureş. Atunci, poliţiştii au descoperit droguri şi au confiscat arme de foc şi arme albe. Liderul grupării este considerat Horaţiu Potra, fost membru în legiunea străină franceză. 11 persoane au fost reţinute, iar şase au primit mandate de arest la Sibiu.

Cu toate acestea, Horațiu Potra și Ilie Vasile Lulciuc, Mihai Szasz şi Vasile Vătavu au fost eliberați din arest pe motiv că în dosar nu au existat suficiente dovezi care să permită arestarea preventivă a inculpaţilor, potrivit reprezentanţilor Curţii de Apel Alba Iulia.

Acestă decizie a dus la un conflict între poliţiştii de la Crimă Organizată şi judecătorii Curţii de Apel, șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, declarând la momentul respectiv: ” „Simţim o frustrare. Vă citesc dintr-un mesaj primit de la un coleg, imediat după aflarea deciziei instanţei: «Exact chestiile astea mă deranjează, mai mult ca orice lipsuri materiale. Mâine murim pentru 16 milioane pe lună şi, culmea, asta nu foloseşte nimănui»”, a declarat comsiarul şef Traian Berbeceanu, şedul BCCO Alba Iulia.”

După un proces care a durat 1 an în instanță, Horațiu Potra a fost condamnat la 2 ani și 8 luni de închisoare

După un proces care a durat un an în instanță, sibianul Horațiu Potra, a fost condamnat de către judecătorii Tribunalului Sibiu la 2 ani și 8 luni de închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Pentru infracţiunea de trafic de droguri, Potra a fost achitat.

Potra este considerat de către procurorii DIICOT, care au instrumentat acest dosar, drept liderul unei grupări care era organizată şi funcţiona după principiile unei structure paramilitare. Mai mult, la percheziţiile realizate, anchetatorii sibieni au descoperit un adevărat arsenal de arme de foc şi arme albe.

Horațiu Potra își antrena oamenii în păduri

„Din activităţile pe care le-am desfăşurat, am stabilit că liderul grupării (Horaţiu Potra – n.r.) îşi antrena oamenii în zone din apropierea municipiului Sibiu şi Mediaş, în păduri. Efectiv, făceau trageri cu armamentul, făceau instruiri de luptă corp la corp, instruiri de supravieţuire în condiţii deosebite, se deplasau în acest sens cu maşini de teren, chiar organizaseră un soi de tabără militară la o fermă pe care o deţinea liderul grupării infracţionale”, a declarat la vremea respectivă, comisarul Traian Berbeceanu, şeful BCCO Alba.

Anchetatorii au descoperit arme care ar fi putut fi folosite la un act terorist

„Toate armele pe care le-am găsit, mai ales cele de foc, sunt arme care în orice moment ar fi putut fi folosite de o celulă teroristă, la un act terorist. Interesant este şi faptul că la mai multe locaţii ale inculpaţilor au fost găsite raniţe pregătite cu tot echipamentul necesar, inclusiv cagule, arme albe, sprayuri irritant-lacrimogene sau paralizante, schimburi de haine şi subţiri şi groase pentru anotimp rece, truse medicale, tot ce are nevoie o persoană antrenată să supravieţuiască într-un mediu ostil”, a mai spus atunci Traian Berbeceanu.

Plantaţie de canabis

În acelaşi dosar, Horaţiu Potra a fost judecat alături de alţi membri ai grupării pentru trafic de droguri. Potrivit DIICOT, „inculpaţii au cultivat, preparat, deţinut, transportat şi comercializat, pe raza judeţelor Sibiu şi Mureş, cantităţi mari de canabis, obţinând venituri importante”. Anchetatorii au mai susţinut că plantele de canabis erau cultivate la o fermă agricolă din comuna Zagăr, jud. Mureş, aparţinând unei societăţi comerciale din Mediaş, având ca asociat pe liderul grupării, învinuitul P.H., cu dublă cetăţenie, română şi franceză. În cadrul fermei era amenajat un laborator clandestin de cultivare şi preparare a canabisului.

Condamnări în trei din şase cazuri

Din cei șase „locotenenți” ai lui Potra, doar trei au primit închisoare cu executare, toți pentru trafic de droguri de risc, ceilalți trei primind pedepse cu suspendare. Cei trei care au primit pedepse cu executare sunt Florin Câmpean (3 ani şi 6 luni), Alexandru Chisăliţă (3 ani şi 2 luni) şi Mihai Szasz (3 ani şi 4 luni). De cealaltă parte, Vasile Vătavu, Louis Lorant Virca şi Ilie Vasile Lulcic au primit pedepse cu suspendare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tarifele pentru colectarea gunoiului ar putea ”EXPLODA” în Alba! RER Vest SA Oradea a dat în judecată CJ Alba și cere daune de peste 2 milioane de lei

Unirea Ziarul

Publicat

în

RER Vest SA Oradea, operatorul instalațiilor de gestionare a deșeurilor, a dat în judecată CJ Alba și cere daune de peste 2 milioane de lei Conducerea societății invocă refuzul instituției de a actualiza tarifele de transfer, sortare, tratare mecano-biologică și depozitare a deșeurilor • Reprezentanții CJ Alba susțin că solicitarea de modificare a tarifelor nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea