Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Cât valorează aurul şi argintul din subsolul României

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Preţul aurului nu a cunoscut o evoluţie prea agitată până în anii ’70. Timp de aproape 150 de ani, uncia de aur s-a mişcat de la 18,93 dolari până în jurul valorii de 35 de dolari. Acesta a fost preţul mediu din 1833 şi până prin 1970. O uncie are 31,1 grame, ceea ce înseamnă că într-un kilogram intră 32,15 uncii de aur. În 1969, metalul galben a sărit pentru prima dată de pragul de 40 dolari pe uncie, iar, de aici, cutia Pandorei nu a mai putut fi oprită. La mijlocul anului 1971, Statele Unite au renunţat la etalonul aur. Mai exact, pe 15 august 1971, astfel că se împlinesc în acest an  40 de ani de când americanii au renunţat la convertibilitatea deplină a dolarului în aur. Urmarea: inflaţie, bule speculative, crize, recesiuni! Astfel, uncia de aur ajunge în 1972 la un preţ mediu de 58,42 de dolari. Anul următor, în 1973, sărise deja de 100 de dolari, pentru ca în 1980 să atingă recordul de 600 de dolari!
După acest an, a urmat o perioadă de calm relativ, cu preţuri între 300 şi 400 de dolari. Până în anul 2006, când a început din nou să crească. Pe ansamblu, preţul aurului a urcat de aproape 50 de ori în ultimii 40 de ani.
lSubsolul României
Dacă ne gândim strict la resurse, astfel de scumpiri ne avantajează. Practic, aurul doboară record peste record. Numai în acest an, metalul galben a atins maxime istorice de peste 15 ori. În prezent, două companii au licenţa pentru a exploata aur şi argint din România. Acestea sunt Gold Corporation SA (la Roşia Montană) şi Deva Gold SA (la Certejul de Sus). La Certej, lângă Deva, compania europeană Goldfields, acţionar majoritar al companiei miniere române Deva Gold SA, a anunţat existenţa unor zăcăminte de 65 tone aur şi 375 tone argint. (După alte prospecţiuni realizate de firme canadiene, dar încă neconfirmate oficial, rezultă că la Gura Barza (Brad) şi Certege ar exista rezerve mult mai mari decât la Roşia Montană, de circa 1.100 de tone, care ar valora circa 54 de miliarde de dolari! – n.r.). De asemenea, la Roşia Montană, Gold Corporation estimează că există 314 tone de aur şi 1480 de argint, ambele “in situ”. Adică, în zăcăminte. Prin exploatare se pierde circa 20%. Roşia Montană Gold Corporation (RMCG) a precizat că va rămâne cu 215 tone de aur.
lAur şi argint
Astfel, am putea spune că totalul care va fi extras din aceste zăcăminte se va situa, în mare, la 265 tone de aur şi 1484 tone de argint. Această valoare rezultă după ce adunăm cele două zăcăminte şi scădem 20%. (În aceste zile turbulente pentru pieţele internaţionale pe bursele asiatice a sărit  bine de 1700 de dolari/uncie! – n.r.). În acelaşi timp, argintul costă 40,87 dolari. Astfel, subsolul aurifer al României ar valora acum circa 13,84 miliarde de dolari. La rândul său, argintul extras ar valora 1,95 miliarde de dolari. În total, ar rezulta 15,70 miliarde de dolari. Ceea ce înseamnă 10,9 miliarde de euro. Sau 46,37 miliarde de lei. Bineînţeles, fără a lua în calcul noile prospecţiuni de la Gura Barza (Brad) şi Certege.
lTezaur, rezervele BNR
Dincolo de aceste posibile zăcăminte, mai sunt 104 tone de aur în rezervele Băncii Naţionale a României. De asemenea, tezaurul românesc care se află în Rusia cântăreşte 92 de tone (90 la sută  este sub formă de monede de aur, iar restul este în lingouri de aur fin). Să mai spunem că în momentul în care s-a înfiinţat compania Roşia Montană Gold Corporation, uncia de aur se vindea cu 331 dolari. Mai precis, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este o companie înfiinţată  în anul 1997, în judeţul Alba. (D.M. – Econtext)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea