Rămâi conectat

Actualitate

Care este cea mai avantajoasă ofertă pentru carnea de porc de Crăciun? Kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine

Ziarul Unirea

Publicat

în

Care este cea mai avantajoasă ofertă pentru carnea de porc de Crăciun? Kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine

După ce autoritățile au anunțat că țăranii sunt liberi să-și vândă porcii crescuți în gopodărie a explodat oferta.

CITEȘTE ȘI: Târg de Crăciun 2023, la Alba Iulia: Când va avea loc marea deschidere și aprinderea iluminatului festiv

Vestea bună este că prețul este cam același de anul trecut: 16 lei kilogramul în viu. Sună tentant, dacă aruncăm un ochi în băcănii și carmangerii. Cu o condiție: să te pricepi să prepari porcul. În plus și acasă se adaugă unele cheltuieli.

Suntem în post, dar ne lasă gura apă când ne uităm în galantare, prin băcănii și carmangerii.

Lista de cumpărături pentru Crăciun conține tot ce se poate prepara dintr-un porc de 150 de kilograme. Pe lângă carne de mai multe feluri, avem șorici, slănină, cotlet, pulpă, ceafă, coaste, ciolan afumat, cârnați, caltaboși, pastramă sau jambon.

Un calcul arată că, luate din magazin, ar costa între 2.300 și 4.200 de lei, la prețuri medii ce variază în funcție de profilul băcăniei sau al carmangeriei. Produse medii sau de lux. Există însă și altă variantă. Porcul cumpărat în viu.

CITEȘTE ȘI: Când se va deschide patinoarul din Alba Iulia: Tarife și programul de funcționare

Autoritățile sanitar veterinare le dau voie țăranilor să vândă porcii crescuți în gospodărie. Oamenii au lansat deja ofertele, iar prețul este de circa 16 lei kilogramul în viu. Asta înseamnă 2.400 de lei un exemplar frumos de 150 de kilograme.

40 de kilograme se pierd din start, la tăiere, dar rămâne carne destulă pentru tot soiul de preparate. Însă este bine de știut că și acasă prepararea crește prețul produsului. Scăzând manopera, tot mai rămân costurile cu gazul, electricitatea, lemul pentru afumat dar și cu diverse alte ingrediente.

Porcii din gospodărie trebuie înregistrați în registrul agricol al primăriei pe raza căreia se află exploatația.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea