Cătălin Predoiu: “PSD a copiat, la propriu, din politicile anunţate în programul nostru de guvernare”
Interviu cu prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin PREDOIU
– Domnule Cătălin Predoiu, aţi venit recent la Alba Iulia pentru o dezbatere pe teme economice. A fost însă şi o ocazie de a arăta încă o dată că lucrurile s-au lămurit între dumneavoastră şi domnul Teodor Atanasiu. Mulţi cred că acestea sunt numai şi numai gesturi de imagine şi că lupta surdă internă în PNL îşi continuă cursul, poate cu ceva mai multă discreţie, dar la fel de acerb… Unde este adevărul?
– Eu nu am avut dispute personale cu dl Atanasiu, deci nu era nimic de lămurit personal între noi doi. Colaborăm foarte bine, așa cum colaborez cu toți colegii. Ce era de lămurit între dânsul și partid s-a lămurit și decizia a fost să mergem cu toții, împreună, înainte. Acesta este adevărul.
Citeşte şi: Cătălin Predoiu, la Radio Unirea FM: ”Noile Coduri Penale vor suferi ajustări în următorii 2-3 ani”
– PSD a copiat la propriu din politicile anunțate din programul nostru, nu numai în fiscalitate, ci și în alte domenii, spre exemplu în agricultură, unde, după ce noi am anunțat ca prioritate introducerea cadastrului, au luat și ei măsura de a iniția această politică. Să vă mai dau un exemplu: Ponta a anunțat reducerea cotei generale a TVA la 20% de la 1 aprilie. Păcăleală. Evident nu era sustenabilă, așa cum am arătat în programul de guvernare al PNL: se poate reduce începând cu ianuarie 2016 dacă este dublată de reforme structurale. Același Ponta vine după câteva săptămâni și spune că reducerea TVA se amână pentru 1 iulie. Mai trec două săptămâni și zice “Știți, nu o mai facem de la 1 iulie, o facem din septembrie”. Mai trec încă două săptămâni și anunță că reducem TVA-ul din ianuarie 2016. Adică exact cum i-am spus și noi de la bun început. Toate vorbele mari ale PSD sunt doar minciuni. Și nu poți să minți mediul privat și românii, pentru că prosperitatea înseamnă și predictibilitate, onestitatea calculelor și curaj din partea guvernanților. Mai mult decât atât, toate reducerile de taxe sau impozite anunțate în proiectul de Cod fiscal sunt acum ușor-ușor eliminate, pe tăcute, în Parlament de majoritatea PSD. De ce? Pentru că Ponta nu vrea să-și asume acest eșec. Relaxarea fiscală nu se face doar din vorbe, ea trebuie însoțită și de simplificarea legislației, de privatizarea companiilor neperformante de stat, de informatizarea administrației. Măsuri pe care acest guvern nu le-a pus în practică. Am spus limpede în program faptul că el va fi actualizat periodic, în funcție de mersul lucrurilor și starea țării. E firesc să actualizezi periodic un program în funcție de evoluții. Pe parcursul elaborării ne-am consultat cu mulți specialiști, patronate, sindicate, universitari, dar nimeni nu poate spune cu temei că programul este rezultatul unui ”import” de texte sau idei. Programul este rezultatul muncii comisiilor de specialitate ale partidului și ale organizațiilor care au contribuit.
Citeşte şi: FOTO: Predoiu și Atanasiu aplaudați la Alba Iulia de sute de liberali veniți din tot județul
– V-aţi gândit ce să puneţi în loc? Cu ce veţi atrage electoratul?
– PSD nu a promovat nimic substanțial, în afară de minciună, ca să fie cazul să înlocuim noi eventuale măsuri învechite din programul PNL. Noi chiar trebuie să venim cu un model de bună guvernare pentru că România nu-și mai permite încă un eșec. Un model de bună guvernare bazată pe onestitate și curaj care propune un model de dezvoltare propriu. Programul nostru de guvernare este construit pe 3 coordonate: 1) o societate bazată pe educație și cunoaștere, competiție, libertate, proprietate și lege; 2) o economie bazată pe tehnologie, investiții și locuri de muncă, pe capital autohton, antreprenoriat și competiție onestă; 3) o administrație bazată pe competență și integritate și profesionalism, un stat puternic prin inteligență și mijloace. Pe românește, prioritățile noastre sunt educația, sănătatea, economia liberă care are în centru antreprenorul și competiția, și justiția și anticorupția.
– Nu credeţi că în campania electorală va fi un mesaj confuz pentru alegători? Vă pun aceste întrebări pentru că există la nivelul comunicării politice o concentrare spre lupte spectaculoase, dar nu şi spre soluţii practice explicate punctual, spre idei care să fie repede acceptate, chiar îmbrăţişate de oameni. Avem şi foarte multe enunţuri de tip general din toate părţile, într-un moment în care oamenii vor să audă soluţii nu slogane, lucruri ţintite!
– România nu a avut un model propriu de dezvoltare și un model economic național, care să fructifice avantajele noastre comparative. De aceea creșterile economice, atunci când au fost, nu s-au reflectat în buzunarul cetățeanului. Noi punem în centrul modelului economic antreprenorul și capitalul autohton, precum și ideea concentrării pe ramuri unde putem fi competitivi (energie, tehnologia informației, agricultură, industria auto). Dacă vom dezvolta rapid infrastructura de transport, prin creșterea absorbției fondurilor europene și a investițiilor publice, cu timpul am putea deveni competitivi și în turism, prin acces mai ușor și rapid spre zonele de atracție, rafinarea infrastructurii turistice și profesionalizarea serviciilor. Toate acestea cu păstrarea ecosistemelor și a echilibrelor naturale. Revenind la antreprenori, cea mai bună formă de ajutor pentru antreprenorul român este ca statul să interfereze cât mai puțin cu libertatea și inițiativele lui. Asta înseamnă: 1) reducerea taxelor pe muncă (intenționăm să le reducem de la 42% la 32%), 2) simplificarea legislației, 3) reducerea interacțiunii dintre contribuabil, firmă și stat prin debirocratizare și informatizare, 4) vom generaliza, dacă ne permit condițiile de echilibru macroeconomic și financiar – bugetar, începând cu 2017, cota unică de 16% pentru toate tipurile de taxe și impozite (impozit pe profit, impozit pe venit, impozit pe dividende, TVA). Vorbind despre justiție și anticorupție, dorim să consolidăm independența justiției și să continuăm lupta împotriva corupției. Dacă există instituții care ne-au făcut mândri că suntem români, atunci acestea sunt instituțiile judiciare, în special Înalta Curte și DNA. Instituții pe care PSD le urăște și vrea să le distrugă. Noi le protejăm și le vom proteja. Și aș vrea să vadă toată lumea că deși există corupție în toate partidele politice, noi suntem singurii care nu ne solidarizăm cu ei împotriva justiției. Chiar dacă sunt membri ai PNL, votăm pentru ridicarea imunității, nu dezincriminăm infracțiuni, nu schimbăm legile penale, nu încercăm să desființăm DNA sau să schimbăm din funcție șefii parchetelor. Vom merge pe aceeași cale. Vrem să finanțăm sistemul de sănătate cu cel puțin 6% din PIB, începând cu 2016 și să realizăm un program multianual de investiții în sănătate. Să elaborăm o nouă lege a sănătății și să stimulăm asigurările private de sănătate. Vom defini și implementa 3 tipuri de pachete medicale: 1) minimal – de urgență și prevenție pentru toți cetățenii români, asigurați sau neasigurați, 2) de bază – pentru cetățenii asigurați, cu garantarea gratuității reale a serviciilor incluse în acest pachet, și 3) suplimentare – la care au acces cetățenii care optează pentru diferite asigurări private. Sunt doar câteva exemple. Dar arată că programul nostru nu e o înșiruire de vorbe frumoase, dar goale, ci că este o viziune și un plan pentru România.
– În urma moţiunii de cenzură respinsă net de majoritatea parlamentară, imaginea PNL este cam şifonată. Este aceea a unui partid care nu reuşeşte să convingă. Care este principala cauză? A neputinţei de a convinge!
– Eu spun că imaginea PSD a ieșit șifonată, probabil. PNL a votat împotriva unui guvern condus de un urmărit penal, suspect de spălare de bani și evaziune fiscală. PNL a votat împotriva unui guvern care restrânge dreptul constituțional de vot al românilor. PNL a votat împotriva unui guvern care a adunat în total 14 miniștri urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați. PNL a votat împotriva unui guvern care a dus la faliment Oltchim, CFR Marfă sau combinatul de la Hunedoara. De ce să ne fie rușine de asta? Dimpotrivă, suntem mândri, a fost datoria noastră de români să încercăm să dăm jos acest guvern din fruntea țării. În ordinea normală a lucrurilor, acest Guvern este o rușine și are o imagine execrabilă în țară și în afara ei. Că nu am reușit, e păcat. Vom continua bătălia și, sunt convins, acest Guvern nu va prinde sfârșitul anului. Pentru binele României.
– Se vorbeşte apăsat că PNL va depune o nouă moţiune de cenzură la toamnă. Ce anume credeţi că se va schimba peste vară, o perioadă de vacanţă în care lumea este preocupată de plajă şi soare, în aşa fel încât moţiunea „de toamnă” să aibă succes? Ce s-a întâmplat cu acea gândire sănătoasă, care a existat imediat după alegerea preşedintelui, conform căreia PNL trebuie să ajungă la Putere numai prin votul cetăţenilor? Unde a dispărut? De ce?
– Ați pus mai multe întrebări. Vă răspund la toate cu o singură frază: plecarea rapidă a Guvernului Ponta este un act de sănătate pentru România, orice zi în plus cu PSD la guvernare înseamnă susținerea fărădelegii și incompetenței și o rușine pentru țară.
– E greșit să spui ”prima măsură”, corect e să spunem ”primul pachet de măsuri”. În mediul economic: reforma companiilor de stat (management, privatizare, listare sau reorganizare), ridicarea barierelor din calea afacerilor (program de simplificare a legislației și a formalităților administrative), rambursarea arieratelor (datoriile statului către firme private) și impunerea unei reguli de plată și lichidare la un termen definit care nu poate fi depășit de către stat), simplificarea procedurii de licitații publice și transparentizarea lor. În mediul administrativ: informatizarea ANAF, audit privind designul administrației centrale, transparentizarea totală a activității, până la limita informațiilor clasificate. Dacă un patron e îndreptățit să știe până și programul zilnic al directorilor din firma sa, un cetățean este îndreptățit să știe până și programul miniștrilor, cel puțin în liniile sale esențiale, cheltuielile publice, licitațiile, contractările etc. Cetățeanul este patronul statului, nu invers. În sănătate: remediere urgentă a defecțiunilor în aplicarea cardului de sănătate, inițierea lucrului la o nouă lege a sănătății. În educație: stoparea modificărilor aberante și disparate asupra sistemului, inițierea unui dialog larg pentru perspectiva unui acord pe o reformă a educației care să pună sistemul de educație în legătură cu piața muncii și economia.
– Guvernul Boc a fost pus la zid pentru tăierea salariilor bugetarilor, dar a fost apreciat pentru renunţarea la pensiile speciale şi universalizarea principiului contributivităţii. Opinia publică nu s-a schimbat între timp. Îşi permite economic România atât de multe categorii de pensii speciale? Dar ce-i face „speciali” pe unii? Cât de morale sunt pensiile speciale în tabloul de ansamblu? Se mai poate face ceva?
– Vă referiți la pensiile speciale ale parlamentarilor. Când vom avea majoritatea în Parlament, eliminăm privilegiile parlamentarilor. În ceea ce privește celelalte întrebări, vreau să atrag atenția că nu populismul ne-a împins să votăm împotriva acestei legi. Suntem de acord că toată lumea trebuie să câștige mai bine în această țară. PNL s-a pronunțat împotriva inițierii și votării unui astfel proiect de lege pentru că această lege este profund nedreaptă. Românii primesc pensii în funcție de cât au contribuit la fondul de pensii și plătesc zeci de ani la acest fond, în timp ce parlamentarii PSD și-au dat o derogare de la lege printr-o altă lege doar pentru că pot. Din nou, PSD a folosit o instituție a statului și legea în interes propriu. Votul acesta este o altă piatră de moară pentru imaginea și nivelul de încredere al românilor în Parlamentul României. Vă amintesc că: PNL a propus retrimiterea inițiativei legislative la comisia de specialitate. Majoritatea PSD a respins propunerea; PNL a propus votul la vedere, așa încât fiecare parlamentar să-și asume sau nu această lege. Majoritatea PSD a respins și această propunere; PNL a votat împotriva acestui proiect de lege. Majoritatea PSD a votat pentru mărirea pensiilor parlamentarilor.
– Un alt subiect care ne va ocupa vara este cel al modificărilor la Codul Penal şi Codul de Procedură Penală. Unele modificări sunt necesare şi există decizii ale CCR în acest sens. PSD şi aliaţii au încercat însă să strecoare şi modificări aberante, dar s-a amânat decizia pentru toamnă sub presiunea media şi a opiniei publice care încă vrea să vadă vinovaţi pentru situaţia grea în care a ajuns România în 25 de ani. Cum veţi împăca (concret) aceste două nevoi?
– Această întrebare trebuie adresată majorității PSD. În cazul nostru răspunsul este extrem de simplu: Parlamentul trebuie să pună imediat legea penală în acord cu deciziile Curții Constituționale și să respingă fără discuții toate modificările aberante propuse de PSD la Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Vă amintesc că sunt peste 20 de proiecte legislative depuse de parlamentari PSD prin care se încearcă modificarea codurilor penale. Propunerile au ca obiectiv salvarea de la pedeapsa cu închisoarea a politicienilor suspectați, inculpați, judecați sau condamnați pentru fapte de corupție, și protecția averilor acestora de confiscare. PSD încearcă să intimideze procurorii, să dezincrimineze infracțiuni, să elimine mijloace de probațiune, să micșoreze termene de prescripție și să îngreuneze procedurile judiciare. Printre inițiatorii proiectelor legislative îi găsim pe finul lui Victor Ponta, deputatul Marius Manolache – urmărit penal pentru fals în acte, pe deputatul PSD Cătălin-Marian Rădulescu – trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru dare de mită, pe deputatul PSD Marian Ghiveciu – trimis în judecată de DNA pentru instigare la abuz în serviciu, pe deputatul PSD Florin Pâslaru – condamnat penal pentru conflict de interese, sau pe Șerban Nicolae – prietenul de partid și avocatul lui Cătălin Voicu.
– Vă mulţumesc!
A consemnat: Anca DINICĂ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 2 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a