Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Cât de iradiante sunt celularele

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Radiaţiile emise de telefoanele mobile sunt măsurate, la nivel internaţional, de un indice, denumit SAR, adică Rata Specifică de Absorbţie sau Specific Absorption Rate. De fapt, acest indice, exprimat în waţi pe kilogram, defineşte cantitatea de radiaţii absorbită de corpul uman în momentul în care este folosit telefonul mobil. Specialiştii în telefonie mobilă explică faptul că celularul este, în acelaşi timp, şi un emiţător şi un receptor radio şi este proiectat şi fabricat astfel încât să nu depăşească limitele de expunere la frecvenţele radio specificate în recomandările internaţionale ale autorităţilor în domeniu.
În prezent, limita maximă admisă în Europa este de 2 W/kg, în medie pe probe de 10 grame de ţesut. În SUA însă, reglementările sunt mai stricte, nivelul maxim admis fiind de 1,6 W/kg. În general, indicele SAR este măsurat în timpul apelurilor vocale, fără ca utilizatorul să folosească accesorii precum căşti sau hands-free.
Top telefoane cu radiaţii crescute (W/kg)
1. Sony Ericsson Xperia X10 Mini Pro – 1,55
2. Nokia E71 – 1,53
3. BlackBerry Bold 9000 – 1,51
4. HTC Desire – 1,48
5. LG Chocolate Touch – 1,47
Top telefoane cu radiaţii mici (W/kg)
1. Samsung Blue Earth – 0,19
2. Motorola RAZR V8 – 0,36
3. HTC Surround – 0,43
4. Nokia N95 – 0,49
5. Nokia N97 – 0,66
Radiaţii emise (W/kg) de Telefoanele populare
iPhone4 – 1,17
Nokia C3 – 1,09
LG Shine – 0,76
Samsung Corby – 0,69
HTC Touch – 1,43
Accesorii care blochează pericolele
Înainte ca OMS să anunţe oficial riscurile la care se expun utilizatorii de mobile, speculaţiile pe această temă au dus la apariţia accesoriilor antiradiaţii. Experţii în telefonie mobilă susţin că accesoriile tip cască Bluetooth emit un nivel de radiaţii similar cu cel al telefonelor mobile, prin urmare soluţia ar fi cele „cu fir”. Pe piaţă au apărut de câţiva ani şi huse antiradiaţii pentru telefoane.
1. Nokia Headset HS-40 Bulk. Poate fi adaptat mai multor modele de telefoane Nokia. Este conectat la telefon printr-un cablu. Preţ: 20 de lei.
2. Husă iPhone antiradiaţii. Este confecţionată din silicon şi reduce nivelul radiaţiilor. Există şi modele din materiale speciale care reflectă în exterior radiaţiile sau din fibra de carbon. Preţ: 60 de lei.(A.V.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea