Rămâi conectat

Politică Administrație

Ce legătura au licitația și Avram Iancu, cu Rareș Bogdan și Mircea Hava

Publicat

în

Aflat într-un turneu de promovare de tip marketing prin țară, un drapel comemorativ al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu, ce urmează să fie vândut miercuri la licitația organizată de casa Artmark, a poposit astăzi, 1 februarie, la Alba Iulia.

 

drapel Avram Iancu licitatie Artmark (2)Cu acest prilej, a fost organizată o conferință de presă în Sala Unirii, la care au participat Valeriu Sângeorzan – directorul de marketing al casei de licitații Artmark, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii – istoricul Inel Constantin și primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava.

Elit - Gustul Desăvârșit

 

Subiectul conferințeii a fost acest prapor bisericesc, care în 2013, la prima încercare de a fi vândut la licitație, a făcut obiectul unui scandal privind autenticitatea și drepturile de proprietate asupra acestuia. S-a aflat atunci că drapelul aparținea de fapt lui Corneliu Vadim-Tudor și nu unui colecționar din Germania, cum anunțase inițial casa de licitații. Se pare că, în timpul unor manifestații comemorative organizate la Țebea, un moț ar fi donat obiectul de muzeu lui Vadim, respectiv grupului Partidului România Mare. Drapelul ar fi fost păstrat în familia moțului din tată în fiu, iar dorința acestuia ar fi fost ca obiectul de muzeu să fie în sfârșit pus în valoare de un patriot adevărat.

 

Ce spune istoricul?

drapel Avram Iancu licitatie Artmark (1)Istoricul Constantin Inel de la Muzeul Unirii din Alba Iulia, el însuși un moț autentic, a susținut o scurtă dar consistentă lecție de istorie despre Avram Iancu, poate cel mai iubit erou român din Transilvania.

Cu privire la drapelul expus astăzi, pentru câteva ore, la Sala Unirii, istoricul a exprimat un entuziasm specific specialistului și directorului de muzeu care își dorește un astfel de obiect în colecția instituției, dar și o atitudine rezervată cu privire la legăturile certe între drapel și crăișorul moților.

Utilizând formulări de genul “poate să aparțină lui Avram Iancu sau perioadei  1848-1849”, “trebuie foarte atent expertizată piesa, în laboratoare și de către istorici acredidați în perioada respectivă”, “nu ne-am gândit niciodată că în România vor ajunge să se vândă la licitație asfel de obiecte cu importantă valoare simbolică”, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii a mulțumit casei Artmark și Primăriei Alba Iulia pentru oportunitatea de a avea, chiar și numai pentru câteva ore, expus la Sala Unirii un astfel de obiect muzeal.

CITEȘTE ȘI: Scos din nou la licitație! Steagul de luptă al lui Avram Iancu se transformă în Drapeulul unei legiuni, iar prețul de pornire scade la jumătate

Ce spune primarul?

Dându-și seama că ar putea fi acuzat de implicare într-o acțiune de marketing legată de vânzarea drapelului, Mircea Hava și-a explicat participarea la conferința de presă cu sinceritate.

Din punctul său de vedere, susținerea demersului de a expune drapelul la Alba Iulia nu are legătură cu vreo licitație, ci doar cu evenimentul în sine. Cel de a găzdui un obiect care are legătură cu moții lui Avram Iancu și prilejul pe care acest moment în conferă pentru a ne reaminti de un mare erou național.

A contat de asemenea și oportunitatea ca Cetatea Alba Carolina să fie promovată la televizor. Mai precis la emisiunea lui Rareș Bogdan, originar din Ocna-Mureș, județul Alba, care, așa cum a mărturisit primarul, l-a sunat și i-a propus să suțină acest demers (n.r. promovarea turneului drapelului la Alba Iulia), care se va încheia deseară în studioul Realității și “Jocurilor de putere”.

Pare o afacere corectă pentru Alba Iulia!

 

Ce spune reprezentantul casei de licitații Artmark?

Valeriu Sângeorzan, directorul de marketing al casei de licitații Artmark, a încercat să lămurească cât mai multe aspecte legate de drapel și licitația de miercuri, susținând că evenimentul de astăzi face parte dintr-un demers ce are atât componenta de marketing, cât și cea de a prezenta celor interesați un obiect de o mare valoare simbolică pentru români.

Acesta a precizat că în urma unei expertize realizate de o comisie de specialiști, drapelului i-a fost autentificată vechimea de peste 160 de ani, precum și vopselurile, respectiv materialele din care este confecționat. Obiectul de muzeu aparține moștenitorilor lui Corneliu Vadim-Tudor.

Despre valoarea obiectului de muzeu, Valeriu Sângeorzan a prezentat două perspective. Din punct de vedere strict tehnic, valoarea drapelului este cea pe care o va stabili cumpărătorul. Din punct de vedere simbolic, încărcătura sa istorică și emoțională îl fac extrem de greu de evaluat în termeni financiari.

 

Directorul de marketing al casei de licitații Artmark susține că există deja mai multe inițiative private, din județul Cluj, interesate să intre în posesia drapelului în urma licitației, dar și trei primării care și-au anunțat intenția de a participa la licitația ce va avea loc miercuri. Nu știm care sunt acelea, dar știm sigur că nu este vorba despre Primăria Alba iulia.

B.P.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare