Carl Filtsch, pianistul genial de la Sebeş, are un bust pe viitoarea Alee a Personalităţilor

Paul Voicu - Primar 2020

Vineri, 17 august 2018, după 173 de ani de la trecerea în lumea celor drepţi, Carl Filtsch a „revenit” acasă. Graţie eforturilor depuse de distinsa familie Mauksch, în cadrul Zilelor Municipiului Sebeş, ediţia 2018, a fost dezvelit un bust reprezentându-l pe micul pianist şi compozitor.

Donat comunităţii locale de către familia Mauksch, bustul, amplasat în vecinătatea Bisericii Evanghelice din Sebeş, a fost dezvelit în prezenţa unui public numeros. Vizibil emoţionat, domnul Friederich Mauksch a dezvăluit celor prezenţi resorturile emoţionale din spatele acestui gest, intervenţia domniei sale fiind continuată de cea a primarului Municipiului Sebeş, domnul Dorin Nistor, şi de cea a pastorului luteran, Alfred Dahinten.

ELIT

Momentul solemn, a fost continuat cu un concert extraordinar, susţinut de pianistul Csiki Boldijar, în cadrul căruia compoziţiile micului Carl Filtsch au fost readuse în atenţia opiniei publice locale.

Carl Filtsch (1830-1845) s-a născut la Sebeş, în casa preotului luteran Joseph Filtsch. Tovarăş de joacă al viitorului împărat Franz Joseph, înzestrat cu un talent nativ, până la 15 ani Carl Filtsch a ajuns cunoscut în întreaga Europă, colaborând cu Frederic Chopin şi Franz Liszt, cei mai apreciaţi pianişti ai secolului al XIX-lea, şi concertând pe cele mai importante scene (Viena, Buda, Paris, Londra, Wiesbaden, Baben-Baden). Lovit de o boală necruţătoare, s-a stins din viaţă la 11 mai 1845, la doar 15 ani, fiind înhumat în cimitirul San Michele din Veneţia. 

Mihail David - 2020

Facebook 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...