CAZUL fetiței din Alba, decedate după o înțepătură într-un cui: Ce spun mama naturală, asistenta maternală și medicii din spitalele prin care a fost purtată
Condițiile în care fetița de 11 ani din Alba a murit, în data de 5 august, după ce s-a înțepat într-un cui și a fost purtată pe la 4 spitale, rămân încă neelucidate. Cei aflați în măsură încearcă să afle ce anume a dus la decesul fetiței, iar pe lângă ancheta epidemiologică desfășurată de DSP Alba, potrivit reprezentantului IPJ Alba, a fost demarată o anchetă și de către Poliție și, implicit, s-a deschis un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă, instrumentat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud.
Ce spun mama naturală, asistenta maternală și medicii de la spitalele prin care a fost purtată
Legat de lipsa vaccinurilor, care ar putea fi o cauză a decesului, mama naturală a fetiței spune că până la 4 luni și jumătate i-a făcut două vaccinuri, însă nu își amintește dacă i s-a făcut vaccinul antitetanos.
”Am făcut vaccinurile până la 4 luni și jumătate. Când s-a născut şi la 3 luni şi jumătate. Nu îmi mai aduc aminte dacă i s-a făcut vaccin antitetanos, pentru că eu când am născut copila eram minoră şi n-am ştiut chestiile acestea”, a spus mama biologică a fetiței.
Tot legat de vaccinuri, asistenta maternală, Suzana, spune că de la vârsta de 3 ani, de când fetița a fost luată în plasament, i-a făcut toate vaccinurile.
”Toate vacinurile i s-au făcut la fetiţă, de câte ori am fost chemată, de la vârsta de 3 ani, de când e la mine”, a declarat aceasta.
Cu privire la acest aspect, potrivit dr. epidemiolog Elena Sava, primele rezultate de la Institutul Cantacuzino arată că fetița era protejată împotriva Tetanosului. Totodată, aceasta a precizat că, din datele pe care le are, nu se poate acuza un management defectuos al acestui caz, iar o concluzie poate fi trasă doar după efectuarea autopsiei.
Declarații de la medicii din spitalele prin care fetița a fost purtată, legate de tratamentul aplicat fetiței:
Directorul spitalului din Târnăveni, la care fetița a fost dusă prima dată: ”După toaleta locală pacientei i s-a administrat o fiolă de TETANOX, vaccin antitetanic, după care i s-a recomandat să se prezinte în Serviciul Ambulator, în condiţiile în care apar ceva probleme. Din punct de vedere al spitalului, profilaxia pentru tetanos s-a efectuat conform protocoalelor existente, iar evoluţia pe moment a fost favorabilă.”
Dr. Ioana Suciu – director medical Spitalul Municipal Blaj, al doilea spital l-a care s-a prezentat asistenta maternală cu fetița: ”S-a pus diagnostic de plagă înţepată închisă veche, mai veche de trei zile. S-a făcut toaleta locală, pansament şi i s-a dat tratament la domiciliu, după care în data de 31 iulie, în jurul orei 21.15 s-a prezentat la Serviciul de Pediatrie cu un sindrom hipotemic, hipokinetic. În urma investigațiilor, i s-a pus diagnosticul de infecţie bacteriană nespecifică şi ulterior, a doua zi, a fost transferată la clinica de infecţioase din Alba Iulia.„
Dr. Aurel Crişan – şef UPU Alba: Practic, la noi, pacienta a stat doar două ore, cât au durat toate investigaţiile, din momentul sosirii până la momentul plecării la spitalul regional.
Nicoleta Coşarcă – managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba: Categoric că lucrul pe care trebuie să-l facem este să vedem în ce măsura a fost manageriat corect parcursul pacientului, până la transferul lui. Situaţia este cât se poate de nefericită şi trebuie să ştim dacă noi ne-am făcut datoria în toată povestea aceasta.”
Mariana Negoiță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Târgu Mureş, unde fetița a fost dusă cu un elicopter SMURD: ,„Prezenta hipotomie generalizată, dureri dorso-lombare, precum şi simptomatologie de tetanos. A fost internată pe secţia ATI copii, i s-a administrat tratamentul cu antibiotice specific bolii şi de asemenea i s-a administrat serul antitetanic”, a spus Mariana Negoiță, citată de Digi24.ro.
Sorin Chirilă, directorul DGASPC Alba: În data de 3 august, ne-au anunţat că starea ei este gravă. În 5 dimineaţa ne-au zis că starea ei este staţionară, prin urmare ar fi semne de îmbunătăţire, iar în 5 seara ne-au anunţat că minora a decedat.”
Potrivit raportului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba, fata s-a înţepat într-un cui, în seara de 26 iulie, în piciorul stâng, în gospodăria asistentei maternale profesioniste în grija căreia se afla, iar după ce a fost purtată pe la patru spitale, în după-amiaza zilei de 5 august, asistenta maternală a fost contactată telefonic de către reprezentanţii Spitalului din Târgu Mureş, care i-au comunicat faptul că minora a decedat.”Filmul” demersurilor făcute pentru copil, prezentat, pas cu pas, AICI.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate
ACCIDENT rutier la Șard: Un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp de electricitate Un accident rutier a avut loc duminică noaptea, în jurul orei 22.00, în localitatea Șard. O mașină a lovit un stâlp de curent. Citește și: FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Detasamentul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o oră
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana