Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ce nu știai despre Alba Iulia: 15 evenimente istorice de o importanță deosebită, dar mai puțin cunoscute, care s-au petrecut în vechea Cetate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Păstrează unele dintre cele mai importante și mai vechi monumente istorice din România și nu numai. Totodată, în Alba Iulia s-au petrecut evenimente istorice de o importanță deosebită, dar mai puțin cunoscute. Vă prezentăm o parte dintre acestea:

1. Apulum a fost cel mai bogat oraș din Dacia romană. La jumătatea secolului al III-lea a primit și epitetul „Chrysopolis”, adică Orașul de aur. Pe aici se scurgeau spre Roma cele mai importante bogății ale Daciei romane.

2. La Apulum a staționat singura legiune din Dacia (Legiunea a XIII-a Gemina), care și-a desfășurat activitatea pe durata întregii stăpâniri romane.

3. Tot la Apulum au existat două orașe ridicate la rang de colonie, caz unic în Dacia romană și rarisim în Imperiu.

4. Catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia este cel mai valoros monument de arhitectură medievală din Transilvania.

5. Cel mai vechi element scuptural romanic din România (Majestas Domini) se găsește la catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia.

6. Cea mai veche construcție renascentistă din România (capela Lázó) se găsește la catedrala romano-catolică „Sf. Mihail“ din Alba Iulia.

7. Primul oraș din Transilvania unde evreii au primit permisiunea să se așeze a fost Alba Iulia, în vremea principelui Gabriel Bethlen.

8. Primul Nou Testament în limba română a fost tipărit la Alba Iulia (noul Testament de la Bălgrad – 1648).

9. Primul Abecedar în limba română a fost tipărit la Alba Iulia (Bucoavna – 1699).

10. Cea mai mare cetate bastionară din România rămasă în picioare este cetatea Alba Carolina din Alba Iulia.

11. Cea mai veche stație meteorologică din România se află la Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia. Ea a funcționat cu unele întreruperi din 1840 până în 1955.

12. Cea mai veche sinagogă din zidărie din Transilvania a fost edificată la Alba Iulia (1822-1840).

13. La Alba Iulia a avut loc prima reprezentație cinematografică din Transilvania (17 aprilie 1898).

14. Buffalo Bill, legendarul erou al Vestului, și trupa sa, Buffalo Bill’s Wild West and Congress of Rough Riders, au susținut un spectacol la Alba Iulia în 12 iulie 1906.

15. La Alba Iulia au fost încoronați primii regi ai României Mari, Regele Ferdinand I și Regina Maria (15 octombrie 1922).

Sursa: historia.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea