Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cât l-au costat pe un consilier local din Sebeș ”atingerile aduse dreptului la onoare, reputaţie şi demnitate” al primarului. Suma de plată: 50.000 de lei

Publicat

în

Cât l-au costat pe un consilier local din Sebeș ”atingerile aduse dreptului la onoare, reputaţie şi demnitate” al primarului. Suma de plată: 50.000 de lei

Decizia prin care consilierul local Radu Cristian (PSD) a fost obligat să îi plătească primarului municipiului Sebeș, Dorin Nistor (PNL), daune în valoare de 50.000 de lei pentru ”atingerile aduse dreptului la onoare, reputaţie şi demnitate”, a fost motivată de către Judecătoria Sebeş.

Consilierul PSD a acuzat într-o emisiune la un post local de televiziune trucarea unor licitaţii organizate de către Serviciul Public de Administrarea Patrimoniului Sebeş.

Este vorba despre două achiziţii, una referitoare la cumpărarea unor specii floricole, bulbi de flori în valoare de 420.000 lei şi cealaltă referitoare la servicii de cosit în valoare de 200.000 euro.

Elit - Gustul Desăvârșit

”S-a încercat acreditarea ideii că cele două licitaţii «sunt aranjate» şi astfel se încalcă normele legale în vigoare în materia achiziţiilor publice.

Prin plasarea de către pârât a procedurilor de achiziţie în afara cadrului legal, scopul urmărit a fost de a crea imaginea că la nivelul conducerii administraţiei publice locale există un cerc al corupţiei axat pe trucarea unor licitaţii publice.

Domnul Radu Cristian a fost invitat în calitatea acestuia de consilier local în Consiliul Local al Municipiului Sebeş, calitate de care a uzat pe parcursul emisiunii pentru a da o credibilitate sporită afirmaţiilor sale.

Susţinerile pârâtului, care uzează de calitatea sa de consilier local pentru a da o credibilitate mai mare celor spuse, chiar dacă sunt total nefondate, pot acredita ideea că la nivelul conducerii administraţiei publice locale se încalcă prevederile legale şi se săvârşesc fapte de corupţie, de natură penală”, se precizează în acţiunea primarului Dorin Nistor.

Acesta a mai afirmat că acuzaţiile ”aduc prejudicii importante onoarei, reputaţiei şi demnităţii funcţiei de primar”, iar consilierul local ”avea obligaţia de a respecta adevărul faptic şi de a nu folosi în public decât informaţii verificate”.

Radu Cristian s-a apărat susţinând că ”nicăieri pe parcursul emisiunii nu a făcut referire şi nu l-a nominalizat pe primarul municipiului Sebeş, Dorin Nistor” şi nu îşi explică de ce şi-a asumat această critică în condiţiile în care, cu privire la achiziţii, se referea direct la entitatea juridică responsabilă.

”Nu am făcut altceva decât să îmi pun o întrebare care s-a născut dintr-o suspiciune, fără a-l acuza pe reclamant de ceva. (…) Prezentul demers juridic nu are altă intenţie decât aceea de a încerca intimidarea mea de a nu îmi face datoria de consilier local şi de a sesiza lucrurile care nu sunt în ordine. Aspectele relevate puteau fi lesne lămurite, dacă lucrurile ar fi stat altfel, prin exprimarea poziţiei instituţiilor competente şi nu prin intentarea unor procese, folosind banii contribuabililor şi logistica instituţiei primarului”, a susţinut, printre altele, consilierul local.
”Pârâtul a eşuat în a face dovada că reclamantul a săvârşit ilegalităţi”

Magistratul care a judecat speţa a concluzionat că ”viaţa privată, inclusiv imaginea, onoarea şi demnitate persoanei, este protejată nu numai în timpul în care persoana stă în domiciliul său, ci şi atunci când aceasta se află la locul său de muncă, deoarece şi aici individul are dreptul la o relativă intimidate”.

”Prin afirmaţia că reclamantul a săvârşit ilegalităţi în procedura achiziţiilor publice în derulare, pârâtul a creat contextul prielnic pentru atingerea dreptului reclamantului la reputaţie, onoare, demnitate şi imagine, căci o astfel de afirmaţie făcută are potenţialul de a aduce grave prejudicii reputaţiei şi imaginii unei persoane, căci ridică îndoieli şi întrebări legate de moralitatea respectivei persoane.

Pârâtul a eşuat în a face dovada că reclamantul a săvârşit ilegalităţi în proceduri de achiziţie publică. O figură publică, cum este pârâtul, în calitate de consilier local al Municipiului Sebeş, are obligaţia de a proba faptele dezvăluite sau cel puţin de a oferi o bază reală suficientă, căci prin calitatea pe care o are, produce o mai mare influenţă asupra opiniei publice, cuvântul său cântărind mai mult decât al unei persoane private, care nu este figură publică”, se precizează în motivarea instanţei.

Judecătoria Sebeş a constatat, astfel, existenţa unei fapte ilicite care a fost săvârşită cu vinovăţie.

”În lipsa furnizării unei dovezi sau a unei baze factuale solide, pârâtul trebuia să realizeze impactul pe care afirmaţiile pe care le-a făcut în calitatea sa de persoană publică l-ar avea asupra drepturilor personale nepatrimoniale ale reclamantului. Prin urmare, reclamantul a suferit o afectare a drepturilor sale nepatrimoniale la onoare, reputaţie şi imagine, în sfera relaţiilor profesionale”, s-a mai susţinut în motivare.

Pe lângă daunele morale în valoare de 50.000 de lei, instanţa l-a mai obligat pe consilierul local la prezentarea de scuze publice şi la publicarea hotărârii, pe cheltuiala sa, în presa locală. Radu Cristian a criticat decizia instanţei din Sebeş şi a declarat că va formula apel.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Publicat

în

RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră, în perioada 21 – 22 mai 2022

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a comunicat amplasarea radarelor pe drumurile din județ, în perioada 21 – 22 mai 2022. Conducătorii auto sunt sfătuiți să circule cu atenție și în limitele vitezei legale, dacă este neaparat nevoie să o facă, dacă nu, sunt rugați să respecte restricțiile de circulație impuse de autorități.

Amplasarea radarelor în perioada 21 – 22 mai 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Drumul Naţional 1- Alba Iulia – Sântimbru –– Oiejdea – Galda de Jos – Teiuş – Aiud – Inoc – limită cu judeţul Cluj

Drumul Naţional 1- Sebeş – Cut – Cunţa – limită judeţul Sibiu

Drumul Naţional 7 – Săliştea – Șibot – limită cu judeţul Hunedoara

Drumul Naţional 67C – Sebeş –Petreşti – Săsciori

Drumul Naţional 74 – Ighiu – Zlatna – Feneş – Abrud –– Bucium Cerbu

Drumul Naţional 75 – Câmpeni – Gârda – Arieşeni

Drumul Naţional 75 – Baia de Arieş – Lupşa

Alba Iulia – Bulevardul Încoronării – Bulevardului Ferdinand I – strada Clujului, strada Regiment V Vânători, Strada Calea Moţilor

Municipiul Sebeş – strada Lucian Blaga, strada Traian

Cugir – strada Victoriei

Ocna Mureş – Războieni – Noşlac


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Publicat

în

Operațiunea „Transilvania”: Rețea de peste 50 de tâlhari români anihilată de DIICOT, carabinieri și Europol. Cum erau „agățate” victimele

Presa italiană scrie despre rețeaua de tâlhari români dată în vileag vineri de către DIICOT:  femeile din grupare amețeau bătrâni cu doze masive de Valium pentru ca apoi să-i jefuiască. Un fost pilot a făcut două atacuri de cord după doza de Valium primită din partea româncelor.

Operațiunea, coordonată de Parchetul din Locri și denumită „Transilvania”, a scos la iveală o grupare infracțională cu o structură piramidală și două baze active între România și Italia, potrivit Rai News.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prezent, există 59 de suspecți și au fost identificate 15 victime

Ancheta carabinierilor, desfășurată în colaborare cu Europol, a pornit de la plângerea, în 2018, a unui bărbat în vârstă care a fost înșelat de o româncă. Femeia l-a determinat să-i dea 20.000 de euro, pe care i-a transferat apoi în România. Femeia se prefăcuse că este îndrăgostită de el pentru a-i câștiga încrederea și a putea astfel să obțină banii.

Carabinierii au început alte investigații care au scos la iveală o grupare criminală formată în întregime din cetățeni români și în care fiecare suspect avea o sarcină bine definită, iar la conducerea grupării se afla un cuplu.

Se presupune că gruparea se folosea de tinere care își alegeau cu grijă potențialele victime, în principal bărbați în vârstă de 70-90 de ani, de la care obțineau apoi sume mari de bani.

Banii, care ajungeau până la 1.000 de euro pentru fiecare „cadou”, erau fie dați de victimă direct în mâinile escrocului, fie transferați către conducerea de vârf a bandei din România.

Victima era „agățată” pe stradă sub pretextul vânzării de brichete și batiste

Urma faza de „racolare”, în care tinerele, profitând de singurătatea și vulnerabilitatea victimelor, se declarau îndrăgostite. Apoi, spuneau că au nevoie de bani, invocând, în cele mai multe cazuri, probleme de sănătate fictive ale lor sau ale membrilor familiei lor care locuiau, în special, în spațiul european.

Amenințările erau, de asemenea, la ordinea zilei, iar în unele cazuri s-au transformat în extorcare de fonduri atunci când victima, realizând ce se întâmpla, nu mai plătea niciun ban. În acel moment, victima era intimidată cu dezvăluirea relației clandestine partenerilor de viață.

Lipsa de scrupule a membrilor organizației a fost confirmată de un episod din decembrie 2018, când carabinierii din San Luca au arestat două femei, care au fost ulterior condamnate și sunt încă în închisoare.

Acestea au jefuit casa unui bărbat de 77 de ani, care fusese anterior pilot de circuit, nu înainte de a-i administra o doză aproape letală de valium, ceea ce i-a provocat bărbatului două atacuri de cord în zilele care au urmat evenimentului.

În alte două rânduri, în decembrie 2018 și aprilie 2021, carabinierii au arestat în flagrant delict două femei în momentul în care încasau banii de șantaj în urma răzvrătirii victimelor lor, care au fost obligate să plătească noi sume pentru ca relația să nu fie dezvăluită familiilor lor.

Suspecții se întorceau periodic în România pentru a-și redefini strategiile operaționale și pentru a împărți veniturile obținute din comportamentul lor ilegal.

sursa: dcnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Publicat

în

UPDATE FOTO| INCENDIU în Sebeș: Acoperișul unei case, CUPRINS de flăcări. Intervin pompierii cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit în seara zilei de vineri, 20 mai, la o casa din Sebeș. 

Garda de intervenție Sebeș, în cooperare cu SVSU Sebeș intervine pentru localizarea și lichidarea flăcărilor izbucnite la o casă de locuit din Municipiul Sebeș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din primele informații incendiul se manifestă la acoperișul clădirii pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați.

În cadrul intervenției au fost alocate patru autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.

UPDATE 20:09 : S-a reușit localizarea incendiului în limitele gasite (80 mp casa de locuit si 10 mp o anexa). Intervenție este îngreunată de prezența unei cantități mari de materiale combustibile in interior (maculatura/hârtie). În acest moment nu mai este pericol de extindere și se lucreaza în continuare pentru lichidarea incendiului. ISU Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare