Rămâi conectat

Actualitate

Cartoful de Micești, leguma care își păstrează gustul și nutrienții, indiferent de modul de preparare. Unde găsim cei mai buni cartofi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Crumpene, barabule, picioci sau grumbe sunt doar câteva dintre regionalismele folosite pentru una dintre cele mai cultivate plante de pe planetă, după orez, grâu şi porumb.

Această legumă se bucură de o mare popularitate, fiind o importantă sursă de hrană ce poate fi cultivată într-o varietate de areale, condiții meteorologice și climatice. Ingredientul principal din farfuria românilor, şi nu numai, cartoful căci despre acesta este vorba, este de mai multe tipuri: roșu, alb, mov, ba putem pune la socoteală şi cartoful dulce. O legumă extrem de versatilă, cartoful poate fi consumat sub diverse forme, prăjit, copt, în supe, salate sau piureuri.

Consiliul județean Alba a scris despre culturile roditoare din județul nostru cu acest prilej, concentrându-se pe povestea unei familii tinere, care s-a mutat în Micești.

În Alba există condiţii prielnice pentru cultura cartofului, judeţul ocupând poziţia a patra ca productivitate medie după sfeclă de zahăr, porumb verde furajer şi varză albă.

Unde găsim cei mai buni cartofi?

Aglomeraţia oraşului nu este tocmai pe placul tinerei familii Alexandra şi Nicolae Crişan, care a luat hotărârea să se stabilească în localitatea Miceşti şi să se ocupe de agricultură, căci munca pământului este ceea ce le dă satisfacţie. Astfel, şi-au achiziţionat propriile utilaje, iar din anul 2020 cultivă pe cca 1 ha cartofi albi şi roşii.

„Producția obținută o vindem online și avem trei categorii: cartofi mari, mijlocii și mici pentru animale. Livrăm la domiciliu sau direct de acasă cartofii proaspăt recoltați, ambalați în saci de 20 kg. Pe viitor, dorim să accesăm fonduri europene pentru a putea achiziționa linia de procesare pentru cartofi congelați, pe care să-I livrăm restaurantelor.”

Vă invităm să aflaţi mai multe despre acest producător local aici: https://madeinalba.ro/listing…/crisan-nicolae-cartofi/

Știați că:

  • Cartoful este format din 80% apă și doar 20% materie solidă.
  • Este recomandat să gătiți cartofii la abur, să-i fierbeți sau să îi coaceți în coajă, deoarece toți nutrienții se regăsesc în porțiunea aflată între coajă și pulpă.
  • Nu lăsați cartofii curățați în apă, deoarece elementele nutritive se pot dizolva în apă.
  • Cartoful neutralizează acidul gastric, de aceea este recomandat persoanelor care suferă de ulcer şi gastrită.

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul

Bogdan Ilea

Publicat

în

Pensii 2024 | Aproximativ 4 milioane de vârstnici nu își vor primi pensiile până de paște. Care este motivul În jur de 4 milioane de seniori nu vor primi pensiile până de paște sau doar după paște, datorită poștei române care va avea un program special în următoare minivacanță. Livrarea acestora va începe pe 2 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea