Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cantitate aproape dublă în aer de pulberi cauzatoare de CANCER față de limita zilnică, după INCENDIUL de la depoztitul de PET-uri din Alba Iulia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cantitate aproape dublă în aer de pulberi cauzatoare de CANCER față de limita zilnică, după INCENDIUL de la depoztitul de PET-uri din Alba Iulia

*Dacă legea ar stipula limite maxime orare, poluarea ar fi fost mult mai mare

Agenția pentru Protecția Mediului Alba (APM) a anunțat rezultatele măsurătorilor de calitate a aerului efectuate marți, 17 august, între orele 15.00-17.00, în timpul incendiului izbucnit la depozitul de deşeuri situat la ieșire din Alba Iulia spre Teiuș, realizate cu unitatea mobilă a Serviciului Monitorizare și Laboratoare, în două puncte.

Principalele categorii de deşeuri aflate pe amplasament în cantităţi mari au fost: hârtie, carton, materiale plastice de diferite tipuri, uleiuri uzate de motor etc., în total arzând – conform ISU Alba – peste 3.000 de tone de deșeuri reciclabile.

Într-un comunicat de presă, APM Alba susține că valorile concentraţiilor poluanţilor măsuraţi (formaldehidă, benzen, metanol, monoxid de carbon, amoniac, dioxid de azot şi dioxid de sulf) s-au încadrat în limitele prevăzute de legislația aferentă în vigoare.

În schimb, la staţia automată de monitorizare a calităţii aerului AB1 – Alba Iulia au fost observate creşteri orare la indicatorul PM10 automat, începând cu ora 17.00. Potrivit site-ului oficial calitateaer.ro, PM 10 sunt particulele în suspensie, adică un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid care pot provoca afecțiuni respiratorii și chiar cancer. Valoarea limită zilnică prevăzută de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător este de 50 ug/mc și, potrivit APM Alba, în data de 17 august nu a fost depăşită, valoarea medie zilnică fiind de doar 39,17 ug/mc (n.a. – rezultată din împărțirea sumei valorilor orare la 24 de ore). La ora 17.00, însă, când operațiunea de stingere a incendiului se apropia de final, valoarea concentraţiei la indicatorul PM10 a fost de 86,81 ug/mc, scăzând însă ușor după o oră, la 74,88 ug/mc.

Citește și: UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU PUTERNIC cu degajări mari de FUM la un depozit din Alba Iulia

Reprezentanta APM Alba, Delia Stănescu, a explicat pentru ziarul „Unirea” că legislația în vigoare nu prevede și o valoare limită orară pentru PM 10, ci doar una zilnică, astfel că la acest indicator nu a fost înregistrată depășire a valorii limitei zilnice.

Dacă am raporta valoarea de 86,81 ug/mc înregistrată la ora 17.00 chiar și la valoarea limită zilnică, de 50 ug/mc, aceasta ar fi de 1,73 de ori mai mare, adică aproape dublă.

Potrivit calitateaer.ro, în 17 august, cea mai mică valoare la PM 10 s-a înregistrat la ora 23.00 – 15,01 ug/mc și, din acest mod de calcul, rezultă că persoanele sensibile (copiii, bătrânii, cardiacii, astmaticii) care au trecut prin zonă între orele 17.00 – 18.00 s-ar fi putut efectiv sufoca din cauza poluării, deși valoarea limită zilnică nu fusese depășită!

*Inhalarea îndelungată a particulelor în suspensie poate să provoace cancer și moarte

Dimensiunea particulelor în suspensie este direct legată de potențialul de a cauza efecte asupra sănătății. Potrivit calitateaer.ro, o problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Citește și: VIDEO DRONĂ| Imagini tulburătoare cu INCENDIUL de PROPORȚII de la un depozit de materiale plastice din Alba Iulia

Expunerea pe termen lung chiar și la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung chiar și la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Vă amintim că peste 80 de pompieri militari cu 23 de mijloace tehnice din județele Alba, Bihor, Cluj, Timiș, Sibiu și Hunedoara au intervenit pentru stingerea incediului de la depozitul de materiale reciclabile situat lângă SEWS, norii groși de fum negru și înecăcios cu miros de plastic ars putând fi văzuți și din localități situate la câțiva kilometri depărtare, iar ISU Alba a transmis un mesaj Ro-Alert, avertizând populația să închidă ferestrele, ca să nu le intre fumul și mirosul în locuințe!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea