Casa Regală a României salută inițiativa de a declara data de 15 octombrie ca ziua municipiului Alba Iulia

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

După ce în urmă cu ceva timp venea cu propunerea ca ziua de 15 octombrie, ziua Încoronării Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia, să fie declarată zi a orașului, iar proiectul fiind amânat pe motivele că trebuie cerută și opinia Casei Regale, dar și consultați cetățenii, Mircea Trifu a luat inițiativă și a cerut personal opinia Casei Regale, prin intermediul unei scrisori.

Pe 22 septembrie a ajuns și răspunsul Casei Regale, iar în următoarele două săptămâni, inițiatorul proiectului intenționează să organizeze și o întâlnire cu societatea civilă, cu istorici albaiulieni, urmând să pregătească depunerea, din nou, a proiectului.

USR - Alegeri parlamentare 2020

“Am luat notă cu toată considerația de proiectul inițiat de dumneavoastră în cadrul Consiliului Local al municipiului Alba Iulia privind declararea zilei de 15 octombrie ca zi a orașului Alba Iulia.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria la Alba Iulia, în ziua de 15 octombrie 1922 reprezintă un moment istoric cu semnificații profunde pentru dezvoltarea statului român modern.

Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta, Custodele Coroanei române, consideră oportună această inițiativă și apreciază în mod special gestul dumneavoastră,” se arată în scisoarea de răspuns a Casei Regale.

“Am recitit procesul verbal și motivele invocate pentru care a fost amânat atunci proiectul, erau practic două. S-a invocat faptul că trebuie cerută o opinie a CASEI REGALE vis-a-vis de propunerea mea și că ar trebui consultați cetățenii. Eu am așteptat ca primăria să facă asta atâta timp cât au un protocol deja cu CASA REGALĂ pentru sărbătorirea acestui moment.

Nu s-a întâmplat asta, așa că am cerut eu în final punctul de vedere al Casei Regale. Ca să răspund solicitarilor celor doi viceprimari și altor consilieri care au votat pentru amânarea proiectului, voi face și cel de-al doilea lucru, adică voi organiza o întâlnire cu societatea civilă, cu istorici albaiulieni, în următoarele două săptămâni,” precizează Mircea Trifu.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419