Care sunt fazele procesuale ale amenzii rutiere?
Procesul contravenţional are 3 faze procesuale: faza constatării contravenţiei şi aplicării sancţiunii contravenţionale, faza de judecată şi faza punerii În executare a sancţiunilor contravenţionale.
Prima fază a procesului contravenţional este constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii contravenţionale. Persoanele implicate sunt: agentul constatator, contravenientul şi martorii. În ceea ce priveşte participanţii la prima fază procesuală contravenţionala, agentul constatator şi contravenientul sunt cei mai importanţi.
Faza de judecată constă În ansamblul actelor procesuale şi procedurale care pot fi desfăşurate În faţa instanţei de judecată, Începând cu formularea plângerii contravenţionale şi până la data rămânerii irevocabile a hotărârii instanţei.
Faza punerii în executare a sancţiunilor contravenţionale constă în activităţile efectuate după ce actul de aplicare a sancţiunilor contravenţionale dobândeşte caracter irevocabil, respectiv executarea silită a sancţiunilor contravenţionale.
Dacă agentul constatator aplică şi sancţiunea, iar contravenientul este prezent la încheierea procesului-verbal, copia de pe acesta şi înştiinţarea de plată se înmânează contravenientului, pe bază de semnătura de primire. În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuza să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii.
Comunicarea procesului-verbal şi a înştiinţării de plată se face prin poştă, cu aviz de primire sau prin afişare la domiciliul persoanei fizice sau la sediul persoanei juridice contraveniente; operaţiunea de afişare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puţin un martor.
Dacă, potrivit actului normativ de stabilire şi sancţionare a contravenţiei, agentul constatator nu are dreptul să aplice şi sancţiunea, procesul-verbal de constatare se trimite de îndată organului său persoanei competente să aplice sancţiunea. În acest caz, sancţiunea se aplică prin rezoluţie scrisă pe procesul-verbal.
av. COLTUC Marius
Cabinet de avocat Coltuc, www.coltuc.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
26 noiembrie 2024 | „Despre arta de a crea o stare de conștiență”, tema lunii noiembrie la atelierul de Biblioterapie de la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba Proiectul 3.30 Biblioterapie este un proiect cultural ce se desfășoară sub forma unor ateliere de psihologie practică, promovând colecțiile tematice de carte ale Bibliotecii Județene Județeană „Lucian Blaga” […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan