Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cartierul ”Gheorghe Șincai” din Alba Iulia, modernizat în folosul comunităților defavorizate. Investiție de aproape 24 de milioane lei

Publicat

în

Cartierul ”Gheorghe Șincai” din Alba Iulia, modernizat în folosul comunităților defavorizate. Investiție de aproape 24 de milioane lei

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului, execuția lucrărilor, procurarea și montarea utilajelor și echipamentelor, procurarea și furnizarea unei părţi din dotări, pentru etapa I – “Construire ansamblu urban cu spații socio-culturale, educative și de recreere-cartier Gheorghe Șincai, municipiul Alba Iulia”.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 23.965.858,14 lei, fără TVA.

Zona de investiție, in suprafața de 45.933,00 mp, se afla in intravilanul Municipiului Alba Iulia, dezvoltarea intregii zone fiind de mare viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie sau excluziune socială în Zona Urbană Marginalizată cartier Lumea Noua(Gheorghe Sincai)Alba Iulia, alături de îmbunătățirea calității vieții, creșterea coeziunii sociale, îmbunătățirea mediului de viață și creșterea economică în teritoriul ZUM prin crearea și dezvoltarea infrastructurii specifice în teritoriul vizat, privind accesul nediscriminatoriu la condiții decente de locuire, servicii medico-sociale de calitate, un învățământ de calitate, ocupare, utilități de bază, servicii social- cultural-recreaționale, sportive etc, un mediu de viață /înconjurător (peisaj urban) civilizat.

Prin valorificarea zonei, amenajarea, dotarea cu elemente specifice și crearea de facilități pentru locuitorii din ZUM se vor crea premisele unui trai decent, acces nediscriminatoriu pentru cetățenii acestui cartier la serviciile oferite de administrația publică locală și alte instituții publice, permițând totodată organizarea unor tipuri variate de evenimente publice, culturale, educative, sociale, expresie a mecanismului DLRC (dezvoltare locală în răspunderea comunității), favorizate de noile dotări și echipări ale zonei.

În acest sens proiectul propune următoarele:

 • Realizarea unui centru multifunctional
  Modernizare spațiu public urban-talcioc
  Amenajarea unui teren de minifotbal
  Amenajarea unor spatii de joaca pentru copii
  Realizarea de scuaruri si grădini (spatii verzi), cu vegetație dispusa in stil peisager si realizata din cat mai multe specii astfel incat sa asigure o importanta botanica, peisagistica
  Realizarea de circulații pietonale dimensionate
  Alei auto si parcari, statie autobuz pentru transportul public
  Mobilier urban, de joaca si odihna
  Sistem de iluminat si supraveghere video

Centrul multifunctional va fi construit cu forma neregulata, cu regim de inaltime S+P. In zona centrala, construcția beneficiază de o curte interioara, prevăzută cu o scara de acces pe acoperișul de tip terasa circulabila „gradina verde”.
Construcția este prevăzută cu instalații electrice, sanitare, de climatizare, de semnalizare si avertizare a incendiilor.

Se va realiza un teren de minifotbal cu dimensiunile de 45.00 m x 25.00 m, in suprafața totala de 1125.00 mp si amenajarea a 4 locuri de joaca pentru copii.

Pentru modernizare spațiului public urban-talcioc se propune realizarea unei construcții cu forma elipsoidala cu destinația de talcioc, semiingropata( amfiteatru).

Talciocul beneficiază de 2 acces pe latura de Nord-Vest, prevăzute cu trepte si rampe pentru persoane cu dizabilitati.
Forma elipsoidala este mărginită de ziduri de sprijin, de-alungul carora la interior sunt realizate tribune, iar la exterior sunt realizate terasamente din pamantul rezultat din excavatii.

Pe latura de Sud-Est, sunt realizate grupurile sanitare si 2 spatii de depozitare, mascate de un perete care poate fi utilizat pentru diferite proiecții sau amenajari atunci când complexul este utilizat ca amfiteatru.

Pentru persoanele cu dizabilitati se va folosi grupul sanitar pentru persoane cu dizabilitati din cadrul centrului multifunctional aflat in imediata vecinătatea a talciocului si care beneficiază de acces din exterior direct in zona destinata grupurilor sanitare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, condamnat pentru viol, REȚINUT de polițiști: Cât va sta după gratii

Publicat

în

Bărbat din Alba, condamnat pentru viol, REȚINUT de polițiști: Cât va sta după gratii

La data de 18 mai 2022, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos au depistat și reținut, pe raza comunei Ighiu, un bărbat de 47 de ani, din comuna Vințu de Jos, care este posesorul unui mandat de executare a pedepsei închisorii, emis de Judecătoria Alba Iulia.

Bărbatul a fost condamnat la executarea unei pedepse privative de libertate de 6 ani închisoare, pentru viol.

Condamnatul a fost depus în Penitenciarul Aiud, pentru executarea pedepsei.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei

Publicat

în

LIVE VIDEO| PROTEST la Spitalul din Aiud: Care sunt doleanțele celor peste 60 de cadre medicale angajate pe perioada pandemiei

Joi, 19 mai, începând cu ora 10.00, în curtea Spitalului Municipal din Aiud, are loc un protest al celor 67 de cadre medicale angajate pe perioadă determinată, pe durata stării de alerta.

Oamenii cer găsirea unei soluții pentru suplimentarea fondurilor și organizarea unui examen, în condițiile legii, mai ales că spitalul are un deficit de personal de peste 100 de cadre.

Aceștia susțin că, deși termenul în care contractele vor expira se apropie, nu au primit nici un răspuns la întrebarea dacă se va organiza un examen, prin care ar putea ocupa acele posturi pe perioadă nedeterminată. „Ne-ați angajat când erați disperați, ne-ați folosit și acum ne aruncați”, era scris cu litere de-o șchioapă pe un banner afișat de personalul ieșit la protest.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit legii 70/2022 personalul din unitățile sanitare cu paturi, serviciile de ambulanță, direcțiile de sănătate publică, instituțiile de asistență socială, încadrat fără concurs pe perioada determinată, pe posturi de execuție, în perioada stării de alertă, va putea ocupa, pe durata nedeterminată, același post în cadrul unității în care își desfășoară activitatea, prin promovarea unui examen organizat anterior încetării contractului individual de muncă.

„Ne plimbă de la Ana la Caiafa, nu ne dau nici un răspuns și nu vor să organizeze nici un examen. Am făcut o sesizare către conducerea spitalului pe care am semnat-o toți și nu știm nimic, dacă plecăm în 6 iunie, dacă se face concurs. Conducerea spitalului nu a făcut demersurile necesare pentru a primi fondurile necesare pentru a păstra cei 67 de angajați”, au transmis reprezentanții cadrelor medicale pentru ziarulunirea.ro.

În aprilie, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spunea personalul medical angajat în perioada pandemiei va putea rămâne pe posturi după ce va susţine un examen care să permită continuarea activităţii din punct de vedere legal.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Publicat

în

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia: Costuri de 10 ori mai mari, pentru administrația locală, față de cele prevăzute inițial

Restaurarea Palatului Principilor din Alba Iulia, clădirea în care a locuit timp de 10 luni Mihai Viteazul, costă administraţia locală o sumă de zece ori mai mare decât cea contractată iniţial.

Începute la sfârşitul lui 2018, lucrările ar fi trebuit să fie finalizate anul trecut. Valoarea contractului încheiat cu firma care a câştigat licitaţia a fost de peste 16 milioane de lei, iar în urma actualizării investiţiei s-a ajuns, până în prezent, la cheltuieli de peste 27,5 milioane de lei. Diferenţa este de 11,5 milioane de lei, respectiv mai mult de două milioane de euro. Potrivit primarului Gabriel Pleşa, restaurarea corpului E al monumentului istoric s-ar putea finaliza în luna octombrie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majorarea s-a aplicat cheltuielilor neeligibile din proiect suportate de Primăria Alba Iulia, care au crescut de zece ori.

Proiectul, unul complex, ce a presupus lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare şi expoziţionale, avea asigurată o finanţare cu fonduri europene de 98% din valoarea totală.

În urma actualizării în mai multe rânduri a devizului, proiectul are cheltuieli neeligibile majorate de la 600.000 de lei la peste 6 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de primar.

Palatul se află din 2009 în proprietatea publică a municipiului Alba Iulia şi în administrarea Consiliului Local. Aici ar urma să fie amenajat un Muzeu al Principatului Transilvaniei. În timpul lucrărilor, au fost descoperite artefacte arheologice vechi de sute de ani.

Palatul cu 250 de încăperi înregistrează cinci secole de existenţă cu modificări, refaceri şi adăugiri până în secolul XVIII. Clădirea i-a găzduit pe principii Transilvaniei, în perioada în care Alba Iulia a fost, timp de 143 de ani, capitala Principatului autonom al Transilvaniei. Odată cu cucerirea Transilvaniei de către austrieci, clădirea uriaşă a fost transformată în cazarmă militară şi a rămas cu acest statut timp de 300 de ani.

Iniţial, clădirea a avut drept destinaţie reşedinţa Capitoliului romano-catolic, adică locul unde se redactau şi autentificau acte. Din secolul al XVI-lea, a fost reşedinţă princiară, iar pentru o perioadă de 10 luni, în anii 1599 şi 1600, edificiul a servit ca reşedinţă a voievodului Mihai Viteazul.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare