Cât economisesc românii în fiecare județ: Câți bani pun deoparte locuitorii din județul Alba

Cât economisesc românii în fiecare județ: Câți bani pun deoparte locuitorii din județul Alba

Distribuția economiilor pe județe pune în lumină un adevăr dureros despre discrepanțele majore care se observă între unitățile administrativ-teritoriale și/sau între zonele istorice ale țării noastre.

La finalul lunii octombrie 2019, românii dețineau în bănci depozite totale (lei + valută) de aproape 212 miliarde lei, ceea ce înseamnă – raportându-ne la populația României – o valoare a depozitelor/cap de locuitor de puțin peste 10.000 de lei, relevă o statistică a Băncii Naționale a României privind structura în profil teritorial a depozitelor.

INFORMARE COVID-19

Numai 6 județe (București + Ilfov, Cluj, Constanța, Timiș, Sibiu și Brașov) reușesc să depășească valoarea depozitelor/cap de locuitor de 10.000 de lei, în timp ce alte 10 zone (Iași, Mureș, Bihor, Arad, Argeș, Prahova, Galați, Dolj, Alba și Satu Mare) se apropie timid de această medie.

Județul Alba este pe locul 15, cu 7.836 de lei valoare depozite pe cap de locuitor.

Pentru restul de 25 de județe, cifrele nu arată deloc bine, ba chiar în cazul a celor mai sărace 10 teritorii (Mehedinți, Vaslui, Ialomița, Olt, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Botoșani, Teleorman și Giurgiu), situația este de-a dreptul îngrijorătoare.

Practic, aceste zece zone sunt rupte total de realitate, trăind parcă într-o Românie paralelă unde economisirea este un moft. Spre exemplu, valoarea depozitelor/cap de locuitor în Giurgiu nu reușește să depășească nici măcar 3.000 de lei, ceea ce reprezintă mai puțin de o treime din media de la nivelul țării.

Suma depozitelor din cele 10 județe codașe (aproape 15 miliarde lei) este similară cu valoarea economiilor din Constanța + Brașov și este de aproape 5 ori mai mică decât totalul depozitelor din București + Ilfov.

Depozitele locuitorilor din Capitală și județul Ilfov (peste 72,3 miliarde de lei) valoarează cât banii puși deoparte (72,6 miliarde lei) de populația din 30 de județe la un loc (Prahova, Galați, Dolj, Alba, Satu Mare, Hunedoara, Tulcea, Maramureș, Bacău, Covasna, Brăila, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Suceava, Sălaj, Neamț, Vrancea, Harghita, Buzău, Gorj, Mehedinți, Vaslui, Ialomița, Olt, Dâmbovița, Caraș-Severin, Călărași, Botoșani, Teleorman și Giurgiu).

Spre comparație, dacă în București + Ilfov avem oficial 2.250.000 locuitori, în cele 30 de unități administrativ-teritoriale au rezidența aproape 12 milioane de români.

Privind tabelul care ne indică topul județelor în funcție de valoarea depozitelor/cap de locuitor, putem observa că regiunea București + Ilfov este la o distanță astronomică față de orice altă zonă din România.

sursa: bankingnews.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...