Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Ilie. Câți români își sărbătoresc onomastica de Sfântul Prooroc Ilie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ilie și nume derivate de la Ilie. Câți români își serbează onomastica de Sfântul Prooroc Ilie

Potrivit statisticilor Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date peste 127.000 de români își sărbătoresc onomastica în 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie.

Dintre cei 127.370 de români sărbătoriţi de Sfântul Ilie, 111.685 sunt bărbaţi, iar 15.685, femei, a precizat MAI.

Citește și: mesaje de Sf Ilie

Majoritatea românilor care îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, respectiv 105.819, poartă numele de Ilie, alţi 3.304 – Iliuţă, iar 2.187- Lică.Sf. Ilie

De asemenea, alte 275 de persoane se numesc Eliade, 84 – Ilieş, 15 – Iliuş, iar una – Iliev. Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie, 14.750 se numesc Ilinca, 839 – Eliana, iar 96 – Ilia.

Semnificația numelui Ilie și a derivatelor sale

Ilie este, fără urmă de îndoială, unul dintre cele mai populare și apreciate nume din onomastica românească, sau cel puțin în trecut a fost văzut ca fiind așa, dar, datorită faptului că încă s-a păstrat, tindem să credem că situația este exact aceeași.

Acest nume este cunoscut datorită menționării sale din Vechiul Testament, motiv pentru care, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește în data de 20 iulie, iar potrivit calendarului catolic, este celebrat tot în această dată.

Varianta feminină a numelui Ilie este Ilinca, acesta din urmă având aceeași origine ca primul.

Originea numelui Ilie

Originea numelui Ilie este ebraică, provenind de la numele „ Elijah(u)”, care a fost numele unui personaj biblic. Explicația acestui nume este redată chiar prin intermediul Bibliei, unde este specificat faptul că: „Strângând întreg poporul la muntele Carmei, Ilie cere fiilor lui Israel să hotărască cărei divinități i se vor închina în viitor. În urma unei probe a focului câștigată de Ilie, poporul s-a convins că ‹‹Domnul este adevăratul Dumnezeu››”!

Numele ebraic „ Eliyah”, vine tradus în limba română sub același înțeles, adică „Domnul Dumnezeu”, ceea ce întărește afirmația prezentată anterior, motiv pentru care semnificația numelui Ilie este una cât se poate de clară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea