Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cazul KRONOSPAN Sebeș: O LECȚIE dată PARLAMENTARILOR din Alba de un deputat din Mureș

Bogdan Presecan

Publicat

în

În 11 ianuarie, la Sebeş, avea loc cel mai mare protest organizat vreodată în judeţul Alba. Circa 2000 de localnici au participat atunci la marșul „Opriți poluarea în Sebeș!“, strigându-şi în stradă îngrijorarea cu privire la impactul pe care emisiile toxice din aerul ce sunt nevoiţi să îl respire ar putea să îl aibă asupra sănătăţii lor şi a copiilor lor, asupra plantelor, pomilor, albinelor etc.

Au ieşit şi datorită lipsei încrederii  în cei care îi reprezintă. În autotităţile locale care au avut şi au rolul să protejeze mediul, sănătatea populaţiei, aplicarea legii.

Protestele au continuat la Sebeş duminică de duminică şi nici nu dau semne să se oprească. În tot acest timp, aleşii judeţului au privit de la distanţă fenomenul, iar tensiunea socială a crescut constant, în paralel cu suspiciunile legate de legalitatea unor avize şi autorizaţii.

deputat Chirtes la protestele din SebesŞi totuşi, un parlamentar român s-a implicat încă de la început. Numele său este Cristian Chirteş şi este deputat PNL. A mers la Sebeş, cu ocazia celui de al doilea protest, în 18 ianuarie, unde a vorbit cu reprezentanţii ONG-urilor şi cu alţi oameni din stradă.

A invitat apoi organizaţiile nonguvernamentale din Sebeş, care au drept scop protejarea mediului, la discuţii în judeţul Mureş, la biroul său parlamentar. Şi s-au şi întâlnit. Iar în urma discuţiilor, deputatul PNL de Mureş a făcut o declaraţie publică pe care o puteţi citi mai jos. În plus, deputatul Cristian Chirteș și-a exprimat deschis susținerea ONG-urilor în asocierea lor şi a prezentat doleanțele  locuitorilor din Sebeş în Comisia de Mediu din Parlament, întrunită la începutul acestei săptămâni,

deputat Chirtes la protestele din Sebes2Iată cum justifică Chirteş, implicarea sa în mişcările de la Sebeş:

„Localnicii solicită autorităţilor să ia măsuri urgente în vederea stopării poluării oraşului Sebeş şi să interzică continuarea activităţii principalului poluator S.C Kronospan S.A. atâta timp cât acesta nu respectă cu strictețe normele europene de protecție a mediului.

Acest aspect mă preocupă constant și, chiar dacă Sebeșul nu este în circumscripția mea electorală, sunt parlamentar al României și sunt dator să iau poziție atunci când drepturile cetățenești sunt încălcate. Cunosc foarte bine situația deoarece ea există și la Reghin.

 Ca parlamentar am voinţa şi deschiderea de a duce în forul legislativ problemele ridicate de toate ONG-urile care luptă pentru protecţia mediului şi de a amenda legislaţia specifică acestui domeniu.”

Concluziile întâlnirii cu reprezentanţii ONG-urilor. Declaraţia deputatului Cristian Chirteş

deputat Cristian Chirtes„Este regretabil că, în loc să aleagă calea dialogului, Kronospan înțelege să negocieze de pe o poziție de forță, determinată de potențialul financiar probabil; în urma protestelor de la Sebes, ONG-urile participante au primit o adresă cu tentă de amenințare. Reprezentanții companiei forțează un consens în termenii și condițiile lor și spun că în caz contrar își rezervă dreptul de a-i da în judecată pe motiv că protestarii au promovat materiale în spațiul public care afectează imaginea Kronospan. Și, desigur, susțin că vor cere și daune materiale.

– Istoricul companiei Kronospan nu este tocmai curat; în trecut au avut loc incidente cu deversări de formaldehidă pe care nu le-au anunțat la momentul producerii lor, dar pe care ulterior le-au recunoscut.

– Depașirile de emisie care au avut loc în ultima perioadă la Kronospan nu mai sunt recunoscute de APM Alba

– Suportul autorităților locale se îndreaptă mai mult către investitori, nu în favoarea populației care are dreptul să afle informații despre existența unor amenințări la sănătatea ei. Oricât de grea este situația financiară a administrațiilor, este inacceptabil ca acestea să renunțe să-I reprezinte pe oamenii care i-au ales, care sunt și ei plătitori de taxe și impozite.

– Funcționarea unor astfel de fabrici cu emisii toxice nu afectează doar oamenii. S-a constatat că în zona Sebeș apicultorii au avut de suferit mari pierderi de albine din cauza poluării.

Deputatul Cristian Chirteș a încurajat reprezentanții organizațiilor și i-a asigurat că, pe lângă ceea ce va prezenta el, va face demersuri pentru ca ONG-urile să fie invitate la discuții la comisiile parlamentare. Cristian Chirteș a spus că societatea civilă trebuie să fie ascultată de politicieni mai mult decât până acum.

La întâlnire au participat la discuții următoarele asociații: Inițiativa Civică Reghin, Prima Natura Alba Iulia, APIS Valea Sebeșului, Cooperativa Agricolă Obreja, Grupul Inițiativa Civică Sebeș, Năsăpiştii Cugir, Centrul Independent pentru Protecția Mediului Sebeș, Asociația Lupii Sigidavei, Unda Verde.”

foto: Cristian Chirteş


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea