Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Ce înseamnă cuvântul ”Revelion” și cum se sărbătorea ANUL Nou, în trecut

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Ce înseamnă cuvântul ”Revelion” și cum se sărbătorea ANUL Nou, în trecut

USR - Alegeri Parlamentare 2024

„Revelion” este un termen care vine din limba franceză, réveillon, un derivat de la réveil. La început, acest cuvânt era folosit pentru masa care avea loc în noaptea de Crăciun. Cu timpul, cuvântul „revelion” a ajuns să fie folosit pentru orice masă luată noaptea târziu. În dicţionarul de neologisme al paharnicului Const. Stamati, apărut la Iaşi, în 1851, prin „revelion” se înţelegea „cina după bal, mai ales la anul nou”, deci nu numai la sfârşitul anului civil. Astăzi, cuvântul „revelion” desemnează petrecerea care are loc în noaptea de 31 decembrie.

Citește și: Mesaje de Anul Nou, Urari de Anul Nou, Felicitari de Anul Nou, Mesaje de Revelion

Revelionul – Îngropatul Anului Vechi

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Profesorul universitar Ion Ghinoiu susţine că Revelionul nu este altceva decât un ceremonial funerar al antichităţii geto-dace ocazionat de moartea şi renaşterea simbolică a primului zeu al omenirii, Anul. Astfel, stingerea luminilor în noaptea de Revelion ar semnifica întunericul şi haosul desăvârşit provocat de moartea divinităţii, iar aprinderea luminilor ar simboliza naşterea divinităţii. Începând cu 1 ianuarie am ajunge să vorbim de un an întinerit. Ion Ghoniu susţine că ideea înnoirii timpului supravieţuieşte şi în Calendarul popular unde Dragobete, Sangiorz, sunt tineri şi sărbătoriţi în prima parte a anului, în vreme ce la finele anului sunt sărbătoriţi bătrânii: Moş Nicolae, Moş Ajun, Moş Crăciun.

Citește și: Mesaje de Sărbători • Urări de Sărbători • Felicitări de Sărbători • SMS de Sărbători

Te Deum la cumpăna anilor

De câţiva ani a devenit o tradiţie ca la trecerea dintre ani, în bisericile ortodoxe să se oficieze o slujba de mulţumire adresată lui Dumnezeu, slujbă ce poartă denumirea de „Te Deum”. Aceasta denumire vine de la imnul „Te Deum Laudamus…”, care înseamnă „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudam…”. În cadrul acestei slujbe se rostesc rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut, dar şi de cerere pentru anul care urmează.

31 decembrie în trecut

Ţinând seama de faptul că în trecut oamenii plecau în dimineaţa zilei de 1 ianuarie spre biserica, pentru a prăznui Tăierea împrejur cea după trup a Domnului şi a-l sărbători pe Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, nu putem vorbi de o petrecere de toata noaptea.

Noaptea zilei de 31 decembrie era vreme de colindat, era seara Sfântului Vasile când se rosteau urări

În această noapte nu vă îndemn să mâncaţi şi să beţi peste măsura, căci „Anul iţi va merge bine, nu când tu vei zace beat în ziua cea dintâi a lui, ci când atât în ziua cea dintâi, cât şi în cea de pe urma, şi în fiecare zi tu vei face fapte plăcute lui Dumnezeu” după cum afirma Sfântul Ioan Gura de Aur.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor

Bera Larisa

Publicat

în

Începe programul Rabla pentru tractoare 2024: Fermierii sub 40 de ani beneficiază de vouchere care acoperă 80% din valoarea utilajelor Administația Fondului pentru Mediu a anunțat că în data de 22 noiembrie 2024 începe programul Rabla pentru tractoare. În primă fază, se vor înscrie firmele de la care fermierii pot achiziționa utilaje noi. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea