Ce nu știai despre Alba Iulia: 15 evenimente istorice de o importanță deosebită, dar mai puțin cunoscute, care s-au petrecut în vechea Cetate
Păstrează unele dintre cele mai importante și mai vechi monumente istorice din România și nu numai. Totodată, în Alba Iulia s-au petrecut evenimente istorice de o importanță deosebită, dar mai puțin cunoscute. Vă prezentăm o parte dintre acestea:
1. Apulum a fost cel mai bogat oraș din Dacia romană. La jumătatea secolului al III-lea a primit și epitetul „Chrysopolis”, adică Orașul de aur. Pe aici se scurgeau spre Roma cele mai importante bogății ale Daciei romane.
2. La Apulum a staționat singura legiune din Dacia (Legiunea a XIII-a Gemina), care și-a desfășurat activitatea pe durata întregii stăpâniri romane.
3. Tot la Apulum au existat două orașe ridicate la rang de colonie, caz unic în Dacia romană și rarisim în Imperiu.
4. Catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia este cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania.
5. Cel mai vechi element scuptural romanic din România (Majestas Domini) se găsește la catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia.
6. Cea mai veche construcție renascentistă din România (capela Lázó) se găsește la catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia.
7. Primul oraș din Transilvania unde evreii au primit permisiunea să se așeze a fost Alba Iulia, în vremea principelui Gabriel Bethlen.
8. Primul Nou Testament în limba română a fost tipărit la Alba Iulia (noul Testament de la Bălgrad – 1648).
9. Primul Abecedar în limba română a fost tipărit la Alba Iulia (Bucoavna – 1699).
10. Cea mai mare cetate bastionară din România rămasă în picioare este cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.
11. Cea mai veche stație meteorologică din România se află la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Ea a funcționat cu unele întreruperi din 1840 până în 1955.
12. Cea mai veche sinagogă din zidărie din Transilvania a fost edificată la Alba Iulia (1822-1840).
13. La Alba Iulia a avut loc prima reprezentație cinematografică din Transilvania (17 aprilie 1898).
14. Buffalo Bill, legendarul erou al Vestului, și trupa sa, Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders, au susținut un spectacol la Alba Iulia în 12 iulie 1906.
15. La Alba Iulia au fost încoronați primii regi ai României Mari, Regele Ferdinand I și Regina Maria (15 octombrie 1922).
Sursa: historia.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României “Masacrul de la Jilava” este numele sub care a rămas cunoscută noaptea de 26/27 noiembrie 1940, când un comando al mişcării legionare a executat cu sânge rege 64 de politicieni ce au făcut parte din regimul de autoritate personală […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
22 noiembrie 1963: Asasinarea președintelui american John Fitzgerald Kennedy
-
Ştirea zileiacum 4 zile
FOTO, VIDEO | Accident rutier GRAV pe DN7, la Vințu de Jos: Două persoane ÎNCARCERATE, după impactul dintre un autocamion și o autoplatformă