Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ce localitate vrea să iasă oficial din Parcul Natural Apuseni: Care este motivația primăriei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ce localitate vrea să iasă oficial din Parcul Natural Apuseni: Care este motivația primăriei

Comuna Beliș, din județul Cluj, vrea să iasă oficial din Parcul Natural Apuseni, în acest sens Primăria dorind să organizeze un referendum local și susține că numai așa vor putea fi permise lucrări de modernizare.

Activiștii de mediu, însă, spun că zona turistică este, de fapt, vânată de dezvoltatori. Oricum, pentru ca localitatea să fie scoasă din aria protejată, este nevoie de o hotărare de Guvern.

Între Cluj-Napoca și Huedin, la poalele masivului Vlădeasa, comuna Beliș se remarcă prin trasee spectaculoase și pensiuni agroturistice, în special în preajma barajului de acolo.

Recent, localnicii au fost anuntați că pe 4 decembrie ar trebui sa meargă la vot pentru a spune dacă sunt sau nu de acord cu excluderea comunei din Parcul Natural Apuseni.

Argumentul oferit de primărie este că numai astfel localitatea se va putea dezvolta. Este invocată și invazia gândacului de scoarță care ar fi distrus copacii din zonă, iar padurea ar trebui exploatată, fapt imposibil în condițiile stricte ale unei arii protejate. Deocamdată, edilul comunei a refuzat să ofere un punct de vedere.

Referendumul a împărțit localnicii în două tabere.

Localnic: „Parcul a fost singurul stavil care ne-a mai ajutat și a fost împotriva acestor rechini imobiliari pentru că nu i-au lăsat să se extindă cu construcțiile în mijlocul pădurii, în mijlocul pășunii și așa mai departe”.

Parcul Natural Apuseni a fost declarat arie protejată în 2004, iar asta presupune mai multe limite pentru a conserva biodiversitatea.

Adrian Dohotaru, activist de mediu: „Se urmărește profitul pe termen scurt, adică să construiești pe buza lacului. Este folosit acest referendum ca o presiune. Moții au nevoie de o dezvoltare durabilă, nu de tunuri imobliliare”.

Alin Moș, directorul Parcului Natural Apuseni: „A crescut numărul de solicitări de avizare unor noi construcții din partea unor persoane care nu au domiciliul în această zonă”.

Pentru ca iesirea din categoria de arie protejată să se realizeze concret, e nevoie de o hotărâre de Guvern, susțin reprezentanții Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Un jandarm din Alba, EROU pentru femeia lovită pe o trecere de pietoni din Alba Iulia: A intervenit primul și i-a acordat primul ajutor până a fost preluată de echipajul medical

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un jandarm din Alba, EROU pentru femeia lovită pe o trecere de pietoni din Alba Iulia: A intervenit primul și i-a acordat primul ajutor până a fost preluată de echipajul medical Un jandarm din Alba, aflat în timpul serviciului a intervenit primul la locul unui accident rutier și a acordat primul ajutor unei femei lovită […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea