Ce pensie vei avea la bătrâneţe în funcţie de salariul lunar. Vezi cum se calculează pensiile în România
Ce pensie vei avea la bătrâneţe în funcţie de salariul lunar. Vezi cum se calculează pensiile în România
Sistemul de pensii actual nu dă şanse mari românilor la un trai decent la bătrâneţe. Factorii sunt mai mulţi şi se referă atât la nivelul salarizării cât şi la nivelul cotizării. Cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual reprezintă media punctajelor realizate în fiecare an. La rândul lor, acestea se calculează prin însumarea numărului de puncte realizat în fiecare lună din anul repectiv, suma care apoi se împarte la 12.
Citește și: Valoarea punctului de pensie
Punctajul lunar se obţine prin raportarea salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile şi adaosurile – sau după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale – la salariul mediu brut lunar din luna respectivă, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.
Prin urmare, punctajul final poate fi cunoscut abia la finele perioadei de contribuţie. La rândul său, valoarea punctului de pensie se modifica de la an la an.
Un lucrător român cu diplomă de bacalaureat care se pensionează astăzi, după ce a încasat toată viaţa salariul minim în plată în România şi a cotizat peste 46 ani la fondul de pensii încasează o pensie de doar 658 lei pe lună.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești
Scrisoare deschisă către Ministerul Educației: „Fără buletin moldovenesc, nu se poate” – realitatea absurdă a birocrației românești Bloggerul Viorel Iftimie, din județul Alba, a publicat recent pe pagina sa de Facebook o scrisoare deschisă adresată Ministerului Educației, în care denunță absurditățile birocratice care pun piedici tinerilor cu origini basarabene, chiar dacă aceștia au studiat, trăit […]
Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026
Orașele din România pot candida pentru titlul de Capitală a Tineretului în 2027: Alba Iulia va prelua ștafeta în 2026 Orașele din România sunt invitate să candideze pentru titlul de „Capitala Tineretului din România 2027”, un program național deschis tuturor localităților, indiferent de dimensiune sau regiune, care susțin implicarea activă a tinerilor în dezvoltarea comunităților. […]
Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari?
Recensământul animalelor de companie, o primă măsură necesară împotriva eutanasierii patrupezilor de către autorități. Ce pași mai sunt necesari? Medicul veterinar Mircea Ștefanache este unul dintre recenții invitați ai emisiunii DC Anima, transmisă pe canalul de YouTube DCNEWS. În cadrul aceste ediții, el a vorbit despre un recensământ al animalelor de companie și care ar […]