Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cantitate aproape dublă în aer de pulberi cauzatoare de CANCER față de limita zilnică, după INCENDIUL de la depoztitul de PET-uri din Alba Iulia

Publicat

în

Cantitate aproape dublă în aer de pulberi cauzatoare de CANCER față de limita zilnică, după INCENDIUL de la depoztitul de PET-uri din Alba Iulia

*Dacă legea ar stipula limite maxime orare, poluarea ar fi fost mult mai mare

Agenția pentru Protecția Mediului Alba (APM) a anunțat rezultatele măsurătorilor de calitate a aerului efectuate marți, 17 august, între orele 15.00-17.00, în timpul incendiului izbucnit la depozitul de deşeuri situat la ieșire din Alba Iulia spre Teiuș, realizate cu unitatea mobilă a Serviciului Monitorizare și Laboratoare, în două puncte.

Principalele categorii de deşeuri aflate pe amplasament în cantităţi mari au fost: hârtie, carton, materiale plastice de diferite tipuri, uleiuri uzate de motor etc., în total arzând – conform ISU Alba – peste 3.000 de tone de deșeuri reciclabile.

Electrica Furnizare Discount

Într-un comunicat de presă, APM Alba susține că valorile concentraţiilor poluanţilor măsuraţi (formaldehidă, benzen, metanol, monoxid de carbon, amoniac, dioxid de azot şi dioxid de sulf) s-au încadrat în limitele prevăzute de legislația aferentă în vigoare.

În schimb, la staţia automată de monitorizare a calităţii aerului AB1 – Alba Iulia au fost observate creşteri orare la indicatorul PM10 automat, începând cu ora 17.00. Potrivit site-ului oficial calitateaer.ro, PM 10 sunt particulele în suspensie, adică un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid care pot provoca afecțiuni respiratorii și chiar cancer. Valoarea limită zilnică prevăzută de Legea nr. 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător este de 50 ug/mc și, potrivit APM Alba, în data de 17 august nu a fost depăşită, valoarea medie zilnică fiind de doar 39,17 ug/mc (n.a. – rezultată din împărțirea sumei valorilor orare la 24 de ore). La ora 17.00, însă, când operațiunea de stingere a incendiului se apropia de final, valoarea concentraţiei la indicatorul PM10 a fost de 86,81 ug/mc, scăzând însă ușor după o oră, la 74,88 ug/mc.

Citește și: UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU PUTERNIC cu degajări mari de FUM la un depozit din Alba Iulia

Reprezentanta APM Alba, Delia Stănescu, a explicat pentru ziarul „Unirea” că legislația în vigoare nu prevede și o valoare limită orară pentru PM 10, ci doar una zilnică, astfel că la acest indicator nu a fost înregistrată depășire a valorii limitei zilnice.

Dacă am raporta valoarea de 86,81 ug/mc înregistrată la ora 17.00 chiar și la valoarea limită zilnică, de 50 ug/mc, aceasta ar fi de 1,73 de ori mai mare, adică aproape dublă.

Potrivit calitateaer.ro, în 17 august, cea mai mică valoare la PM 10 s-a înregistrat la ora 23.00 – 15,01 ug/mc și, din acest mod de calcul, rezultă că persoanele sensibile (copiii, bătrânii, cardiacii, astmaticii) care au trecut prin zonă între orele 17.00 – 18.00 s-ar fi putut efectiv sufoca din cauza poluării, deși valoarea limită zilnică nu fusese depășită!

*Inhalarea îndelungată a particulelor în suspensie poate să provoace cancer și moarte

Dimensiunea particulelor în suspensie este direct legată de potențialul de a cauza efecte asupra sănătății. Potrivit calitateaer.ro, o problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Citește și: VIDEO DRONĂ| Imagini tulburătoare cu INCENDIUL de PROPORȚII de la un depozit de materiale plastice din Alba Iulia

Expunerea pe termen lung chiar și la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii. Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil. Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii.

Expunerea pe termen lung chiar și la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură. Vă amintim că peste 80 de pompieri militari cu 23 de mijloace tehnice din județele Alba, Bihor, Cluj, Timiș, Sibiu și Hunedoara au intervenit pentru stingerea incediului de la depozitul de materiale reciclabile situat lângă SEWS, norii groși de fum negru și înecăcios cu miros de plastic ars putând fi văzuți și din localități situate la câțiva kilometri depărtare, iar ISU Alba a transmis un mesaj Ro-Alert, avertizând populația să închidă ferestrele, ca să nu le intre fumul și mirosul în locuințe!

Publicitate

Ştirea zilei

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

Publicat

în

Avertizare Cod GALBEN de CEAȚĂ în Alba. Vizibilitate scăzută sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, joi dimineața

ANM a emis o atenționare de tip nowcasting de cod galben de ceață, valabilă marți, până la ora 11:00, pentru mai multe localități din județul Alba.

Sunt vizate localitățile Alba Iulia, Aiud, Sebeș, Ocna Mureș, Teiuș, Unirea, Galda de Jos, Mihalț, Sântimbru, Ciugud, Mirăslău, Rădești, Cut, Vințu de Jos, Șibot, Săliștea, Blandiana.

Electrica Furnizare Discount

De asemenea, este semnalată, local, ceață care determină reducerea vizibilității sub 200 m și izolat sub 50 m.

Citește mai mult

Ştirea zilei

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Publicat

în

ACCIDENT rutier la SEBEȘ: O femeie și o fetiță au fost acroșate de un autoturism, în zona unei treceri de pietoni

Două persoane, o femei și o fetiță,  au fost acroșate în zona unei treceri de pietoni de pe strada Dorin Pavel din municipiul Sebeș. Cercetarea la fața locului este în desfășurare. Victimele primesc îngrijiri medicale, transmit reprezentanții IPJ Alba prin canalul de comunicare specific. Știre în curs de actualizare.

Citește mai mult

Ştirea zilei

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Publicat

în

21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj: Orașul va deveni centrul învățământului românesc din Transilvania

Pe 21 octombrie 1754 se inaugurau primele scoli din Blaj, nucleul viitorului seminar si gimnaziu. Din acest moment, Blajul va deveni centrul invatamantului romanesc din Transilvania.”  Blajul a devenit, începând din secolul al XVI-lea, centrul învăţământului românesc din Transilvania. În 1754 sunt inaugurate primele şcoli din Blaj: „Şcoala de Obşte”, cu predare în română, şi Gimnaziul din Blaj, cu predare în latină şi germană.

In anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron, la Blaj si-a deschis portile prima scoala publica cu limba de predare romana. Acest fapt l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: „aici a rasarit soarele romanilor”. O inscriptie cu acest citat este montata pe cladirea in care a functionat scoala de obste.

In anul 1790, populatia Blajului a ajuns la 1.000 de locuitori. La 1835, numarul de locuitori se ridica la 1.300. Dezvoltarea invatamantului si a comertului, precum si construirea caii ferate, au determinat o crestere substantiala a populatiei Blajului, care avea sa insumeze 2.338 locuitori la 1900 si 9.036 locuitori la 1941.
Interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma de catre autoritatile comuniste, in octombrie 1948, a insemnat o grea lovitura pentru Blaj, deoarece intreaga elita intelectuala concentrata in Blaj a fost arestata si dispersata.

Electrica Furnizare Discount

Academia Teologica Greco-Catolica a fost inchisa, iar Biblioteca Centrala din Blaj a fost distrusa. O mare parte a cartilor a fost aruncata in raul Tarnava. Capelele institutelor de invatamant din Blaj au fost transformate in sali de sport. Corpul profesoral greco-catolic a fost imprastiat prin inchisorile comuniste. La recensamantul din 1956, în Blaj au fost consemnate 8.711 persoane, fapt explicabil prin deportari.

Primele scoli de un grad mai inalt in limba romana au fost infiintate la Iasi de Gheorghe Asachi si la Bucuresti de Gheorghe Lazar. La Blaj existau scoli cu limba de predare romana inca din anul 1754; la Arad se infiinteaza prima scoala pentru pregatirea invatatorilor (Preparandia) in 1812. In Moldova, Gheorghe Asachi a introdus limba romana in invatamantul de la Trei-Ierarhi, infiintand in 1814 un curs de inginerie, a carui prima promotie a absolvit scoala in 1818.

Tot Asachi reorganizeaza in 1828 Seminarul de la Scoala si infiinteaza Scoala Vasiliana de la Trei-Ierarhi cu un ciclu elementar de trei clase, unul normal de doi ani si altul gimnazial de patru ani, avand ca limba de predare la toate materiile limba romana. In 1835, prin stradania lui Gheorghe Asachi, ia fiinta Academia Mihaileana, numita astfel dupa numele lui Mihail Sturdza, domnul de atunci al Moldovei. Aceasta scoala avea toate gradele de invatamant, de la cel elementar pana la cel superior.

In Tara Romaneasca, sub conducerea carturarului Gheorghe Lazar, se deschide in martie 1818 Scoala romana de la „Sfantul Sava” prin transformarea Academiei domnesti. In Instiintarea catre „de toata cinstea vrednica tinerime”, din august 1818, dascalul transilvaniei arata ca poporul nostru, „care este asa de vechi, asa de vestit , proslavit si inzestrat cu toate darurile duhovnicesti„, are nevoie de „o scoala mai de treaba, o Academie, cu stiinta chiar in limba maicii sale„. Aceasta scoala a functionat cinci ani, cu o intrerupere in 1821. Lazar a murit tanar, in 1823, dar scoala infiintata de el a continuat sa functioneze pana in 1828, condusa de elevii sai: Ion Heliade Radulescu, Eufrosin Poteca etc.

Numarul scolilor in limba romana creste in Moldova si Tara Romaneasca. Dinicu Golescu infiinteaza pe mosia sa din Golesti, in 1826, o scoala unde puteau invata si fii de tarani.

In Transilvania se mentine traditia culturala a scolilor din Blaj. Noii organizatori ai invatamantului sunt Timotei Cipariu la Blaj si Gheorghe Baritiu la Brasov. In 1834 se infiinteaza la Brasov prima scoala comerciala. Printre profesorii acestei scoli s-a numarat si Gheorghe Baritiu, figura proeminenta a revolutiei de la 1848 din Transilvania.

Sursa:Sursa: imclain.ro, accesliber.wordpress.com și e-communio.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare