Ziarul Unirea

Ce se va întâmpla, practic, de la 1 octombrie, cu BACȘIȘUL. Aspecte pe care trebuie să le știe clienții

Ce se va întâmpla, practic, de la 1 octombrie, cu BACȘIȘUL. Aspecte pe care trebuie să le știe clienții

Printr-un proiect de ordonanță pus recent în dezbatere la Ministerul Finanțelor Publice (MFP), se arată că la noi se va opta pentru varianta în care bacșișul, chiar și reglementat și impozitat prin legea fiscală, să rămână tot o sumă de bani pe care o lăsăm dacă vrem și în cuantumul dorit. Totuși, chiar și pentru clienți există câteva aspecte care se vor schimba, de la 1 octombrie, când ordonanța va intra în vigoare.

ELIT

Proiectul de ordonanță de Guvern pus de miercuri în dezbatere la MFP nu ne va obliga pe noi, clienții, să lăsăm bacșiș, de la 1 octombrie, când va intra în vigoare reglementarea bacșișului. De altfel, proiectul le interzice firmelor să ne condiționeze serviciul sau bunul de acordarea unei sume în plus ca bacșiș.

Totuși, vom observa însă câteva schimbări de la 1 octombrie:

  • vom primi o notă de plată, înainte să plătim, pe care o să regăsim și o rubrică referitoare la bacșiș; acolo va trebui să bifăm o sumă între 0-15%; prin urmare, bacșișul va avea o limită maximă din contravaloarea consumației;
  • vom putea lăsa bacșiș și electronic, cu cardul, nu doar numerar;
  • vom primi un bon fiscal pe care va fi trecut și bacșișul (același bon sau unul distinct).

La livrările la domiciliu chestiunea va fi puțin diferită. Aici, proiectul prevede că nu  e obligatorie trecerea bacșișului pe bon.

În fine, este posibil să vedem o aplicare diferită a legii, pentru că Finanțele le-au lăsat comercianților posibilitatea de a-și stabili singuri anumite reguli interne. Prin urmare, faptul că bacșișul e pe un bon distinct sau nu e o chestiune care se va aplica diferit de la caz la caz. Proiectul nu detaliază ideea rubricii pentru alegerea sumei ce va fi lăsată ca bacșiș. Prin urmare, rămâne de văzut cum anume o să regăsim respectivele rubrici și sumele evidențiate pe nota de plată.

Principalul este faptul că „ciubucul” va rămâne opțional pentru client.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419