Rămâi conectat

Actualitate

Câte variante de COVID-19 există: Care sunt cele mai infecțioase mutații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De la începutul pandemiei au apărut mai multe tulpini sau variante ale virusului Sars-Cov-2, unele dintre acestea provocând îngrijorări legate de extinderea pandemiei sau de scăderea eficacității vaccinurilor.

Anumite variante ale coronavirusului sunt mai infecțioase, de exemplu, variantele B.1.1.7, B.1.351 sau P.1. Transmisibilitatea sporită este cauzată de mutații la nivelul proteinei spike, „țepușa” prin care coronavirusul se fixează de celulele sănătoase ale organismului.

Anumite mutații fac ca virusul să se fixeze mai bine de celule, altele cresc producția de noi „țepușe”, iar o a treia categorie modifică forma proteinei spike, ajutând-o să scape de atacul unor anticorpi.

Fiecare coronavirus conține aproape 30.000 de „litere” genetice, de ARN. Aceste informații genetice permit virusului să infecteze celulele și să le facă să producă multe copii ale virusului, scrie The New York Times.

Pe măsură ce o celulă infectată construiește noi coronavirusuri, ocazional apar mici erori de copiere, numite mutații. Oamenii de știință pot urmări mutațiile pe măsură ce acestea se transmit pe o linie genetică, o ramură a arborelui genealogic viral.

Un grup de coronavirusuri care au același set moștenit de mutații distinctive se numește variantă. Dacă pe o linie genetică se acumulează suficiente mutații, virusurile pot prezenta diferențe clare în modul în care funcționează. Aceste linii genetice sunt cunoscute sub numele de tulpini. Covid-19 este cauzată de o tulpină de coronavirus cunoscută sub numele de SARS-CoV-2.

De-a lungul pandemiei, au apărut mai multe variante de SARS-CoV-2, unele dintre acestea provocând îngrijorări legate de extinderea pandemiei sau de scăderea eficacității vaccinurilor.
Variante mai infecțioase

Varianta B.1.1.7

Acest grup de coronavirusuri a apărut în Marea Britanie, unde a fost numit varianta 202012/01. Varianta aceasta mai este cunoscută și sub numele de 20I/501Y.V1, sau pur și simplu B.1.1.7.

Coronavirusurile din linia B.1.1.7 sunt considerate a fi cu aproximativ 50 la sută mai infecțioase. După descoperirea sa în decembrie, a apărut rapid în alte țări și a crescut într-un ritm exponențial. În Statele Unite se dublează la fiecare zece zile. Dovezile de până acum au arătat că B.1.1.7 este cu aproximativ 35 la sută mai mortală decât alte variante. Pe de altă parte însă, vaccinurile par să fie eficiente împotriva acestei variante.

Varianta B.1.1.7 pare a fi mai infecțioasă datorită mai multor mutații la nivelul proteinei spike, „țepușa” prin care coronavirusul se fixează de celulele sănătoase ale organismului.

Varianta a fost detectată pentru prima dată în Regatul Unit în decembrie, iar analiza unor probe anterioare a dus la concluzia că exista încă din 20 septembrie. Ulterior B.1.1.7 a fost detectată în peste 70 de țări. Luna trecută, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor a avertizat că B.1.1.7 ar putea deveni până în martie principala sursă a tuturor infecțiilor din Statele Unite.

Varianta B.1.351

În decembrie a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud o variantă cunoscută sub numele de 20H/501Y.V2, din linia B.1.351 de coronavirusuri.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de această variantă, deoarece studiile clinice ale vaccinurilor arată că acestea sunt mai puțin eficiente împotriva B.1.351, iar persoanele care au avut alte variante ale virusului sunt expuse la B.1.351, deoarece anticorpii dezvoltați nu vor avea o reacție foarte puternică împotriva virusului.

Varianta P.1

O variantă cunoscută sub numele de 20J/501Y.V3 este din linia P.1, o ramură a liniei mai mari B.1.1.28. Varianta aceasta a fost raportată pentru prima dată în Japonia, la patru persoane care au contractat varianta P.1 într-o excursie în Brazilia. Linia aceasta a apărut la sfârșitul anului 2020 în Manaus, cel mai mare oraș din regiunea Amazonas din Braziliei. A devenit rapid varianta predominantă acolo și în alte câteva orașe din America de Sud.

Sursa: alephnews.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea