Câte variante de COVID-19 există: Care sunt cele mai infecțioase mutații

De la începutul pandemiei au apărut mai multe tulpini sau variante ale virusului Sars-Cov-2, unele dintre acestea provocând îngrijorări legate de extinderea pandemiei sau de scăderea eficacității vaccinurilor.

Anumite variante ale coronavirusului sunt mai infecțioase, de exemplu, variantele B.1.1.7, B.1.351 sau P.1. Transmisibilitatea sporită este cauzată de mutații la nivelul proteinei spike, „țepușa” prin care coronavirusul se fixează de celulele sănătoase ale organismului.

ELIT

Anumite mutații fac ca virusul să se fixeze mai bine de celule, altele cresc producția de noi „țepușe”, iar o a treia categorie modifică forma proteinei spike, ajutând-o să scape de atacul unor anticorpi.

Fiecare coronavirus conține aproape 30.000 de „litere” genetice, de ARN. Aceste informații genetice permit virusului să infecteze celulele și să le facă să producă multe copii ale virusului, scrie The New York Times.

Pe măsură ce o celulă infectată construiește noi coronavirusuri, ocazional apar mici erori de copiere, numite mutații. Oamenii de știință pot urmări mutațiile pe măsură ce acestea se transmit pe o linie genetică, o ramură a arborelui genealogic viral.

ADEZIUNE PLUS

Un grup de coronavirusuri care au același set moștenit de mutații distinctive se numește variantă. Dacă pe o linie genetică se acumulează suficiente mutații, virusurile pot prezenta diferențe clare în modul în care funcționează. Aceste linii genetice sunt cunoscute sub numele de tulpini. Covid-19 este cauzată de o tulpină de coronavirus cunoscută sub numele de SARS-CoV-2.

De-a lungul pandemiei, au apărut mai multe variante de SARS-CoV-2, unele dintre acestea provocând îngrijorări legate de extinderea pandemiei sau de scăderea eficacității vaccinurilor.
Variante mai infecțioase

Varianta B.1.1.7

Acest grup de coronavirusuri a apărut în Marea Britanie, unde a fost numit varianta 202012/01. Varianta aceasta mai este cunoscută și sub numele de 20I/501Y.V1, sau pur și simplu B.1.1.7.

Coronavirusurile din linia B.1.1.7 sunt considerate a fi cu aproximativ 50 la sută mai infecțioase. După descoperirea sa în decembrie, a apărut rapid în alte țări și a crescut într-un ritm exponențial. În Statele Unite se dublează la fiecare zece zile. Dovezile de până acum au arătat că B.1.1.7 este cu aproximativ 35 la sută mai mortală decât alte variante. Pe de altă parte însă, vaccinurile par să fie eficiente împotriva acestei variante.

Varianta B.1.1.7 pare a fi mai infecțioasă datorită mai multor mutații la nivelul proteinei spike, „țepușa” prin care coronavirusul se fixează de celulele sănătoase ale organismului.

Varianta a fost detectată pentru prima dată în Regatul Unit în decembrie, iar analiza unor probe anterioare a dus la concluzia că exista încă din 20 septembrie. Ulterior B.1.1.7 a fost detectată în peste 70 de țări. Luna trecută, Centrul de Control și Prevenire a Bolilor a avertizat că B.1.1.7 ar putea deveni până în martie principala sursă a tuturor infecțiilor din Statele Unite.

Varianta B.1.351

În decembrie a fost identificată pentru prima dată în Africa de Sud o variantă cunoscută sub numele de 20H/501Y.V2, din linia B.1.351 de coronavirusuri.

Oamenii de știință sunt îngrijorați de această variantă, deoarece studiile clinice ale vaccinurilor arată că acestea sunt mai puțin eficiente împotriva B.1.351, iar persoanele care au avut alte variante ale virusului sunt expuse la B.1.351, deoarece anticorpii dezvoltați nu vor avea o reacție foarte puternică împotriva virusului.

Varianta P.1

O variantă cunoscută sub numele de 20J/501Y.V3 este din linia P.1, o ramură a liniei mai mari B.1.1.28. Varianta aceasta a fost raportată pentru prima dată în Japonia, la patru persoane care au contractat varianta P.1 într-o excursie în Brazilia. Linia aceasta a apărut la sfârșitul anului 2020 în Manaus, cel mai mare oraș din regiunea Amazonas din Braziliei. A devenit rapid varianta predominantă acolo și în alte câteva orașe din America de Sud.

Sursa: alephnews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Simulările pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat vor avea loc și în acest an! Ministerul Educației: „Din simulări va rezulta nivelul cunoștințelor elevilor”

Anunțul a fost făcut de Ministerul Educației, iar președintele Consiliului Național al Elevilor a declarat că propunerea acceptată de Minister… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Unii patroni anunță că nu îi vor primi la muncă pe cei nevaccinați. 5 milioane de angajați își așteaptă rândul la vaccinare

Angajatorii sunt cei care îi înscriu pe liste pe angajați, 5 milioane dintre aceștia își așteaptă rândul la vaccinare. Romania… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

INFOTRAFIC: Restricții de circulație, vineri, pe Valea Oltului, pentru decolmatarea șanțurilor de aluviuni . Recomandări pentru șoferi

Traficul se va desfășura dirijat, vineri, 8 ianuarie, pe Valea Oltului, DN7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între kilometrii 227 și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Haos la Ministerul Sănătății: Un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea

Haos la Ministerul Sănătății după ce un angajat a trimis spitalelor o somație greșită privind vaccinarea. La câteva ore după… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Restricții mai DURE de intrat în Marea Britanie. Prezentarea testului COVID negativ și carantinarea, necesare

Începând cu săptămâna viitoare, este nevoie de prezentarea unui test COVID negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIOLENȚELE din SUA: Primul polițist DECEDAT la protestele de la Washington. Bilanțul ajunge la 5 MORȚI

Brian D. Sicknick a fost rănit miercuri, într-o confruntare cu protestatarii, şi a revenit la biroul diviziei, unde i s-a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Crește numărul românilor care se vaccinează anti-COVID: Vaccinul Pfizer BioNTech administrat unui număr de peste 76.000 de persoane până în prezent

Aproximativ 18.000 de cadre medicale din România au fost vaccinate împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore, acesta fiind cel… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro