Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Ce parlamentari români au rămas fără imunitate în ultimii ani. Câți dintre ei au fost condamnați

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ce parlamentari români au rămas fără imunitate în ultimii ani. Câți dintre ei au fost condamnați

Pe durata mandatului, deputații, senatorii și miniștrii se bucură de imunitate parlamentară. Aceasta poate fi, însă, ridicată prin votul colegilor lor.

Prin imunitate parlamentara se înțelege că deputaţii, miniștrii și senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Cine decide ridicarea imunității parlamentare

În cazul în care um membru din Parlalamentul României este acuzat de o faptă penală, procurorii DNA se adresează membrilor din Parlamentul României și cer ridicarea imunității persoanei în cauză pentru a putea desfășura ancheta sau procesul în care persoana este acuzată.

În urma cererii făcute de procurorii DNA, are loc o ședință pentru ridicarea imuniății persoanei în cauză.

În cazul în care majoritatea parlamentarilor votează pentru ridicarea imunității, atunci procurorii pot continua cercetările în cazul persoanei în cauză.

În octombrie 2020, primul parlamentar care a rămas fără imunitate a fost Nicolae Bănicioiu.

Trei parlamentari au rămas fără imunitate din 2020 încoace

În ultimii trei ani, trei parlamentari români au rămas fără imunitate la solicitarea procurorilor.

Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății și Sportului

Fost ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Procurorii au făcut o investigație care vizează suspiciuni de corupție în vederea comercializării de bunuri medicale către spitalele publice din București și județul Ilfov.

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu a rămas fără imunitate parlamentară după ce 202 de deputați au votat „pentru” iar 12 „împotrivă”.

Pe data de 3 decembrie 2021, Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată, iar procurorii au pus sechestru pe bunurile mobile și imobile.

Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății

În aprilie 2021, în prioada când era ministrul al Sănătății, procurorii DNA au cerut ridicarea imunității lui Florian Bodog, după ce a fost acuzat de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Potrivit sursei, Florian Bodog a fost acuzat, că în perioada când ocupa funcția de ministru, ar fi hotărât ca Marcu Olivia Andreea, consiliera sa, să-și încaseze salariu pe 1 an, însemnând suma de aproximativ 75.000 de lei, fără să fie prezentă la serviciu și fără să fi prestat activitățiile prevăzute în funcție.

Florian Bodog a rămas fără imunitate, după ce 98 de parlamentari au votat pentru ridicarea imunității și 24 au votat împotrivă.

În urma unei hotoărâri judecătorești, Florian Bodog a plătit cotravaloarea sumei, pe care Marcu Olivia Andreea a încasat-o fără să fie prezentă la serviciu.

Adrian Chesnoiu, fostul ministru al Agriculturii

Începând cu 25 noiembrie 2020, Adrian Chesnoiu a ocupat funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în guvernul Nicolae Ciucă.

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa a cerut Camerei Deputaților să ridicare imunitatea lui Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu la presupusa trucare a unui concurs.

Pe 28 iunie 2022, fostul minstru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu a rămas fără imunitate, după ce a obținut 215 voturi „pentru”, 25 „împotriva”.

Prin urmare, procurorii DNA pot începe ancheta în cazul lui Adrian Chesnoiu, acuzat de abuz în serviciu.

Conform unui comunicat DNA, „în perioada 9 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”, potrivit News.ro.

După ce a fost acuzat, Adrian Chesnoiu a anunțat că demisionează din funcţia de ministru al Agriculturii şi se autosuspendă din PSD.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce, vine cu interdicții creștine sau cu diferite obiceiuri ce diferă de la regiune la regiune. Multe persoane respectă aceste obiceiuri cu speranța că […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea