Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD
Care sunt școlile din Alba unde elevii beneficiază de programul „Masa caldă”? Ligia Deca dublează numărul de școli din țară în program, din localități cu primari PSD
Peste 90 de școli din localități conduse de primari PSD au fost adăugate în programul Masa caldă, potrivit unei analize Edupedu.ro, adică dublul numărului școlilor din localități cu primari PNL incluse pe listă în această toamnă. Ligia Deca „reglează” astfel ecuația politică din programul „masa caldă”, în perioada 2020-2022 numărul școlilor din localități cu primari PNL fiind dominant.
Concret, celor 300 de școli aprobate în program anul trecut școlar, le-au fost adăugate 150 de unități de învățământ altfel: 94 sunt în localități cu primari PSD, 45 în localități cu primari PNL, 5 în localități cu primari UDMR, iar restul de 6 în localități cu primari USR, independenți sau de la alte formațiuni politice.
Este vorba despre hotărârea de Guvern care a aprobat lista celor 450 de școli din programul pilot, listă în care la cea mai recentă revizie ministrul Sorin Cîmpeanu, vicepreședinte PNL, adăugase 63% școli din localități cu primari PNL, după cum am arătat într-o analiză similară la începutul anului școlar.
Lista unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale și a unităților-pilot din ALBA
Ca o justificare pentru creșterea numărului de școli din programul „Masa Caldă” pe considerente politice, Cîmpeanu a declarat în luna mai 2022 că premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, i-a cerut să găsească soluții pentru extinderea semnificativă a asigurării unei mese în școală.
Lista școlilor din programul Masa Caldă, a apartenenței politice a primarului localității și bugetele aferente primite, mai jos, în articol
Tot Ciucă, dar în septembrie 2022, când ministru încă era Sorin Cîmpeanu, a declarat public la începutul ședinței de Guvern, că cele 350 de școli ar trebui să fie alese „dintre cele care au cu adevărat nevoie”, lăsând de înțeles că „derapajul” produs de Cîmpeanu în alegerea școlilor din localități cu primari PNL ar trebui reglat: “Sunt convins că la nivelul Ministerului Educației vor fi luate măsuri, astfel încât aceste școli să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări, pentru fiecare județ în parte, în mod deosebit acolo unde este cu adevărat nevoie”.
Reamintim că și Monica Anisie, vicepreședinte PNL, alocase în mandatul de la Educație fonduri prioritar localităților cu primari din propriul partid, fiind vorba despre 60% dintre școlile noi în program, după cum am arătat la momentul respectiv.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP
Cu cât va crește salariul mediu net în 2025 și care sunt perspectivele până în 2028. Prognoza CNSP Câştigul salarial mediu net lunar se va majora în 2025 cu 6,2%, până la 5.355 lei, iar cel real va creşte cu 1,6%, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză, scrie […]