Cardul de asigurări sociale de sănătate – emis pe cheltuiala Ministerului Sănătăţii
Cheltuielile necesare pentru producerea cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate ar putea fi suportate integral de la bugetul de stat, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă lansat recent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Cardul va fi produs începând cu luna august şi va cuprinde o serie de informaţii ce dovedesc calitatea de asigurat. Deşi Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prevede că toate cheltuielile de producere a cardului naţional vor fi suportate atât de Casă Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cât şi de asigurat, Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează să susţină de la bugetul de stat toate costurile.
În acest sens, pe site-ul MS a fost lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanţă de Urgenţă, ce stabileşte că toate cheltuielile cu producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se suportă din bugetul MS, în timp ce costurile pentru producerea soluţiilor informatice pentru administrarea cardului se suportă de CNAS, din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
De asemenea, pentru plata şi distribuţia cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se va încheia un contract între MS şi CNAS cu C.N. „Imprimeria Naţională” SA., care ar putea produce, lunar, aproximativ 1 milion de exemplare.
Conform informaţiilor publicate de MS, costul unui card se estimează la aproximativ 2 euro, iar producerea lui va începe din luna august.
lCe informaţii va cuprinde cardul?
Potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cardul naţional de asigurări sociale de sănătate va înlocui documentele care atestă calitatea de asigurat, adică adeverinţa de asigurat, eliberată prin grija casei de asigurări la care este înscris asiguratul, sau documentul rezultat prin accesarea de către furnizorii aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate a instrumentului electronic pus la dispoziţie de CNAS.
Conform prevederilor legale, cardul se va emite pentru asiguraţii cu vârsta peste 18 ani, se va folosi doar pe teritoriul României şi va cuprinde următoarele informaţii: *numele, prenumele, precum şi codul numeric personal ale asiguratului; *codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate; *numărul de identificare al cardului naţional de asigurări sociale de sănătate; *diagnostice medicale cu risc vital şi boli cronice; *grupa sanguină şi Rh; *acceptul exprimat, în timpul vieţii, pentru prelevarea de organe, ţesuturi şi celule, după deces; *medic de familie: nume, prenume, date de contact.
Nicoleta IDITA-TOMUŢA
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]