Rămâi conectat

Ştirea zilei

CÂRTIREA FRUMOSULUI

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Un titlu cam aiurit dar acesta mi-a venit în minte după ce, în calitate de simplu cetăţean – vorba prietenului meu Florin Roman – am vizitat împreună cu familia, sâmbătă 30 aprilie, Şanţurile Cetăţii. Nu mai fusesem demult, de la Zilele Oraşului, când ne echipasem potrivit unei asemenea încercări temerare: încălţăminte şi haine rezistente la praf, noroaie sau scaieţii omniprezenţi la locurile de coborâre. N-am mai recunoscut nimic. Urmăream de ceva vreme, cu amuzată curiozitate, bătălia disperată dusă de liderii locali ai PNL pentru a controla sau chiar bloca lucrările de restaurare a şanţurilor şi a porţilor Cetăţii. Nu că liberalii ar fi dorit păstrarea noroiului şi a bălăriilor din şanţuri. Ferească sfântul! Doreau, dacă am înţeles eu bine, să vină alţii – dacă se poate UE – să ne ajute la valorificarea potenţialului turistic al Cetăţii Alba Carolina. Să vină UE nu numai cu banii ci şi cu lucrătorii, ca nu cumva aceştia să încapă pe mâna „clientelei politice a găştii pedeliste”. Pentru că – ne-au informat cu insistenţă liderii liberali – grupul de arhitecţi şi specialişti în peisagistică urbană, care au creat proiectul aflat în lucru au provenit cu siguranţă din rândul acestei clientele. La fel ca şi constructorul – SC Grup Corint SA. Nu prea puteau să dovedească asta dar musai acesta era adevărul. Şi mai doreau, reprezentanţii harnicei noastre opoziţii, ca modernizarea Cetăţii să nu se facă „…în timp ce oamenii mor de foame în oraş şi nu au haine şi rechizite pentru copii”. Un pic de patetism face bine la electorat. Profunzimea acestei idei mi-a luminat înţelegerea unei alte poziţii exprimate deunăzi de alt lider local, de data asta pesedist. Domnul Ioan Dârzu se arăta indignat că 4 miliarde de euro din convenţia cu FMI vor merge în 2011 spre autostrăzi în loc să se asigure creşteri salariale pentru profesori în următorii nouă ani. Să ne înţelegem,este vorba de social-democratul Ioan Dârzu şi nu omul de afaceri Ioan Dârzu, căruia îi crapă buza după drumuri europene.
Înainte de a coborî în şanţuri am trecut pe lângă Parcul Custozza, locul unei alte confruntări recente, intens mediatizate, între liber-schimbismul liberal („Să se modernizeze, dar să nu se schimbe nimic!”) şi hărnicia încriminată a Primăriei Alba Iulia. Voiam să aflu ce e cu „parcarea pentru şmecheri” construită în locul copacilor seculari. În ce mă priveşte cred că existenţa unei parcări în faţa unei universităţi cu mii de studenţi şi cadre didactice, ţine de alfabetul civilizaţiei urbanistice. N-am înţeles cine puteau fi „şmecherii”: studenţii sau profesorii?
Cum spuneam, n-am mai recunoscut nimic. Aleile pietonale din dale multicolore, care se încrucişau în toate direcţiile, ostaşii în costume de epocă, patrulând marţial, mulţimea pestriţă care a umplut Traseul celor Trei Fortificaţii ca şi Traseul de Nord, schimbarea Gărzii la Poarta a III-a, spectacolul mult gustat al salvelor de tun a umplut privitorii de încântare. Un soare superb, strălucitor în pofida avertismentelor meteo, a întregit atmosfera cu adevărat de sărbătoare. N-am întâlnit decât cetăţeni binedispuşi, dornici să se relaxeze, cercetând miraţi şi comentând zgomotos afişajele cu vederi panoramice ale Cetăţii Alba Iulia, cum a fost, şi cum este acum. Din loc în loc grupuri de săteni în costume populare, o orchestră de coarde şi chiar o mulţime de pictori, concentraţi să pună pe paletă frumosul născut de mâna municipiului-gospodar. „Aşa-zisul parc”, din comentariile maliţioase ale detractorilor, era într-adevăr un parc al municipiului, chiar dacă mulţimea de arboret abia plantat va avea nevoie de câţiva ani să se împlinească. Vinovat, desigur, pentru asta este primarul Mircea Hava care nu s-a învrednicit să planteze arbori gata crescuţi. Ca să se numească parc de-adevăratelea.
În urmă cu vreo două zile tocmai citisem intervenţia cotidiană a unui vice liberal care asigura opinia publică că „..ce se construieşte acum în Alba Iulia foloseşte doar în interesul oligarhiei de partid a PDL-ului şi nu interesului albaiulienilor”. Cam numeroasă oligarhia PDL, mi-am spus, uitându-mă la cetăţenii pe cale să umple şanţurile.
Spre cinstea lor, liderii PSD şi cei ai PNL (frondorii de serviciu, probabil au lipsit) n-au organizat nimic care să strice sărbătoarea albaiulienilor. Au admirat şi ei, puţin invidioşi, frumosul în desfăşurarea lui.
Mihai BABIŢCHI


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mark Hancheș, mândria Școlii Gimnaziale Ciugud: A luat 10 la matematică, la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze matematică-informatică la HCC Mark Hancheș este mândria Școlii Gimnaziale Ciugud. Tânărul a luat 10 la matematică la Evaluarea Națională 2024 și vrea să studieze mai departe matematică-informatică la HCC. Citește și: FOTO | Țupu Miruna și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea