Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Când vine Moș Crăciun: Cum a apărut bătrânelul cu haine roșii care aduce bucurii celor mici

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În ce dată vine Moș Crăciun: Cum a apărut bătrânelul cu haine roșii care aduce bucurii celor mici

În fiecare an, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, Moş Crăciun vine cu darurile mult dorite pentru fiecare. De sute de ani, Moşul, în sania plină de daruri, trasă de renii săi, face înconjurul lumii şi intră pe coşurile caselor pentru a aşeza sub bradul împodobit cadourile meritate. Copiii îi pot pregăti o gustare – un pahar cu lapte şi biscuiţi lângă brad pentru ca Moşul să-şi recapete forţele să poată ajunge la toţi.

Bătrânel, cu haine roșii, barbă lungă și albă și cu un sac mare în spate plin de cadouri. Da, ați ghicit. Vorbim despre Moș Crăciun, dar și despre sania și spiridușii săi. Care este povestea din spatele celui mai așteptat personaj, dar și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri.

Citește și: MESAJE de CRACIUN. Urări de Crăciun. Felicitări de Crăciun

Moș Crăciun este cel mai așteptat și cel mai iubit personaj din perioada sărbătorilor de iarnă. Copiii fac liste întregi de cadouri, părinții se pregătesc cu bunătăți, iar casa este înfrumusețată de sărbătoare pentru a-l aștepta pe cel mai îndrăgit, Moș Crăciun. Însă, până să ajungem la tradițiile deja cunoscute, Moș Crăciun are o adevărată poveste în spate. Iată care este aceasta!

Legenda lui Moș Crăciun – cum a apărut cel mai așteptat personaj

Există o mulțime de legende despre Moș Crăciun, însă una dintre cele mai cunoscute este aceea legată de Fecioara Maria.

Se spune că, Fecioara Maria era aproape să îl nască pe Iisus și i-a cerut lui Moș Ajun să o adăpostească. Însă, din cauza faptul că acesta era sărac, a refuzat-o și a trimis-o către fratele său, Moș Crăciun, deoarece el era mai bogat. Odată ajunsă la casa lui Moș Crăciun, soția sa a primit-o și a trimis-o să nască în grajdul animalelor, deoarece Moșul Crăciun nu o accepta.

Conform legendei, doamna Crăciun ar fi ajutat-o pe Maica Domnului să nască, dar atunci când Moș Crăciun a aflat, s-ar fi înfuriat destul de tare și i-ar fi tăiat mâinile soției sale.

Însă, Fecioara Maria a vindecat-o ca prin minune pe doamna Crăciun și i-a lipit mâinile la loc. Când Moș Crăciun a văzut toate astea, se spune că ar fi devenit “primul creștin”, și i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru toate păcatele sale.

De-a doua zi, Moș Crăciun, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului, obișnuia să împartă cadouri oamenilor sărmani. El mergea de fiecare dată la copiii cuminți cu sania trasă de reni.

Legenda lui Moș Crăciun – povestea unui bătrân sărman

O altă legendă despre povestea de viață a lui Moș Crăciun este aceea care ne spune că Moșul era un bătrân sărman care făcea jucării. Lui îi plăcea atât de mult ceea ce făcea, încât meșterea asta pe parcursul anului, iar de Crăciun mergea în târg pentru a le vinde. Într-o seară, în drumul său spre casă, Moș Crăciun a trecut pe lângă o fereastră unde a văzut trei copii care nu primiseră nimic. Bătrânul a văzut tristețea acestora și, pentru că vânduse toate jucăriile la târg, printr-o minune, pe fundul sacului a mai apărut una.

În fața lui Moș Crăciun a apărut o căprioară rănită, bătrânul a bandajat-o și a făcut-o bine, iar în semn de mulțumire, au apărut renii și sania. De aici, straiele bătrânului sărman s-au transformat în haine frumoase, roșii, iar așa a apărut Moș Crăciun.

Povestea lui Moș Crăciun – legenda unui pastor bătrân și a câinelui său credincios

Se spune că un păstor avea un câine credincios, iar într-o seară, când căutau un loc unde să poată înnopta. Deodată, câinele a început să vorbească și să îi spună că pe cer se află o stea luminoasă, pe care ar trebui să o urmeze. Ei au mers după lumina stelei și așa au ajuns într-un loc unde se afla o femeie cu copilul ei nou-născut.

Pentru că era foarte frig afară, vitele din grajd încercau să îi încălzează pe cei doi, iar păstorul, când a văzut asta, i-a învelit pe cei doi cu blana sa de oaie, iar el s-a adăpostit printre mioare. De atunci, a doua zi dimineață, bătrânul a fost înconjurat cu o lumină albă, care l-a adus în fața lui Dumnezeu și, drept răsplată, păstorul a fost pus de Dumnezeu să aducă bucurii copiilor în fiecare an. El a primit numele de Moș Crăciun.

Tradiții și obiceiuri înainte de Moș Crăciun

Tradițiile în ajun de Crăciun se înmulțesc de la un an la altul, dar bucuria copiilor cu care așteaptă cadourile de la Moș Crăciun nu se schimbă niciodată. Însă, pe lângă lista de dorințe a celor mici, mai există și câteva obiceiuri și tradiții înainte de Moș Crăciun. Iată care sunt acestea.

Tradiția împodobirii bradului

Bradul de Crăciun se împodobește cu ornamente de culoare roșie și verde. Împodobirea bradului se pare că a apărut în Germania, acolo unde, Sfântul Bonifaciu, a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În căderea lor, stejarii au distrus majoritatea copacilor din preajmă, mai puțin bradul, care de atunci a devenit simbolul sărbătorii de Crăciun. Conform tradiției, bradul se împodobește în seara de Ajun.

În anumite zone ale țării există tradiții care se transmit din generație în generație. De exemplu, în Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii încep ziua dis de dimineață, atunci când aprind focul în sobă și rostesc o urare de Crăciun.

Urarea sună cam așa:

“Bună dimineața lui Ajun!
C-a venit într-un ceas bun
Să ne-aducă: porci grași și unturoși
Și oamenii sănătoși,
Vacile și viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă.
La anul și la mulți ani!”

Una dintre tradițiile care încă se mai respectă în majoritatea zonelor țării este mersul cu colindul. În prima zi de Crăciun, colindătorii, copii, dar și adulții, merg din casă în casă unde vestesc nașterea lui Iisus prin poezii și cântece de sărbătoare.

Se spune că cine nu îi deschide colindătorului va avea un an greu și multe ghinioane în casă.

Un alt obicei des întâlnit este atârnarea unei crenguțe de vâsc în casă. Se spune că vâscul o reprezintă pe zeița dragostei, Friga, iar cuplurile care se sărută sub vâsc vor fi împreună toată viața.

Gospodinele pregătesc casa înainte de Ajun, totul este perfect curat, pentru că în zilele de sărbătoare nu mai au voie să dea cu mătura. Conform unei superstiții, dacă dai cu mătura în Ajun, se spune că alungi norocul din casă.

Așadar, acum că știm povestea lui Moș Crăciun, îl așteptăm cuminți, de la mic la mare. Nu uitați să îi lăsați Moșului o cană cu lapte și câteva prăjiturele. Moș Crăciun vine de departe și este tare înfometat!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea