Cazul KRONOSPAN Sebeș: O LECȚIE dată PARLAMENTARILOR din Alba de un deputat din Mureș

În 11 ianuarie, la Sebeş, avea loc cel mai mare protest organizat vreodată în judeţul Alba. Circa 2000 de localnici au participat atunci la marșul „Opriți poluarea în Sebeș!“, strigându-şi în stradă îngrijorarea cu privire la impactul pe care emisiile toxice din aerul ce sunt nevoiţi să îl respire ar putea să îl aibă asupra sănătăţii lor şi a copiilor lor, asupra plantelor, pomilor, albinelor etc.

Au ieşit şi datorită lipsei încrederii  în cei care îi reprezintă. În autotităţile locale care au avut şi au rolul să protejeze mediul, sănătatea populaţiei, aplicarea legii.

Protestele au continuat la Sebeş duminică de duminică şi nici nu dau semne să se oprească. În tot acest timp, aleşii judeţului au privit de la distanţă fenomenul, iar tensiunea socială a crescut constant, în paralel cu suspiciunile legate de legalitatea unor avize şi autorizaţii.

ELIT

deputat Chirtes la protestele din SebesŞi totuşi, un parlamentar român s-a implicat încă de la început. Numele său este Cristian Chirteş şi este deputat PNL. A mers la Sebeş, cu ocazia celui de al doilea protest, în 18 ianuarie, unde a vorbit cu reprezentanţii ONG-urilor şi cu alţi oameni din stradă.

A invitat apoi organizaţiile nonguvernamentale din Sebeş, care au drept scop protejarea mediului, la discuţii în judeţul Mureş, la biroul său parlamentar. Şi s-au şi întâlnit. Iar în urma discuţiilor, deputatul PNL de Mureş a făcut o declaraţie publică pe care o puteţi citi mai jos. În plus, deputatul Cristian Chirteș și-a exprimat deschis susținerea ONG-urilor în asocierea lor şi a prezentat doleanțele  locuitorilor din Sebeş în Comisia de Mediu din Parlament, întrunită la începutul acestei săptămâni,

deputat Chirtes la protestele din Sebes2Iată cum justifică Chirteş, implicarea sa în mişcările de la Sebeş:

„Localnicii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecție a mediului.

Acest aspect mă preocupă constant și, chiar dacă Sebeșul nu este în circumscripția mea electorală, sunt parlamentar al României și sunt dator să iau poziție atunci când drepturile cetățenești sunt încălcate. Cunosc foarte bine situația deoarece ea există și la Reghin.

 Ca parlamentar am voinţa şi deschiderea de a duce în forul legislativ problemele ridicate de toate ONG-urile care luptă pentru protecţia mediului şi de a amenda legislaţia specifică acestui domeniu.”

Concluziile întâlnirii cu reprezentanţii ONG-urilor. Declaraţia deputatului Cristian Chirteş

deputat Cristian Chirtes„Este regretabil că, în loc să aleagă calea dialogului, Kronospan înțelege să negocieze de pe o poziție de forță, determinată de potențialul financiar probabil; în urma protestelor de la Sebes, ONG-urile participante au primit o adresă cu tentă de amenințare. Reprezentanții companiei forțează un consens în termenii și condițiile lor și spun că în caz contrar își rezervă dreptul de a-i da în judecată pe motiv că protestarii au promovat materiale în spațiul public care afectează imaginea Kronospan. Și, desigur, susțin că vor cere și daune materiale.

– Istoricul companiei Kronospan nu este tocmai curat; în trecut au avut loc incidente cu deversări de formaldehidă pe care nu le-au anunțat la momentul producerii lor, dar pe care ulterior le-au recunoscut.

– Depașirile de emisie care au avut loc în ultima perioadă la Kronospan nu mai sunt recunoscute de APM Alba

– Suportul autorităților locale se îndreaptă mai mult către investitori, nu în favoarea populației care are dreptul să afle informații despre existența unor amenințări la sănătatea ei. Oricât de grea este situația financiară a administrațiilor, este inacceptabil ca acestea să renunțe să-I reprezinte pe oamenii care i-au ales, care sunt și ei plătitori de taxe și impozite.

– Funcționarea unor astfel de fabrici cu emisii toxice nu afectează doar oamenii. S-a constatat că în zona Sebeș apicultorii au avut de suferit mari pierderi de albine din cauza poluării.

Deputatul Cristian Chirteș a încurajat reprezentanții organizațiilor și i-a asigurat că, pe lângă ceea ce va prezenta el, va face demersuri pentru ca ONG-urile să fie invitate la discuții la comisiile parlamentare. Cristian Chirteș a spus că societatea civilă trebuie să fie ascultată de politicieni mai mult decât până acum.

La întâlnire au participat la discuții următoarele asociații: Inițiativa Civică Reghin, Prima Natura Alba Iulia, APIS Valea Sebeșului, Cooperativa Agricolă Obreja, Grupul Inițiativa Civică Sebeș, Năsăpiştii Cugir, Centrul Independent pentru Protecția Mediului Sebeș, Asociația Lupii Sigidavei, Unda Verde.”

foto: Cristian Chirteş

Bogdan PRESECAN

Email:bogdanpresecan@yahoo.com
Tel: 0734.771.136

Te-ar putea interesa și:

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Persoanele programate la vaccinare, care deservesc zone esenţiale se AMÂNĂ cu 10 zile: „Avem un deficit de 117.000 doze”

Începând cu 28 ianuarie, se decalează cu zece zile toate persoanele programate pentru prima doză, care deservesc activități esențiale. Medicul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

sebesean 5 februarie 2015 at 21:46

1: oamenii cu siguranta mor de cancer in in zona sebesului sunt foarte multi….daca ne uitam in jur cine polueaza???? …ciserom? fabrica de piele??? atero??? firmele de transport intern sau international???? magazinele de tot felul??? firmele de blugi sau posete??? cumva savini??? NU!!! KRONOSPANUL ALA POLUEAZA!!!! 2: folmadehida dar si celelalte substante emanate atatprin cosurile alea DAR si prin gurile de aerisire ori chiar usile imenselor hale…SUNT DOVEDITE STIINTIFIC CANCERIGENE. 3: toata lumea trebuie sa inteleaga dar mai ales DIR. BACILA ca sa ii transmita PATRONULUI ca daca ai venit in comunitatea noastra NU E SUFICIENT DOAR SA RESPECTI LEGEA…CI TREBUIE SA NE RESPECTI SI PE NOI CETATENII CARE NE TRAIM AICI VIATA!!!! ORI DACA TU NE OMORI PRIN ACTIVITATEA TA, CHIAR DACA EMISIILE AR FI IN LIIMTELE LEGALE, CREZI TU FIRMA PACATOASA CA VEI PUTEA RAMANE AICI??? NU!!! 4: acum cat despre cei ce lucreaza acolo…stiu ce lor le este greu sa isi piarda locurile de munca, dar incet incet sa isi gasesaca fiecare pe altundeva(si sunt locuri)..daca s-ar inchide cate o sectie incet incet nu ar fi asa dezastru. SANATATEA E MAI IMPORTANTA!!! patronii de firme care sustin cauza noastra sa aiba in vedere ca prioritate angajarea celor ce pleaca din kronospan. la mercedes sunt sute de locuri libere, te specializeaza chiar ei!!! 5: sau kronospan sa se reorienteze in a face altceva la sebes, nu poluare, ca si asa se lauda dir. bacila la alba tv ca sunt lideri MONDIALI…deci daca pleaca, ori isi reorienteaza fabrica spre a produce altceva, eu nu cred ca da faliment… 6: sunt ferm convins ca in ochiii patronului si la sedintele de conducere acolo in austria, noi sebesenii, suntem doar niste cifre pe tabel…conteaza doar profitul….in rest… 7: acum diin punct de vedere al contributiei kronospanului la bugetul local….prefer sa nu imi asfalteze strada 10 ani si sa merg cu masina numai prin gropi,
sau sa nu imi bage canalizarea si sa merg la wc in fundul curtii NUMAI SA NU MURIM NAIBII DE CANCER!!!
SOLUTII S-AR GASI DAR NU SE VREA!!!!! 8: sper sa dea alesii nostrii o lege ffff aspra cu privire la taierea padurilor….si ei singuri vor pleca: kronospam, holz….

Deputat de Alba 5 februarie 2015 at 23:11

Nu stiu despre ce „lectie” e vorba dar este interesant ca tov. deputat vede/simte poluarea de la Sebes, dar nu vede poluarea din Targu Mures, cauzata de Azomures!!!
Clar sunt interese ascunse!
PS. M-am prins! Lectie este „cum sa castig capital politic?”

Deputat de Romania 6 februarie 2015 at 10:07

Dupa logica comentariului de mai sus acest deputat ar trebui sa se lupte cu absolut toti poluatorii din Romania. Daca nu ia atitudine in toate cazurile, e clar, are interese si nu mai e valabil ceea ce face. Poate ca vrea capital politic, doar e politician, dar asta nu inseamna ca ajutorul lui nu este binevenit. Oare de ce nu castiga capital politic si deputatii de Alba? N-or fi avand cumva vreun interes ascuns?

anghel 6 februarie 2015 at 11:25

Normal ca domnul vrea sa desfiinteze Kronospan, ca sa elimine concurenta. De ce nu zice nimic de firma din Mures (imi scapa numele acum), concurect direct al celor din Sebes? E clar ca actioneaza din interes. Ce porci, incredibil!

alegator 6 februarie 2015 at 12:19

Deputat pnl…..
Firati ai dracului de vopsiti.V-ati corcit cu pdl…

Ion Dreptate 9 februarie 2015 at 17:23

Kronospan -ameninta ONG-urile ?

Prima etapa :

Codul Penal cu complectari —

Plangere PENALA inpotriva Kronospanului si familiei conducatoare a acestui concern plus a administratiei publice involvate in vatamarea sanatati !!!

Apoi Daune :

Codul Civil cu complectari —
Fiecare cetatean care este nevoit sa suporte poluarea cere daune in Instanta !!!

Comentariile sunt oprite