Rămâi conectat

Actualitate

Cardul de energie 2023: Cele trei acte necesare pentru banii de facturi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cardul de energie 2023: Cele trei acte necesare pentru banii de facturi

Românii care așteaptă ajutorul de la stat pentru plata facturilor uriașe la întreținere primite la început de an trebuie să treacă mai întâi pe la administratorii de blocuri. 

Deși trebuia să fie un sistem simplu de ajutorare a statului pentru oamenii care încă sunt racordați la sistemul public de încălzire, noua modalitate de decontare a facturilor la energie a dat peste cap atât administratorii de blocuri, cât și locuitorii care încă beneficiază de acest serviciu.

Pe de o parte, administratorii de blocuri trebuie să scoată din factura de întreținere costul la încălzire pe fiecare apartament în parte și pe fiecare beneficiar.

Mai apoi, trebuie să facă o declarație prin care se arată faptul că aceștia beneficiază de ajutorul statului în valoare de 1400 de lei și cu acea declarație, cu acel card primit din partea statului, dar și cu buletinul, oamenii trebuie să meargă la un ghișeu poștal.

Cele trei acte necesare pentru banii de energie electrică

Acolo, românii depun toate documentele și, prin mandat poștal, statul își recuperează banii din contul fiecărei persoane alocat.

Tot acest sistem, spun administratorii de blocuri, putea să fie mult mai simplu, însă ministrul Marcel Boloș este de o altă părere.

„Acest certificat de validare a datoriilor este specific numai pentru încălzirea în sistem centralizat. Pentru căldura de la bloc avem peste 190.000 de asociații de proprietari.

E nevoie de trei documente: cartea de identitate, cardul de energie și acest certificat de validare a datoriilor, care se prezintă oficiantului poștal.

Se eliberează apoi o dovadă privind operațiunile de servicii de mandat poștal”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Cine sunt românii care vor primi în 2023 ajutor de la stat

„Avem pensionarii cu venituri lunare mai mici de 2.000 de lei. Atenţie, se calculează şi veniturile medii lunare pe locul de consum. Pentru că s-ar putea, împreună cu pensionarul, să mai aibă membri din familie care înregistrează venituri. Avem un singur loc de consum energetic.

Se calculează venitul mediu pe loc de consum ceea ce înseamnă că plafonul de 2.000 de lei poate să influenţeze acordarea cardului de energie, dacă unul dintre membrii familiei, care locuieşte în aceeaşi casă, are venituri ce trec de această medie de 2.000 de lei”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene.

Ministrul a explicat că la acest calcul nu se iau în considerare şi ajutorul acordat pensionarilor.

„Ajutoarele sunt venituri care nu se cumulează, sunt neimpozabile. Din acest punct de vedere, doar componenta de venituri a celor care mai locuiesc cu beneficiarul trebuie avută în vedere pentru că aici discutăm de locul de consum de energie care provine fie din energie electrică, gaze naturale, fie din încălzire în sistem centralizat.

Noi pe acel loc de consum încercăm să compensăm parţial plăţile la facturile pentru energie”, a mai declarat Marcel Boloş.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea