Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Cât câștigă în realitate medicii: Salariul astronomic al unui medic primar care are venituri cât președintele României

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Cât câștigă în realitate medicii: Salariul astronomic al unui medic primar care are venituri cât președintele României

Salariile medicilor au crescut foarte mult în ultimul an. Adevarul.ro prezintă câteva cazuri concrete prin care sunt evidențiate veniturile reale obținute de medicii dintr-un spital din România.

Cel mai mare salariu brut de la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași, conform unui tabel cu salarizarea personalului medical pe luna septembrie a acestui an, publicat de directorul unităţii spitaliceşti, este al medicului primar şef de secţie la Anatomie Patologică, care este şi şef de lucrări la UMF Iaşi. Acesta are un salariu brut de 21.249 de lei/lună, la care se adaugă un spor privind condiţiile de muncă de 55%, adică un plus de 11.687 de lei. Altfel spus, în portofelul acestuia intră 19.267 de lei.

O leafă ce rivalizează cu cea a preşedintelui României, Klaus Iohannis, care în luna ianuarie avea un salariu de aproximativ 25.000 de lei brut. Dacă un medic primar de la această secţie câştigă în medie 20.237 de lei brut, unul cu acelaşi grad, dar de la Anestezie şi Terapie Intensivă, are pe fluturaş 16.611 lei, la care se adaugă acelaşi spor de 55% pentru condiţii de muncă deosebite. Pe lângă sporuriile privind condiţiile de muncă, un avantaj îl constituie şi doctoratul în specialitatea în care profesează.

Acesta înseamnă un plus de 950 de lei în ziua de leafă. Într-un top al salariilor brute de la Spitalul „Sfântul Spiridon” intră şi cel al managerului spitalului, Ioan Bârliba, care în grila de salarizare apare cu 18.407 lei brut.

Specializarea, brăţară de aur

Următorii care intră în top sunt medicii specialişti. Şi aici, cel mai mare salariu brut se înregistrează la Anatomie Patologică, unde leafa de bază a unui medic specialist depăşeşte 15.000 de lei.

În cazul unui medic specialist la ATI, salariul de bază brut, fără sporuri, variază între aproximativ 12.000 de lei şi 13.000 de lei. La UPU, vechimea de 10 ani în această specializare, fără gărzi şi fără ore efectuate în weekend, dar şi fără sporuri, îi aduce unui medic un salariu brut de aproximativ 11.500 de lei. Salarii mari şi pentru rezidenţi

Şi rezidenţii au au intrat şi ei în rândul bugetarilor cu bani.

Astfel salariul brut de bază al unui rezident în anul I este de maxim 7.100 de lei. În anul 5, un medic rezident, gradul 5 ca vechime, are pe fluturaş aproape 9.000 de lei. În cazul cadrelor cu studii medii, topul este deschis de asistentul medical şef de la Anatomie Patologică, care, cu o vechime de peste 20 de ani, are un salariu brut de peste 8.000 de lei. La ATI salariile de bază brute, la această categorie de angajaţi, variază între 4.000 şi 5.500 de lei,

Oropsiţii spitalului

La coada clasamentului se află personalul TESA şi cel auxiliar. Astfel, salariul brut al unei infirmiere variază între aproximativ 2.300 lei şi 2.700 lei, în funcţie de vechime. În cazul ingrijitoarelor, salariul maxim este la Atanomie Patologică, unde brutul ajunge la peste 3.600 de lei, iar cel mai mic este de 2.160 lei.

„Gradul de ocupare a forţei de muncă la Spitalul Sfântul Spiridon este de 87,35%, iar lipsa cea mai mai este la personalul auxiliar. Şi asta pentru că la ei salarizarea este cea mai mică.”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului “Sfântul Spiridon”.

Lefuri mari, concurenţă mare

În pofida creşterilor salariale, la cel mai mare spital din Moldova nu există un grad de ocupare din punctul de vedere al angajaţilor de 100%. „Există deficit de personal, cum există peste tot. Gradul de ocupare a forţei de muncă la Spitalul Sfântul Spiridon este de 87,35%, iar lipsa cea mai mai este la personalul auxiliar. Mă refer aici la infirmiere, îngrijitoare sau brancardieri.

Şi asta pentru că la ei, salarizarea este cea mai mică. O altă motivaţie ar fi migrarea, iar cea de-a treia ar fi ponderea mare a personalului de sex feminin care intră în concediu de maternitate”, a declarat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului “Sfântul Spiridon”. Lefurile atractive pentru personalul medical cu studii superioare şi medii a dus la numărul mare de candidaţi de la concursurile pentru angajare.

De exemplu, la penultimul concurs de la Spitalul “Sfântul Spiridon”, pentru un post de asistent medical s-au înscris 134 de candidaţi.

sursa: adevarul.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea