Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Când vine Moș Crăciun: Cum a apărut bătrânelul cu haine roșii care aduce bucurii celor mici

Publicat

în

În ce dată vine Moș Crăciun: Cum a apărut bătrânelul cu haine roșii care aduce bucurii celor mici

În fiecare an, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, Moş Crăciun vine cu darurile mult dorite pentru fiecare. De sute de ani, Moşul, în sania plină de daruri, trasă de renii săi, face înconjurul lumii şi intră pe coşurile caselor pentru a aşeza sub bradul împodobit cadourile meritate. Copiii îi pot pregăti o gustare – un pahar cu lapte şi biscuiţi lângă brad pentru ca Moşul să-şi recapete forţele să poată ajunge la toţi.

Bătrânel, cu haine roșii, barbă lungă și albă și cu un sac mare în spate plin de cadouri. Da, ați ghicit. Vorbim despre Moș Crăciun, dar și despre sania și spiridușii săi. Care este povestea din spatele celui mai așteptat personaj, dar și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun

Moș Crăciun este cel mai așteptat și cel mai iubit personaj din perioada sărbătorilor de iarnă. Copiii fac liste întregi de cadouri, părinții se pregătesc cu bunătăți, iar casa este înfrumusețată de sărbătoare pentru a-l aștepta pe cel mai îndrăgit, Moș Crăciun. Însă, până să ajungem la tradițiile deja cunoscute, Moș Crăciun are o adevărată poveste în spate. Iată care este aceasta!

Elit - Gustul Desăvârșit

Legenda lui Moș Crăciun – cum a apărut cel mai așteptat personaj

Există o mulțime de legende despre Moș Crăciun, însă una dintre cele mai cunoscute este aceea legată de Fecioara Maria.

Se spune că, Fecioara Maria era aproape să îl nască pe Iisus și i-a cerut lui Moș Ajun să o adăpostească. Însă, din cauza faptul că acesta era sărac, a refuzat-o și a trimis-o către fratele său, Moș Crăciun, deoarece el era mai bogat. Odată ajunsă la casa lui Moș Crăciun, soția sa a primit-o și a trimis-o să nască în grajdul animalelor, deoarece Moșul Crăciun nu o accepta.

Conform legendei, doamna Crăciun ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască, dar atunci când Moș Crăciun a aflat, s-ar fi înfuriat destul de tare și i-ar fi tăiat mâinile soției sale.

Însă, Fecioara Maria a vindecat-o ca prin minune pe doamna Crăciun și i-a lipit mâinile la loc. Când Moș Crăciun a văzut toate astea, se spune că ar fi devenit “primul creștin”, și i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale.

De-a doua zi, Moș Crăciun, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, obișnuia să împartă cadouri oamenilor sărmani. El mergea de fiecare dată la copiii cuminți cu sania trasă de reni.

Legenda lui Moș Crăciun – povestea unui bătrân sărman

O altă legendă despre povestea de viață a lui Moș Crăciun este aceea care ne spune că Moșul era un bătrân sărman care făcea jucării. Lui îi plăcea atât de mult ceea ce făcea, încât meșterea asta pe parcursul anului, iar de Crăciun mergea în târg pentru a le vinde. Într-o seară, în drumul său spre casă, Moș Crăciun a trecut pe lângă o fereastră unde a văzut trei copii care nu primiseră nimic. Bătrânul a văzut tristețea acestora și, pentru că vânduse toate jucăriile la târg, printr-o minune, pe fundul sacului a mai apărut una.

În fața lui Moș Crăciun a apărut o căprioară rănită, bătrânul a bandajat-o și a făcut-o bine, iar în semn de mulțumire, au apărut renii și sania. De aici, straiele bătrânului sărman s-au transformat în haine frumoase, roșii, iar așa a apărut Moș Crăciun.

Povestea lui Moș Crăciun – legenda unui pastor bătrân și a câinelui său credincios

Se spune că un păstor avea un câine credincios, iar într-o seară, când căutau un loc unde să poată înnopta. Deodată, câinele a început să vorbească și să îi spună că pe cer se află o stea luminoasă, pe care ar trebui să o urmeze. Ei au mers după lumina stelei și așa au ajuns într-un loc unde se afla o femeie cu copilul ei nou-născut.

Pentru că era foarte frig afară, vitele din grajd încercau să îi încălzează pe cei doi, iar păstorul, când a văzut asta, i-a învelit pe cei doi cu blana sa de oaie, iar el s-a adăpostit printre mioare. De atunci, a doua zi dimineață, bătrânul a fost înconjurat cu o lumină albă, care l-a adus în fața lui Dumnezeu și, drept răsplată, păstorul a fost pus de Dumnezeu să aducă bucurii copiilor în fiecare an. El a primit numele de Moș Crăciun.

Tradiții și obiceiuri înainte de Moș Crăciun

Tradițiile în ajun de Crăciun se înmulțesc de la un an la altul, dar bucuria copiilor cu care așteaptă cadourile de la Moș Crăciun nu se schimbă niciodată. Însă, pe lângă lista de dorințe a celor mici, mai există și câteva obiceiuri și tradiții înainte de Moș Crăciun. Iată care sunt acestea.

Tradiția împodobirii bradului

Bradul de Crăciun se împodobește cu ornamente de culoare roșie și verde. Împodobirea bradului se pare că a apărut în Germania, acolo unde, Sfântul Bonifaciu, a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În căderea lor, stejarii au distrus majoritatea copacilor din preajmă, mai puțin bradul, care de atunci a devenit simbolul sărbătorii de Crăciun. Conform tradiției, bradul se împodobește în seara de Ajun.

În anumite zone ale țării există tradiții care se transmit din generație în generație. De exemplu, în Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii încep ziua dis de dimineață, atunci când aprind focul în sobă și rostesc o urare de Crăciun.

Urarea sună cam așa:

“Bună dimineața lui Ajun!
C-a venit într-un ceas bun
Să ne-aducă: porci grași și unturoși
Și oamenii sănătoși,
Vacile și viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă.
La anul și la mulți ani!”

Una dintre tradițiile care încă se mai respectă în majoritatea zonelor țării este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii, copii, dar și adulții, merg din casă în casă unde vestesc nașterea lui Iisus prin poezii și cântece de sărbătoare.

Se spune că cine nu îi deschide colindătorului va avea un an greu și multe ghinioane în casă.

Un alt obicei des întâlnit este atârnarea unei crenguțe de vâsc în casă. Se spune că vâscul o reprezintă pe zeița dragostei, Friga, iar cuplurile care se sărută sub vâsc vor fi împreună toată viața.

Gospodinele pregătesc casa înainte de Ajun, totul este perfect curat, pentru că în zilele de sărbătoare nu mai au voie să dea cu mătura. Conform unei superstiții, dacă dai cu mătura în Ajun, se spune că alungi norocul din casă.

Așadar, acum că știm povestea lui Moș Crăciun, îl așteptăm cuminți, de la mic la mare. Nu uitați să îi lăsați Moșului o cană cu lapte și câteva prăjiturele. Moș Crăciun vine de departe și este tare înfometat!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

Publicat

în

24 mai: Ziua europeană a parcurilor naționale. Cum a ajuns să fie celebrată această zi și care este scopul acesteia

An de an, la data de 24 mai, este sărbătorită Ziua europeană a parcurilor naționale, la nivel continental, această zi având scopul de a apropia oamenii de natură și dea sensibiliza publicul privind impotanța frumuseții naturale în zonele protejate, dar și la impotanța conservării și gestionării durabile a ariilor protejate din Europa.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 40 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate.

În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

Europa are numeroase arii protejate importante, dar este în acelaşi timp un adevărat mozaic de naţiuni, culturi şi organizări politice. Până la constituirea Uniunii Europene nu s-a putut vorbi efectiv despre un punct de vedere comun sau despre iniţiative europene în domeniul conservării mediului. În anul 1994 a fost lansat la nivel european Planul de Acţiune pentru Ariile Protejate.

Iniţiative europene cum ar fi EECONET, EMERALD, Natura 2000 şi altele pregătesc drumul către o reţea europeană de arii protejate interconectate prin coridoare ecologice ce permit dispersia şi migrarea speciilor. În politica de conservare a mediului atât la nivel european, cât şi mondial se face simţită din ce în ce mai acut necesitatea trecerii de la conservarea speciilor la cea a habitatelor, de la conservarea unor locuri la conservarea unor ecosisteme şi de la măsuri naţionale la măsuri internaţionale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena: În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica.

Sfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Mesaje de Sfinții Constantin și Elena 2022. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Publicat

în

Sfinții Constantin și Elena 2022Mesaje de Sfinții Constantin și Elena. FELICITARI și URARI pentru cei care își sărbătoresc onomastica

Mesajele de Sfinții Constantin și Elena, felicitări și urări deosebite se trimit în fiecare an celor dragi, pe 21 mai, când sunt sărbătoriți cei doi sfinți împărați. ziarulunirea.ro va pregătit unele dintre cele frumoase mesaje de Sf Constantin și Elena pe care să le trimiți prietenilor, familiei, colegilor sau colaboratorilor:

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru familie și prieteni

-Îţi doresc să ai parte de o zi de nume minunată şi să ştii că eşti şi vei fi mereu iubit/ă de toţi prietenii tai. Cu drag, …

-Este doar încă o zi, dar este cea mai frumoasa din tot anul, căci este ziua ta! La mulţi ani, iubitule/iubito!

Elit - Gustul Desăvârșit

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească. La Mulți Ani, Elena! La mulţi ani! Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu!

-De ziua numelui tău, îţi doresc noroc, fericire şi sănătate. Să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani, Constantin/Elena!

-Dragă Elena, eşti cea mai bună prietenă pe care o poate avea cineva. Primeşte asadar, din partea mea, multe gânduri bune, urări de sănătate şi un ‘La mulţi ani din suflet!

-Vreau să îţi urez toate cele bune de „Constantin si Elena”! Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească mereu!

Citește și: Mesaje de Paste fericit. Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poţi trimite celor dragi de Sfintele Pasti

-Îţi doresc ca de ziua numelui tău să ţi se împlinească toate dorinţele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viaţă. La mulți ani!

-Să bem! Ziua de azi a început bine, pentru că este ziua numelui tău! Aşa că îţi reamintesc că ai lângă tine cei mai buni prieteni şi, bineînţeles, că azi dai de băut!
-Cu ocazia onomasticii, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţă şi că sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri! La Mulți ani, Constantin!

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri! La mulţi ani, cu ocazia zilei de „Sfinţii Constantin şi Elena”! Să ai parte de bucurii!

-La mulţi ani şi mult noroc în această zi specială. Îţi dorim să ţi se indeplinească toate dorinţele. Cu ocazia Sfinţilor Constantin si Elena, îţi dorim sanatate şi numai bucurii.

-La Mulţi Ani! Fie ca Sfântul Constantin al cărui nume îl porţi să-şi coboare ochii asupra ta şi să îţi dăruiasca fericirea dorită şi liniştea interioară.

Citește și: Mesaje de SFANTUL Ilie. Urări, SMS-uri şi felicitări pe care le poţi transmite celor îşi serbează onomastica

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Dragul meu, cu ocazia acestei zile, îţi urez sa fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulţi ani!

-Cu ocazia zilei onomastice, vreau să îţi spun că pentru mine reprezinţi totul în viaţa şi ca sufletul meu îţi doreşte numai fericire şi împliniri!

-La zi aniversara noi îţi urăm numai de bine, îţi dorim sănătate, împliniri, realizări şi îţi uram un sincer „La mulţi ani!”

-Este minunat sa ştii ca cineva te place, cineva se gândeşte la tine, cineva are nevoie de tine… dar e si mai minunat să ştii ca exista cineva care nu-ti uita niciodată ziua de nume. La Mulţi Ani!

Mesaje de Sf Constantin și Elena pentru colegi și colaboratori

-Sfinţii Constantin şi Elena să vă aducă liniște, sănătate și binecuvântare!

-Cu ocazia sărbătoririi numelui primiţi un călduros “La mulţi ani”, multă sănătate multe realizări si tot ce vă doriţi lângă cei dragi!

-Pentru tot ceea ce ai încercat să faci până acum şi nu ţi-a ieşit, pentru tot ce ai construit dar s-a ruinat, pentru tot ce ai căutat în zadar şi nu ai găsit, azi ai voie mai mult ca oricând să crezi într-o minune. Este ziua ta şi numai a ta. Azi trebuie să crezi în visele tale! La mulţi ani!

-Sfântul căruia îi purtaţi numele să vă ocrotească în fiecare zi, să vă aducă liniste şi pace şi să nu lase ca speranţa să se stingă din sufletul dumneavoastră. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!

-Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să vă însotească pretutindeni. Va doresc o zi de Sf. Constantin şi Elena cât mai frumoasă!

-O zi specială pentru un angajat deosebit. La multi ani de ziua numelui tau!La mulţi ani şi mult noroc in aceasta zi speciala. Iti dorim sa ti se indeplineasca toate dorintele. Sănătate si numai bucurii!

-La mulţi ani cu sănătate, Cu belşug şi cu de toate, Bucurii şi nestemate, De-acum şi pe mai departe. La multi ani, Constantin/Elena!

Mesaje deosebite de Sf Constantin și Elena

-Un gând senin și câteva șoapte trimise din zări îndepărtate să-ți spună la ureche clipe curate, iubire, fericire, sănătate! La mulți ani de Sf Constantin și Elena!

-Cu ocazia zilei onomastice, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Fie ca adierea vântului lin al acestei zile frumoase de primăvară să te mângâie cu mirosul îmbietor al florilor de mai, iar sufletul să-ti rămână deschis către calea fericirii si împlinirii eterne!

-Să-ţi dea Domnul sănătate, judecată inţeleaptă, viaţă lungă pământească, ce doreşti să se împlinească!

-Sfinţii Constantin şi Elena să te călăuzească mereu! Cele mai calde urări de bine, sănătate şi fericire, de ziua numelui. La mulţi ani, Constantin!

Citește și: Mesaje de Sfânta Maria. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica

-E ziua ta, dragă Elena! Îţi urez cele mai frumoase clipe, bucurie, speranţă şi multe, multe împliniri!

-La Mulţi Ani, Elena! Sper să se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.
Citeşte întreaga ştire: Mesaje de Sf. Constantin și Elena – Cele mai frumoase urări și felicitări

-Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunata si un an plin de realizari. La multi ani infloritori! Îți doresc ca ziua numelui să îți aducă multe motive de a sărbători. La mulți ani!

-Florile din luna mai să îţi aducă multă iubire în suflet, sănătate, admiraţia celor dragi şi multe dorinţe împlinite. La mulţi ani de ziua numelui!

-Cu ocazia zilei Sfinţisorului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire. La mulţi ani!

-Îţi urez „La mulţi ani”, pentru că porţi acest nume, si fie ca Sfântul Constantin pe care îl reprezinţi, sa-si coboare ochii asupra ta si sa iti daruiasca fericirea dorita si liniştea interioara.

-La Mulţi Ani Constantine şi sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieţii tale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare