Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cât plătim pentru înfiinţarea unei firme, după eliminarea celor 102 taxe

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

De la începutul acestei luni, costul înfiinţării unei firme a scăzut de zece ori. Astfel, de la 353 de lei, cât ne costa înfiinţarea unui SRL, de la 1 februarie, cei interesaţi să-şi deschidă o firmă vor plăti doar 31,5 lei, respectiv taxa de publicare în Monitorul Oficial. Așadar, eliminarea celor 102 taxe îi ajută pe românii care vor să îşi înfiinţeze o firmă.

Mai exact, costurile de înfiinţare devin aproape zero. Capitalul social de 200 de lei este singura sumă mai mare care se depune în contul firmei. Înregistrarea unui S.R.L. la Oficiul Registrului Comerțului, dacă toate documentele depuse sunt în regulă, durează trei zile. Puteți să economisiți timp şi bani în privința documentelor pe care trebuie să le ataşați dosarului de înregistrare. Primul pas este să alegeți trei posibile nume pentru firmă. După ce ați găsit variantele, depuneți  la Registrul Comerţului cererea de rezervare. Practic, cererea este un formular pe care îl puteți obţine direct de la instituţie sau pe care îl puteți descărca, imprima şi completa acasă, înainte să ajungeți la sediul Oficiul Național al Registrului Comerțului. Iniţial, taxa era de 72 de lei, însă de la 1 februarie s-a eliminat.

Documentul care atestă rezervarea denumirii se poate ridica în maximum o oră de la depunerea cererii. Mai amintim că rezervarea denumirii este valabilă trei luni de la data obţinerii. Verificarea disponibilităţii sau rezervarea denumirii se poate face şi on-line, pe site-ul portal.oncr.ro. Pentru a putea face acest lucru e nevoie să vă faceți un cont online şi să aveți semnătură electronică.

A doua etapă se referă la sediul social. Pestru acesta aveți nevoie de următoarele documente: contract de proprietate/contract de închiriere/contract de comodat/contract de leasing imobiliar şi acordul vecinilor. În cazul în care optați să foloseşti drept sediu o proprietate pe care o deţineți, documentul doveditor este chiar contractul de vânzare-cumpărare, certificatul de moştenitor al imobilului sau contractul de donaţie în formă autentică. Dacă preferați ca sediul firmei să fie într-un spaţiu închiriat, atunci contractul de închiriere sau subînchiriere înregistrat la organele fiscale vă va folosi drept dovadă. Orice variantă ați alege, documentele trebuie depuse în copie certificată de asociaţii firmei sau în copie legalizată. Costul obţinerii unei copii legalizate variază de la notar la notar.

Mai există şi soluţia de a apela la un cabinet de avocatură care oferă servicii de găzduire a sediului social sau la alte societăţi care oferă servicii de acest tip. În funcţie de firma sau cabinetul de avocatură pe care îl alegeți, costul pentru găzduirea sediului social poate varia de la 500 la 900 de lei pe an.

O altă etapă este redactarea actului constitutiv. Acest document este unul important pentru viitoarea societate deoarece reglementează, printre altele, obiectul de activitate al firmei, obligaţiile şi drepturile asociaţilor şi administratorului, modalitatea de lichidare sau de dizolvare a societăţii comerciale şi participarea asociaţilor la pierderi şi beneficii. Apoi, trebuie să mergeți la bancă să depuneți capitalul social, în valoare de 200 de lei, într-un cont deschis pe baza cererii de rezervare pe care e important să o aveți în original. Păstrați chitanţa primită pentru a dovedi că ați parcurs această etapă. Chitanţa obţinută trebuie depusă în original la dosarul de înfiinţare al firmei.

De asemenea, mai sunt câteva declaraţii pe care le puteți descărca de pe site-ul ONRC și ele trebuie ataşate dosarului. În trei zile de la depunerea dosarului ar trebui să puteți ridica actele privind înregistrarea firmei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 aprilie: Ziua Justiţiei Militare în România Anual la data de 25 aprilie este sărbătorită Ziua Justiţiei Militare, marcând, astfel, data la care, în anul 1919, a luat fiinţă Serviciul Contencios al Ministerului de Război, prin Decretul-lege nr. 1625, semnat de regele Ferdinand, act ce a marcat înfiinţarea unei structuri specializate în asigurarea asistenţei juridice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea