O fetiță de 11 ani, din Alba, a murit cu zile după ce a trecut pe la 4 spitale, pentru că s-a înțepat într-un cui

Prinsă într-un sistem medical care ”dă cu tine de pământ” dacă nu știi să te ”descurci”, o asistentă maternală din județul Alba a trecut printr-o adevărată tragedie, cu toate eforturile făcute pentru salvarea copilului pe care îl îngrijea. Este vorba despre o fetiță, în vârstă de 11 ani, luată în plasament maternal când avea doar 3 ani și a fost părăsită de părinții naturali. Ea a fost crescută cât s-a putut de bine până în urmă cu câteva zile, când și-a pierdut viața din cauza unei banale înțepături la picior, într-un cui, în curtea casei. De menționat că totul s-a petrecut în decurs de două săptămâni, timp în care fetița a trecut prin 4 spitale.

”Filmul” demersurilor făcute pentru copil este prezentat, pas cu pas, într-un raport pe care Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Alba l-a trimis la Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, pe care il puteti citi mai jos (cu modificările pe care le prevede legea, pentru a putea fi făcut public):

ELIT

RAPORT
PRIVIND SITUAŢIA COPILULUI S.D.

În data de 26.07.2016 în jurul orelor 20,00, minora S.D. s-a înţepat într-un cui la piciorul stâng, în gospodăria asistentului maternal profesionist, in grija căruia se afla. În aceeaşi zi, la ora 22,00, asistentul maternal profesionist s-a prezentat, cu minora în cauză la Spitalul Municipal „Dr. Ghe. Marinescu” Târnăveni (n. red. deoarece aceasta era cel mai apropiat spital de localitatea de domiciliu), conform actului medicului eliberat de unitatea medicală anterior menţionată, fiind consultată de un cadru medical care i-a administrat tratament cu TETATOX (injecţie intramusculară) şi recomandarea: control la Policlinică – chirurgie, la nevoie. Aceasta nu a fost internată iar după tratament a revenit în familia asistentului maternal profesionist.  Acesta declară că în perioada 26.07.2016-29.07.2016, minora în cauză nu a acuzat dureri, reluându-şi în mod normal activităţile zilnice.

În data de 29.07.2016, AMP împreună cu minora în cauză, s-a prezentat la Spitalul Municipal Blaj- UPU, deoarece aceasta acuza dureri la piciorul stâng, piciorul la care se înţepase. Aici a fost consultată la ora 12,50 de medic specialist medicină de urgenţă,  minora prezentand” plagă înţepată picior stâng, veche de aproximativ trei zile, închisă şi nu prezenta probleme.” AMP declară că la UPU, minora  a fost tratată cu o cremă, pansata şi i-a fost recomandat verbal tratament cu o jumătate de tabletă de Ibuprofen timp de şapte zile. Medicul specialist de la U.P.U. Blaj i-a recomandat  „ să calce normal că nu se întâmplă nimic”.  După ce a revenit în familia AMP, minora a început să calce normal dar nu se lăsa în totalitate pe călcâi.

ADEZIUNE PLUS ALBA

În data de 31.07.2016, în jurul orei 21.30, AMP a apelat serviciul de urgenta 112 deoarece fetiţa, acuza dureri de spate, de picior, dureri la nivelul maxilarului şi  nu putea să înghită. Medicul primar pediatru din cadrul Spitalului Municipal Blaj i-a administrat tratament simptomatic: perfuzie cu calciu, Ampicilină 2 doze şi Diazepam rectal.  În dimineaţa zilei de 01.08.2016 medicul specialist a recomandat transferul minorei la Spitalul de Boli Infecţioase Alba Iulia. 

În data de 01.08.2016, minora a fost trimisă cu salvarea la Unitatea  de Primiri Urgenţe Alba Iulia, prezentând Hipertonie generalizată. Conform notei de informare a unităţii spitaliceşti din Alba Iulia, în  cadrul serviciului de urgenţă, minorei i s-au efectuat următoarele investigaţii medicale: probe biologice, consult pediatric, consult boli infecţioase şi examen computer tomograf. In urma investigatiilor efectuate s-a dispus transferul minorei cu elicopterul SMURD la Cluj, insa din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, elicopterul a fost redirecţionat spre UPU Pediatrie Mureş.

Din seara zilei de 1.08.2016, minora a fost internată la Spitalului de Urgenţă Târgu Mureş  În data de 02.08.2016,  medicul care a preluat cazul minorei a comunicat telefonic că „ne aflăm în situaţie de tetanos, nu avem un diagnostic, s-au prelevat probe pentru analize şi aşteptăm rezultatele. Starea copilului este gravă, este intubată şi sedată”.

În data de 03.08.2016, același medic specialist ne-a comunicat telefonic diagnosticul stabilit” TETANOS ”, iar starea de sănătate a minorei s-a agravat. Medicul specialist declară că este nevoie urgentă de ser antitetanos, ser pe care îl aşteaptă de la Cluj şi speră ca acesta să nu ajungă prea târziu. Medicul specialist a fost întrebat telefonic dacă vaccinul antitetanos făcut la Spitalul Municipal Târnăveni nu şi-a făcut efectul. Acesta declară că „aceeaşi întrebare ne-am pus-o şi noi”, fără să ne ofere un răspuns concret. Ulterior declară că vaccinul „nu a fost suficient”.  Tot atunci am fost informaţi de medic cu privire la intervenţia chirurgicală pentru deschiderea rănii. Medicul chirurg a constatat că este o plagă profundă, până la calcaneu, care s-a închis repede iar în adânc au rămas toxine care au acţionat.

În seara zilei de 03.08.2016, în jurul orei 20,00 doamnei i s-a comunicat telefonic de catre specialistii Spitalului de Urgenţă  Târgu Mureş  că minorei i-a fost administrat serul antitetanos dar se află în aceeaşi stare critică.

In data de 4.08. 2016,  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă  Tg. Mures, Compartiment ATI Copii ne informează în scris că minora internata în unitatea lor spitalicească are următorul diagnostic: TETANUS, insuficienţă respiratorie acută, confirmată clinic, cu anticorpi antitoxină tetanică în curs de efectuare. Tratamentul administrat este: reechilibrare hidroelectrolitică, acidobazică, Penicilină şi Metronidazol. S-a administrat ser antitetanic purificat după desensibilizare. În prezent starea de sănătate este gravă, prognosticul este rezervat.

In data de  05.08.2016, medicul curant declară ca starea de sănătate a minorei „este în staţionare, fapt ce ne mulţumeşte”. Aceasta menţionează că îmbunătăţiri în urma administrării serului antitetanos se pot observa numai după aproximativ 4 săptămâni.

În după-amiaza zilei de 05.08.2016, asistentul maternal profesionist a fost contactat telefonic de reprezentanții Spitalului din Târgu Mureș, care i-au comunicat faptul că minora în cauză a decedat și în cursul zilei de luni, 08.08.2016 poate fi ridicat corpul fetiței de la morgă, deoarece este necesară efectuarea autopsiei.

Deocamdată nu ne-am lămurit ce se va întâmpla în continuare, în acest caz. Dacă vreo autoritate competentă va fi curioasă cum s-a putut întâmpla așa ceva și dacă va fi demarată vreo anchetă. Vom reveni cu punctele de vedere ale celor autorizați să explice pentru că, se pare, cazul nu a fost până acum chiar atât de important, încât aceștia să aibă răspunsurile pregătite (în afară de DGASPC Alba care ne-a oferit cu promptitudine toate informațiile cerute).

Semnalul de alarmă, însă, rămâne tras. Poate că, în cadrul sistemului, ar trebui să se discute și despre mai multă atenție, competență, compasiune, dincolo de aspectele financiare care, în ultima vreme, par că ar fi singura problemă.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

Peste 7 milioane de lei pentru localitățile defavorizate din Munții Apuseni: Ce sume primesc primăriile din Alba

Peste 7 milioane de lei pentru localitățile defavorizate din Munții Apuseni: Ce sume primesc primăriile din Alba Odată cu aprobarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

20 Comentarii

ilie de la uzina 9 august 2016 at 17:27

discutam mereu de bani pentru bugetari, tot mai multi bani, mai multe drepturi, dar nu discutam deloc calitatea muncii in sistemul bugetar, nu discutam de sabctiuni, concedieri etc.
se moare absurd.
si va continua.

Luxeferre 9 august 2016 at 20:25

Nu se va demara nici o ancheta doarece ptr aceasta fetita e un numar nu o fiinta umana.Sistemul merge dupa sintagma….MAI BINE REGE IN IAD DECAT SLUJITOR IN RAI….dar IADUL creat de sistem e nimic pe linga adevaratul IAD care nu va intarzia sa vina peste cei responsabili.

Times New Roman 9 august 2016 at 21:53

Din ciclul: scarba de a fi roman!
In sec. XXI se more dintr-o infectie de la un cui? Nu … se moare din cauza coruptiei: CORUPTIA si INDIFERENTA UCIDE! Ne omoram copii!

mclau 9 august 2016 at 23:01

inchisoare toti cei vinovati

andrada 10 august 2016 at 10:40

Tratata cu flit, fiind copilul nimanui.

PULIO 10 august 2016 at 11:09

scarbit de sistemul infect ! in PLM

SeptemberMan 10 august 2016 at 12:29

A verificat cineva daca primul vaccin, cel administrat la Tarnaveni, nu era „fabricat” de HexaPharm? Si in realitate nu era decat ser fiziologic..

Dr. Roxana Nistea 10 august 2016 at 12:58

Probabil copilul nu a facut vaccinarile periodice recomandate inca de la nastere . Nu a avut deloc anticorpi ,vaccinul efectuat nu a putut sa o protejeze complet de boala . Daca e de cautat vreun vinovat indirect , acesta e opinia semidoctilor ce nu-si vaccineaza copii si mai fac si propaganda pentru ne-vaccinare . Tetanosul e o boala mortala , se moare cu tetanos oricat de repede diagnosticat si oricat de bine e tratat pacientul .Serul ajuta dar nu in toate cazurile iar acesta a fost un caz grav cu evolutie rapida .

Nicnou 10 august 2016 at 13:27

O fi fost putin colorata de nu au bagat-o in seama la inceput si s-a ajuns la coplicatii.
De multe ori doctorii se poarta ca mecanicii.

Horea 10 august 2016 at 15:01

@maria

„Daca nu ai bani sa dai la doctori,mori cu zile.”

Eu NU am dat, si iata, inca sunt in viata.

mircea 10 august 2016 at 17:19

daca vaccinul administrat era tot de genul dezifectantilor sincer
nu ma mai mira nimic ,pacat de copil

Nicole 10 august 2016 at 17:29

Buna ziua, am citit comentariile tuturor de mai sus. Cine va crede-ti voi, de va permite’ti sa facti astfel de acuzatii precum: parinti inconstienti sau prosti ptr ca isi vaccineaza sau nu copiii??? Fiecare om are dreptul sa i-a singur decizii dupa cum crede de cuvinta. Fiecare parinte stie ce e cel mai bun ptr copilul lui. Asa ca, ar fi mai bine sa scrie-ti doar parerile voastre, fara a mai face acuzatii rautacioase. Nicicare dintre voi nu stie cu o precizie de 100% ca vaccinarea e un lucru bun sau rau.Toti detineti informatii aproximative, citite pe net, sau sunte-ti vreun cercetator cinstit, care chiar spune adevarul pentru binele omenirii, si nu pentru vreun titlu???Haide-ti sa incercam sa fim mai buni iar cui nu-i place ce citeste, sa nu mai citeasca. Va doresc o zi buna tuturor.

SEMIDOCTUL 10 august 2016 at 22:12

@ Dr.Roxana Nistea-Doamna doctor,a murit un copil,o fiinta si dvs. va incepeti comentariul cu…”probabil copilul nu a facut vaccinurile…”,iar eu si altii,”semidocti”-nu toti suntem dottore,ne punem intrebarea,daca fetita,PROBABIL,avea toate vaccinurile periodice facute…de ce a murit si cine-s vinovatii????…oare sistemul sanitar romanesc,vi se pare dvs.,functioneaza bine si toti cei ce sunt parte a sistemului isi fac datoria?…va amintesc de marea escrocherie ce a „explodat” de vreo 3 luni,stiti care? unde o multime de manageri de spitale,medici etc..parte a sistemului sanitar,au stiut de tot ce se intampla si…legea tacerii,chiar suntem cu totii prosti si orbi si nu stim cum functioneaza sistemul,nu TOTI dar MULTI medici iti cer bani,ai…aprobat,n-ai…Dumnezeu cu mila!…”nu ne vedem barna din ochii nostrii,de paiul altuia”,parca asa suna un proverb romanesc!

Nicole Kidman 11 august 2016 at 11:14

Nicole , e f. probabil sa fie si parinti inconstienti m mai ales astia de o anumita etnie, se stie ea care , astia fac copii pt,. alocatii si alte avantaje materiale..nu stiu nici daca vaccinarea este 100% un lucru bun sau rau…..dar cu siguranta tu esti o agramata si o semianalfabeta … asta reiese clar din cele cateva fraze insirate mai sus….

nu conteaza 11 august 2016 at 16:39

Semidoctul, probabil pentru ca tetanosul e o boala care e imposibil de depistat cu rata de mortalitate de 40%? Si daca nu era vaccinata atunci cum e vina medicilor? Numa’ no, suntem romani, nu suntem sanatosi daca nu ne dam cu parerea referitor la chestii despre care nu avem nici o idee cum functioneaza sau fara informatii complete. Ca doar suntem experti la toate.

Nicole 11 august 2016 at 23:52

Stimata Nicole Kidman de Romania, esti o persoana extrem de impertinenta din moment ce iti permiti, fara sa ma cunosti, sa ma numesti agramata, cuvant pe care sunt sigura ca nici nu sti ce semnifica, cat si semianalfabeta. Imi permit sa te contrazi si sa-ti spun ca nu sunt niciuna din cele doua caracterizari pe care mi le-ai facut tu. Probabil ca esti o persoana cu foarte multe nemultumiri si lipsuri, de dai dovada de atata insolenta. Mai bine analizeaza-ti propriul comentariu. PS: se scrie acestia, ci nu „astia”

@Nicole 12 august 2016 at 8:20

Ba stiu foarte bine draga tanti Nicole, agramata e exact ce ai aratat tu: in 5 randuri ai folosit de 5 ori aiurea cratima plus o exprimare de om cu doua clase ca trenul:”‘ Fiecare parinte stie ce e cel mai bun ptr copilul lui”‘ , asa ca nu trebuie sa te cunosc, am vazut doar ce-ai scris in cateva fraze… de ce te iei tu acolo: astia in loc de acestia , ete na….. asta-i vorbirea uzuala, te pomenesti ca s-or fi simtit discriminati romii ca nu m-am exprimat cu acestia……

Nicole 12 august 2016 at 9:12

Ce explicatie de om prost: e na… asta-i vorbirea uzuala??? Prin raspunsul acest ai dovedit ca esti foarte proasta. Ptr informatia ta, am facut doar o singura clasa in limba romana iar restul le-am facut in germani, cu toate astea, cred ca tu esti mult mai agramata decat mine. PS: sa te mai invat ceva, prescurtarea „pentru” nu e pt ci ptr. Incearca sa nu te mai crezi asa de desteapta, ca in niciun caz nu esti. Vezi-ti de copiii tai, in cazul in care ai, si nu-ti mai bate capul sa critici pe altii. Si mai foloseste si tu cratima, ca sa se intelega ce anume vrei sa transmiti prin insiruirea de cuvinte. Ai da dovada de intelepciune daca nu ai mai continua cu jigniriöe, tine cont ca tu ai inceput sa ma jugnesti prima. Iti doresc o zi buna si incearca sa nu mai fi asa frustrata pe lumea din jur.

@Nicole 12 august 2016 at 10:01

Crede-ma tanti Nicole, ca nu-mi sta in obisnuinta sa ma iau aiurea de unul sau altul dar in cazul tau pur si simplu am fost uimit de cat de prost poti sa scrii … eu ti-am adus argumente foarte concrete pentru care te-am facut agramata , tu ma faci proasta( eventual prost ca sunt barbat) absolut gratuit.. iti inteleg frustrarea ..realizezi si tu ca ce am spus, am spus argumentat , inteleg ca te doare….si atunci ataci si tu dar fara nici un temei..mai bine ai pune mana pe o carte de gramatica….eu folosesc si cratima dar atunci cand trebuie spre deosebire de tine care o folosesti tot cand nu trebuie….si n-ai inteles nici ce am vrut sa zic in propozitia citata :Fiecare parinte stie ce e cel mai bine pentru copilul lui nu cel mai bun , de asta era vorba nu de prescurtarea ptr. in loc de pentru……Deci frustrata esti tu stimata doamna….ce faci tu se numeste jignire….a face prost sau cum vrei tu pe altcineva numai pentru ca ti-a aratat de ce esti agramata….e foarte greu sa recunosti si atunci ce sa faci ataci si tu gratuit….egal cu zero…si cu asta am terminat cu tine….numai bine….
P.S.Si eu am rude in Germania plecate de 30 de ani , dar n-au uita sa scrie romaneste……..

Nicole 12 august 2016 at 11:47

Stimate domn care, pana acum pretindeai de a fi Nicole Kidman iar acum te-ai gandit sa-ti genul. Eu sunt sigura ca rudele tale au studiat in Ro cel putin 8 clase iar in cazul in care au studiat in DE, sunt sigura ca au probleme gramaticale referitor la limba RO. Evidnt ca nu vei recunoaste lucrul acesta, nu cumva sa pari tu ai umilit decat mine. Din toate comentariile tale reiese cclar ca esti o persoana frustrata si foarte suparata pe cei din jurul tau. In ultimele comentarii pe care le-ai scris, te-ai straduit tare sa iti revizui formularile, plecand de la limbsjul gen: „ete na” sau „astia” . Nu am stiut ca acesta e un limbaj uzual. De ce nu te apuci sa ii critici si pe ceilalti ce au comentat inaintea mea, se pare ca toti am fi niste agramatici, sau? As fi acceptat criticile tale daca intr-adevar ai fi dat dovada o exprimare civilizata, chiar din primul comentariu.

Comentariile sunt oprite