Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Candidații nu învață pentru examenul de primire în profesia de avocat stagiar – susține prodecanul Baroului Alba. Opinia decanului Ioan Rus

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Candidații care nu au fost admiși la examenul de primire în profesia de avocat stagiar nu au învățat suficient, este de părere prodecanul Baroului Alba, av. Armand Boer, în vreme ce decanul Baroului Alba, Ioan Rus, a opinat că există și un exces de exigență, dar eșecurile se produc și din cauza slabei pregătiri a absolvenților de drept.

Ioan Rus si Armand Boer01Doar doi candidați, din 32 înscriși, au fost admiși, înainte de contestații, la examenul de primire în profesia de avocat stagiar în Baroul Alba. Este vorba despre Airinei Andreea Maria – 73 de puncte și Sanda Diana Raluca – 72 de puncte.

Procentul scăzut de candidați admiși este cauzat de faptul că ”nu se învață”, a spus prodecanul Baroului Alba, răspunzând unei întrebări. Decanul Ioan Rus a avut o opinie parțial diferită. ”Mi se pare că este un exces și de exigență, dar poate și slaba pregătire a candidaților. Trebuie să ne gândim și cu aceste intrări în avocatură că dacă ajungem la această limită foarte mică o să scadă numărul celor care susțin fondul de pensii al avocaților. Noi avem o casă de asigurări proprie care se alimentează din contribuțiile avocaților”, a afirmat Rus, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Examenul de primire în profesia de avocat a fost susținut în 14 septembrie și a constat în verificarea cunoștințelor juridice printr-un test grilă (100 de întrebări) la disciplinele „Organizarea și exercitarea profesiei de avocat”, „Drept civil”, „Drept procesual civil”, „Drept penal” și „Drept procesual penal”. Fiecare răspuns corect este egal cu un punct, iar candidații, au trebuit să obțină, pentru a fi declarați admiși, cel puțin zece puncte la fiecare disciplină în parte și cel puțin 70 de puncte în total. Au făcut peste 70 de puncte, însă nu au obținut peste 10 puncte la fiecare disciplină în parte: Manciulea Paula – 78 de puncte, Hațegan Alina – 73 de puncte, Motolity Larisa – 73 de puncte, David Ioana – 70 de puncte. Cu privire la acest ultim criteriu de admitere, av. Armand Boer a arătat că este justificat deoarecebarou Alba23 candidații trebuie să aibă cunoștințe egale.

”A fost o perioadă de lipsă de selecție în profesia de avocat, de aceea am spus că este erodată din interior. A fost o etapă legislativă în care oricine a fost consilier juridic, cu 10 ani vechime, a intrat fără examen. Oricine avea 10 ani în profesiile conexe, profesiile juridice, polițist de exemplu, dar nu orice fel de polițist, care mergea la cercetări penale, care avea tangențe, a putut să intre avocat, la fel, orice judecător cu 10 ani vechime”, a afirmat  Boer.

În momentul de față, pot intra în avocatură fără examen doar magistrații Înaltei Curți de barou Alba15Casație și Justiție și cei care parte din instanțe internaționale, a afirmat Rus.

”Este într-un fel bine că se acordă foarte multă atenție pentru că nu putem avea avocați care să facă experimente pe clienți. Trebuie avocați foarte bine pregătiți care, într-adevăr, să știe să dea consultanță să știe să asiste să reprezinte un justițiabil nu doar să încaseze anumite sume de bani. Deci, undeva și la noi în sistemul nostru s-a pus mai mult accent pe calitate, pe intrarea în profesie, și pe creșterea prestigiului profesional al avocaților, asta e foarte important”, a mai precizat Rus.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință

Ziarul Unirea

Publicat

în

DOLIU în familia primarului din Alba Iulia: Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață după o grea suferință Este doliu în familia primarului de la Alba Iulia. Mama lui Gabriel Pleșa a încetat din viață vineri, 26 aprilie, după o grea suferință. Citește și: Mesaje de condoleanțe Mama primarului Gabriel Pleșa, Maria Pleșa, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea