Cât de contagioasa este noua subvariantă BA.2 a tulpinii Omicron, detectată și în România
Cât de contagioasa este noua subvariantă BA.2 a tulpinii Omicron, detectată și în România
O subvariantă a tulpinii de coronavirus Omicron care, potrivit unor studii, ar putea fi mai contagioasă decât versiunea originală a fost detectată în 57 de ţări, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Omicron, care se răspândeşte şi suferă mutaţii rapid, a devenit varianta dominantă în lume de când a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, în urmă cu zece săptămâni.
În buletinul epidemiologic săptămânal, OMS a explicat că această variantă, care reprezintă peste 93% din totalul probelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3.
Citește și: Cât de eficiente sunt testele rapide antigen. Valeriu Gheorghiță: „Testele gold standard acum sunt testele PCR”
BA.1 şi BA.1.1 – cele mai vechi versiuni identificate – constituie încă peste 96% din secvenţele Omicron încărcate în baza de date globală GISAID.
Dar se constată o creştere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutaţii diferite faţă de versiunea originală, în special pe proteina spike marcând suprafaţa virusului şi care este esenţială pentru a penetra în celulele umane.
„Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de ţări până în prezent”, a subliniat OMS, adăugând că în unele ţări această subvariantă reprezintă acum mai mult de jumătate din secvenţele Omicron recoltate.
OMS a transmis că se ştiu încă puţine lucruri despre diferenţele dintre subvariante şi a cerut să se efectueze studii privind caracteristicile virusului, în special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecţiilor imunitare şi virulenţa acestuia.
Citește și: Care sunt simptomele Omicron, noua varianta de COVID-19: Ce spune managerul Institutului „Marius Nasta”
Mai multe studii recente au sugerat că BA.2 este mai contagios decât Omicron original, scrie Agerpres.
Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, a declarat presei marţi că informaţiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date iniţiale au indicat că BA.2 a avut „o majorare uşoară a ratei de creştere în comparaţie cu BA.1”.
Omicron provoacă, în general, o boală mai puţin severă decât variantele anterioare ale coronavirusului şi Maria Van Kerkhove a subliniat că, până în prezent, nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fabrica Astra Arad, cu o istorie de 134 de ani, s-a ÎNCHIS: 700 de angajați au fost dați afară
Fabrica Astra Arad, cu o istorie de 134 de ani, s-a ÎNCHIS: 700 de angajați au fost dați afară Un capitol important din istoria industrială a Aradului s-a încheiat pe 9 mai 2025, vinerea trecută, când fabrica de vagoane Astra Rail Industries și-a închis definitiv porțile. Imaginea ultimului vagon cisternă produs pe liniile de montaj […]
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă
14 mai 2025 | COD GALBEN de FURTUNI în Alba și alte județe din țară. Informare meteo de vreme rea până sâmbătă Meteorologii ANM au emis miercuri, 14 mai 2025, o informare meteo de intensificări ale vântului, precipitații moderate cantitativ, mixte la munte și răcire accentuată, valabilă în intervalul 15 mai, ora 08.00 – 17 […]
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, elevii urmează să intre în vacanța de vară peste câteva săptămâni. Anul acesta, elevii vor avea vacanță 11 săptămâni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii claselor […]