Rămâi conectat

Economie

Ce câştigă şi ce riscuri au PFA-urile care vor face angajări

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Veşti bune pentru cei peste 260.000 de români care au ales să câştige venituri sub umbrela unei PFA (persoană fizică autorizată). Prima este că ei pot avea angajaţi şi a doua – că asupra lor nu va mai plana suspiciunea că desfăşoară o activitate dependentă. Aceste modificări, cuprinse într-o ordonanţă de urgenţă, au intrat în vigoare de săptămâna trecută.
Experţii fiscali salută faptul că autorităţile au permis PFA-urilor să facă angajări. „Era absurd ca PFA să nu poată încheia contracte de muncă, mai ales în cazurile în care mai multe PFA-uri se asociau pentru o mică afacere. Astfel, a fost eliminată o discriminare”, spune consultantul fiscal Emilian Duca. Până acum, persoanele fizice care doreau să aibă angajaţi puteau funcţiona sub formă de întreprindere individuală. În aceste condiţii însă, „nu se mai justifică diferenţa dintre cele două forme de organizare, PFA şi întreprindere individuală, care este un fel de PFA cu drepturi lărgite”, consideră Gabriel Biriş, partener fondator al societăţii de avocatură Biriş Goran.
lCe se schimbă pentru PFA cu angajaţi
„Când ai angajaţi, ai aceleaşi obligaţii declarative ca o firmă, aceleaşi hârtii, contracte de angajare”, spune Emilian Duca. Astfel, aceste persoane fizice vor trebui să încheie contracte de muncă cu salariaţii, să le înregistreze la Inspectoratul Teritorial de Muncă, să depună declaraţia unică 112, precum orice alt angajator şi să plătească, pe lângă propriile contribuţii la sănătate, pensie şi şomaj, aceleaşi contribuţii pentru salariaţi, la care se adaugă contribuţia pentru concedii medicale şi indemnizaţii, asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi contribuţia pentru fondul de garantare a creanţelor salariale. PFA, spre deosebire de firme, ţin contabilitatea în partidă simplă.
lCât de independentă e activitatea PFA
Modificarea Guvernului prevede introducerea unui alineat, conform căruia PFA nu va fi considerată un angajat al unor terţe persoane cu care colaborează, chiar dacă această colaborare este exclusivă. În opinia lui Gabriel Biriş, prin această precizare, autorităţile „transmit un mesaj explicit angajaţilor să renunţe la contractele de muncă şi să se înregistreze ca PFA”, plătind taxe mai mici la buget. În acest fel, spune Biriş, „abuzul devine regulă”, Guvernul renunţând la intenţia anunţată anul trecut de extindere a bazei de impozitare.
Pe de altă parte, Sorin Istrate, managing partner la Contexpert, spune că această prevedere era prezentă şi în vechea formă a legii, ceea ce nu a împiedicat Fiscul să reconsidere activitatea multor PFA-uri drept dependentă, atunci când au fost îndeplinite criteriile. Astfel, această prevedere „nu înseamnă că activitatea unui PFA nu poate fi reîncadrată ca dependentă. Totuşi, riscul să se întâmple acest lucru este mai mic în cazul unui PFA cu angajaţi”, precizează Sorin Istrate.(E.Z.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă

Unirea Ziarul

Publicat

în

Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât investitorii la bursă Românii înregistraţi pe platformele de criptoactive sunt de două-trei ori mai mulţi decât cei 178.000 de investitori consemnaţi pe Bursa de Valori Bucureşti, a afirmat, miercuri, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a 7-a ediţie […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea