Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. De ce nu supraviețuim la temperaturi și umiditate ridicate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman. De ce nu supraviețuim la temperaturi și umiditate ridicate

Într-o perioadă în care temperaturile ajung zilnic la pragul caniculei, iar meteorologii anunță pe bandă rulantă coduri din ce în ce mai „colorate”, ne punem în mod letigim întrebarea cât mai rezistăm și care este este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta. Întrebarea are mai multe răspunsuri, iar specialiștii spun că temperatura depinde extrem de mult de umiditate.

Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman

Odată cu schimbările climatice care determină creșterea temperaturilor pe tot globul, căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar are și el limitele lui. Deci, care este cea mai înaltă temperatură pe care o pot suporta oamenii?

Răspunsul pe scurt este acesta: la o temperatură a becului umed de 35 grade Celsius, potrivit Live Science, care citează un studiu realizat în 2020 și publicat în revista Science Advances. Temperatura becului umed nu este aceeași cu temperatura aerului anunțată de meteorologi sau indicată de aplicațiile mobile. Temperatura unui bec umed este măsurată de un termometru acoperit cu o cârpă îmbibată cu apă și ia în considerare atât căldura, cât și umiditatea. Acesta din urmă este importantă, pentru că atunci când în aer este mai multă apă, transpirația se evaporă de pe corp mai greu, iar temperatura corpului va rămâne ridicată – deci nu se va „răcori”.

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, temperatura becului umed probabil nu se va apropia de punctul în care corpul uman cedează, afirmă Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă. Dar când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, temperatura becului umed se poate ridica la niveluri periculoase. De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, temperatura becului umed este aproximativ 30,5 de grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius și umiditatea este de 77%, temperatura becului umed va fi de 35 de grade Celsius.

De ce nu supraviețuiesc oamenii la temperaturi și umiditate ridicate

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura becului umed crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal”, a spus Raymond pentru Live Science.

La 40 de grade Celsius corpul devine hipertermic, iar asta poate duce la simptome precum puls rapid, modificare a stării mentale, lipsa transpirației, leșin și comă, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.

Cu toate acestea, o temperatură a becului de 35 de grade Celsius nu va cauza imediat moartea, corpul cedând după aproximativ 3 ore, a spus Raymond. De asemenea, el a mai spus că nu există o modalitate de a confirma că 35 de grade Celsius este temperatura exactă a becului umed la care noi nu mai putem supraviețui, din motive evidente. Raymond, însă, a estimat că cifra este cuprinsă între 34 și 36,5 de grade Celsius.

Deși nimeni nu poate trăi la o temperatură a becului umed mai mare de aproximativ 35 de grade, temperaturile mai scăzute pot fi, de asemenea, mortale. Exercițiile fizice și expunerea la lumina directă a soarelui duc la supraîncălzire. Persoanele în vârstă sau cu anumite afecțiuni cum ar fi obezitatea, persoanele care iau antipsihotice, nu își pot regla temperatura, așa că sunt mai vulnerabile în fața căldurii. Acesta este motivul pentru care unii oameni mor chiar și la temperaturi mai scăzute de 35 de grade.

Din fericire, aerul condiționat poate salva oamenii de căldură.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea