Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. De ce nu supraviețuim la temperaturi și umiditate ridicate
Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. De ce nu supraviețuim la temperaturi și umiditate ridicate
Într-o perioadă în care temperaturile ajung zilnic la pragul caniculei, iar meteorologii anunță pe bandă rulantă coduri din ce în ce mai „colorate”, ne punem în mod letigim întrebarea cât mai rezistăm și care este este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta. Întrebarea are mai multe răspunsuri, iar specialiștii spun că temperatura depinde extrem de mult de umiditate.
Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman
Odată cu schimbările climatice care determină creșterea temperaturilor pe tot globul, căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar are și el limitele lui. Deci, care este cea mai înaltă temperatură pe care o pot suporta oamenii?
Răspunsul pe scurt este acesta: la o temperatură a becului umed de 35 grade Celsius, potrivit Live Science, care citează un studiu realizat în 2020 și publicat în revista Science Advances. Temperatura becului umed nu este aceeași cu temperatura aerului anunțată de meteorologi sau indicată de aplicațiile mobile. Temperatura unui bec umed este măsurată de un termometru acoperit cu o cârpă îmbibată cu apă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea. Acesta din urmă este importantă, pentru că atunci când în aer este mai multă apă, transpirația se evaporă de pe corp mai greu, iar temperatura corpului va rămâne ridicată – deci nu se va „răcori”.
Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care corpul uman cedează, afirmă Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă. Dar când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura becului umed se poate ridica la niveluri periculoase. De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, temperatura becului umed este aproximativ 30,5 de grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius și umiditatea este de 77%, temperatura becului umed va fi de 35 de grade Celsius.
De ce nu supraviețuiesc oamenii la temperaturi și umiditate ridicate
Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura becului umed crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal”, a spus Raymond pentru Live Science.
La 40 de grade Celsius corpul devine hipertermic, iar asta poate duce la simptome precum puls rapid, modificare a stării mentale, lipsa transpirației, leșin și comă, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.
Cu toate acestea, o temperatură a becului de 35 de grade Celsius nu va cauza imediat moartea, corpul cedând după aproximativ 3 ore, a spus Raymond. De asemenea, el a mai spus că nu există o modalitate de a confirma că 35 de grade Celsius este temperatura exactă a becului umed la care noi nu mai putem supraviețui, din motive evidente. Raymond, însă, a estimat că cifra este cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius.
Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a becului umed mai mare de aproximativ 35 de grade, temperaturile mai scăzute pot fi, de asemenea, mortale. Exercițiile fizice și expunerea la lumina directă a soarelui duc la supraîncălzire. Persoanele în vârstă sau cu anumite afecțiuni cum ar fi obezitatea, persoanele care iau antipsihotice, nu își pot regla temperatura, așa că sunt mai vulnerabile în fața căldurii. Acesta este motivul pentru care unii oameni mor chiar și la temperaturi mai scăzute de 35 de grade.
Din fericire, aerul condiționat poate salva oamenii de căldură.
Sursa: digi24.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși
23 decembrie 1989: Cea mai sângeroasă zi a Revoluției. 40 de soldați veniți să apere Aeroportul Otopeni au fost uciși Soții Ceauşescu au fost arestați pe 22 decembrie 1989 şi toată lumea se aştepta ca revoltele să se încheie, dar sângele a continuat să curgă. În acea zi, România a intrat sub spectrul unei ameninţări […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 11 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 4 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana