Rămâi conectat

Curier Județean

Cât va fi contribuția și costul de întreținere pentru persoanele internate la căminul de vârstnici din Sebeș, în 2023

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cât va fi contribuția și costul de întreținere pentru persoanele internate la căminul de vârstnici din Sebeș, în 2023

În ședința de marți, 31 ianuarie, consilierii locali din Sebeș vor avea de aprobat proiectul privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Sebeș și/sau a susținătorilor legali ai acestora.

Couple Playing Dominoes At Day Care Centre

În conformitate cu prevederile legii nr.17 din 06 martie 2000 privind asistența socială acordată persoanelor vârstnice, republicată, persoanele vârstnice care dispun de venituri proprii și sunt îngrijite în căminele organizate potrivit Legii, precum și susținătorii legali ai acestora au obligația să plăteasca lunar o contribuție de întreținere stabilită pe baza costului mediu lunar de întreținere.

Costul mediu lunar de întreținere pentru persoana asistată în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice Sebeș, în funcție de garadul de dependență al acestora va fi:

pentru persoanele vârstnice care nu sunt dependente un cost de 4310,83 lei
pentru persoanle semidependente un cost de 4560,83 lei
pentru personele dependente un cost de 4810,83 lei

Contribuția lunară de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Sebes se stabilește în funcție de gradul de dependență al fiecărui beneficiar pe baza costului mediu lunar de întretinere, precum și a veniturilor persoanei vârstnice si după caz a susținătorilor legali ai acesteia.

Încadrarea beneficiarilor în grade de dependență se realizează de către Căminul pentru persoane vârstnice Sebes, prin personalul de specialitate.

Calculul contribuției de întreținere datorată de persoanele vărstnice institutionalizate precum și de susținătorii legali ai acestora, este următoarea:

Beneficiarii instituționalizați în Căminul pentru persoane vârstnice Sebes datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar de întreținere aprobat și nici contribuția stabilită pentru fiecare categorie de beneficiari prin prezenta hotărâre.

În cazul în care beneficiarul instituționalizat nu are venituri proprii ori acestea sunt mai mici decât contribuția lunară de întreținere stabilită, plata acesteia se datorează în totalitate sau parțial, după caz, de susținătorul/susținătorii legal/legali care realizează venit lunar net, pe membru de familie, mai mare de 1863 lei, în următoarea ordine de obligare la plată: soț și soție, rudele în linie dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Contribuția susținătorilor legali ai persoanelor instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Sebes se stabilește în următoarele procente:

Venitul lunar net pe membru de familie (lei)/ Contribuția lunară (% din diferența până la concurența valorii integrale a contribuției de întreținere)

Mai mic sau egal cu 1863 – 0
1864-2063 – 10
2064-2263 – 20
2264-2463 – 30
2464-2663 – 40
2664-2863 – 50
2864-3063 – 60
3064-3263 – 70
3264-3463 – 80
3464-3663 – 90
3665 sau mai mare – 100

La stabilirea venitului lunar pe membru de familie al susținătorilor legali se iau în calcul veniturile salariale sau asimilate salariilor, veniturile din pensii de orice natură, indiferent de fondurile din care se plătesc acestea, veniturile din indemnizații sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum și din alte surse cu caracter permanent. Nu se iau în calcul următoarele categorii de venituri:

  • indemnizația pentru însoțitor care se acordă persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate;
  • indemnizația lunară acordată adultului cu handicap vizual grav pentru plata însoțitorului acordată în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația lunară și bugetul personal complementar acordate în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația lunară acordată persoanelor cu handicap grav în baza art. 42 alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • ajutorul social acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  • alocația pentru copii acordată în baza Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  • indemnizația de creștere a copilului;
  • tichetele de masă, indemnizația de hrană, prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și drepturile de hrană acordate în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de
  • apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: În Apuseni, iarnă în miezul primăverii. Temperaturile au scăzut de la 22 de grade la 0 grade Potrivit unor imagini postate pe pagina de socializare de pensiunea „Cabana Moților”, în Apuseni sunt peisaje de iarnă. În ultimele două zile temperaturile au scăzut brusc de la 22 de grade, la 0 grade sau chiar sub […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea